Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-11-14, 16:30 Autor: Adam Wołek

Tydzień kuchni włoskiej. Uczniowie poznawali tajniki kulinariów Italii

Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Trwa "Tydzień kuchni włoskiej na świecie". To m.in. cykl spotkań z adeptami gastronomii w szkołach branżowych. W Opolu gości autor publikacji na temat kulinariów rodem z Italii Emiliano Castagna, który na co dzień mieszka w Warszawie.
- Nasza kuchnia jest bardzo bogata, dlatego chcemy się nią dzielić z innymi - podkreśla Emiliano. - Rozpoczęliśmy od dyskusji na temat oliwy, która jest na Półwyspie Apenińskim podstawą. Oczywiście próbujemy swoich sił także w gotowaniu z przepisów na bazie makaronu.

Castagna podkreślał, że nie ma jednolitej kuchni włoskiej - ile regionów, tyle interpretacji kulinarnych. Uczniowie opolskiego gastronomika z zaciekawieniem słuchali prelegenta.

- To dla nas interesujące doświadczenie - powiedział Filip Piegza. - Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy. Dużo można się nauczyć o elementach tamtejszej kuchni. Owocnie spędzony czas.

- Jestem zachwycona sposobem podejścia do naszych uczniów - mówi dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu Bożena Czapska-Czoch. - Pokazuje tajniki kuchni włoskiej, a jest wspaniałym człowiekiem. Bo to, że ktoś potrafi gotować, to jedno. Jednak umiejętność przekazywania wiedzy jest bardzo ważna.

- Chcemy edukować i pokazywać co w Italii najlepsze - podsumowała Monika Kwiatosz, konsul honorowy Republiki Włoch. - Tak by młodzież miała kontakt z tym co jest "made in Italy". Kulinaria są bardzo wdzięcznym tematem, a mówić krótko, dla Włocha kuchnia jest filozofią życia.

Spotkania promujące włoską kuchnię odbywają się w całym kraju.
Emiliano Castagna
Filip Piegza
Bożena Czapska-Czoch
Monika Kwiatosz

Zobacz także

2023-11-16, godz. 09:30, Wiadomości z regionu Stoi przed stacją lokomotywa i... rdzewieje. Co z ciuchcią stojącą na nowym placu dworcowym w Opolu? [INTERWENCJA] Plac przed opolskim dworcem już prawie gotowy, a co z lokomotywą? - pytają słuchacze Radia Opole. Maszyna została przeniesiona na remontowaną część skweru w marcu i jak stanęła, tak stoi. Tymczasem rdza skutecznie uszczupla zieloną… » więcej 2023-11-16, godz. 09:00, Kultura i rozrywka Muzeum Wsi Opolskiej zaprasza na kolejne spotkanie z cyklu: "Rodem z Kresów. Historie osobiste" Tym razem o swojej książce „Rubinowa broszka” opowie Andrzej Skibniewski. Publikacja przedstawia historię jego bliskich urodzonych i wychowanych na Kresach, a wysiedlonych z końcem wojny ze Lwowa. » więcej 2023-11-15, godz. 19:00, Kultura i rozrywka 9. Opolski Festiwal Podróżniczy pełen ciekawych gości! Zbliża się 9. Opolski Festiwal Podróżniczy. Od środy (22.11) w przyszłym tygodniu do soboty (25.11) włącznie zaplanowano liczne prelekcje. » więcej 2023-11-15, godz. 13:09, Patronaty - polecamy XXI edycja REHA FOR THE BLIND IN POLAND W ten piątek (17.11) odbędzie się konferencja REHA FOR THE BLIND IN POLAND. To już 21. edycja Światowego Spotkania Niewidomych, Słabowidzących i ich Bliskich! To doskonała okazja do spotkania, nawiązania nowych znajomości, wymiany… » więcej 2023-11-15, godz. 13:00, Kultura i rozrywka 21. Opolska Jesień Literacka: Miriam Synger o książce pt. "Jestem Żydówką" 'Jestem Żydówką. Pamiętnik religijnej feministki, patriotki, wielodzietnej matki' - o tej książce w Opolu opowiedziała Miriam Synger. Spotkanie odbyło się w ramach 21. Opolskiej Jesieni Literackiej. » więcej
238239240241242243244
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »