Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-11-14, 16:30 Autor: Adam Wołek

Tydzień kuchni włoskiej. Uczniowie poznawali tajniki kulinariów Italii

Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Trwa "Tydzień kuchni włoskiej na świecie". To m.in. cykl spotkań z adeptami gastronomii w szkołach branżowych. W Opolu gości autor publikacji na temat kulinariów rodem z Italii Emiliano Castagna, który na co dzień mieszka w Warszawie.
- Nasza kuchnia jest bardzo bogata, dlatego chcemy się nią dzielić z innymi - podkreśla Emiliano. - Rozpoczęliśmy od dyskusji na temat oliwy, która jest na Półwyspie Apenińskim podstawą. Oczywiście próbujemy swoich sił także w gotowaniu z przepisów na bazie makaronu.

Castagna podkreślał, że nie ma jednolitej kuchni włoskiej - ile regionów, tyle interpretacji kulinarnych. Uczniowie opolskiego gastronomika z zaciekawieniem słuchali prelegenta.

- To dla nas interesujące doświadczenie - powiedział Filip Piegza. - Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy. Dużo można się nauczyć o elementach tamtejszej kuchni. Owocnie spędzony czas.

- Jestem zachwycona sposobem podejścia do naszych uczniów - mówi dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu Bożena Czapska-Czoch. - Pokazuje tajniki kuchni włoskiej, a jest wspaniałym człowiekiem. Bo to, że ktoś potrafi gotować, to jedno. Jednak umiejętność przekazywania wiedzy jest bardzo ważna.

- Chcemy edukować i pokazywać co w Italii najlepsze - podsumowała Monika Kwiatosz, konsul honorowy Republiki Włoch. - Tak by młodzież miała kontakt z tym co jest "made in Italy". Kulinaria są bardzo wdzięcznym tematem, a mówić krótko, dla Włocha kuchnia jest filozofią życia.

Spotkania promujące włoską kuchnię odbywają się w całym kraju.
Emiliano Castagna
Filip Piegza
Bożena Czapska-Czoch
Monika Kwiatosz

Zobacz także

2023-12-01, godz. 12:00, Sport i turystyka ''Chcemy sprawić naszym kibicom jak najwięcej radości''. Mistrzostwa Polski w futsalu 16 najlepszych kobiecych drużyn w futsalu przyjechało do Głogówka na młodzieżowe mistrzostwa Polski w kategorii wiekowej do lat 19. Nasz region reprezentują dwa zespoły: Komax Unia Opole i Rolnik Głogówek. Turniej startuje dzisiaj… » więcej 2023-12-01, godz. 11:00, Wiadomości z regionu W Opolu wyznaczono Specjalną Strefę Rewitalizacji. Co to oznacza? Opole ma Specjalną Strefę Rewitalizacji. To około 20 procent terenu miasta, m.in. ścisłe centrum, część osiedla AK, ale też okolice alei Przyjaźni, gdzie wprowadzając strefę rodzą się określone konsekwencje dla właścicieli… » więcej 2023-11-30, godz. 16:00, Wiadomości z regionu "Andrzejki z wąsem". Lekarze i piłkarze zachęcają mężczyzn do badań profilaktycznych 'Andrzejki z wąsem' - pod takim hasłem odbywa się dziś w Opolu (30.11) akcja nieodpłatnych badań USG jąder. To wspólna inicjatywa Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Opolu oraz OKS Odra Opole. » więcej 2023-11-30, godz. 14:45, Wiadomości z regionu Zielony, a może grafitowy? Szykuje się zmiana koloru Mostu Zamkowego w Opolu Może zielony, może grafitowy, ale na pewno nie żółty powinien być Most Zamkowy w Opolu, czyli żółta przeprawa nad Młynówką, łącząca rynek z ulicą Piastowską. Decyzja Opolskiej Wojewódzkiej Konserwator Zabytków o wpisaniu… » więcej 2023-11-30, godz. 13:30, Wiadomości z regionu "To nie było odwołanie". Przetasowania kadrowe lekarstwem dla "Wodnej Nuty"? Bartłomiej Bonk nie jest już kierownikiem pływalni 'Wodna Nuta' w Opolu. Obiektem zarządzać będzie Samanta Stachowicz, która aktualnie kieruje już m.in. 'Akwarium'. » więcej
253254255256257258259
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »