Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-11-14, 16:30 Autor: Adam Wołek

Tydzień kuchni włoskiej. Uczniowie poznawali tajniki kulinariów Italii

Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Trwa "Tydzień kuchni włoskiej na świecie". To m.in. cykl spotkań z adeptami gastronomii w szkołach branżowych. W Opolu gości autor publikacji na temat kulinariów rodem z Italii Emiliano Castagna, który na co dzień mieszka w Warszawie.
- Nasza kuchnia jest bardzo bogata, dlatego chcemy się nią dzielić z innymi - podkreśla Emiliano. - Rozpoczęliśmy od dyskusji na temat oliwy, która jest na Półwyspie Apenińskim podstawą. Oczywiście próbujemy swoich sił także w gotowaniu z przepisów na bazie makaronu.

Castagna podkreślał, że nie ma jednolitej kuchni włoskiej - ile regionów, tyle interpretacji kulinarnych. Uczniowie opolskiego gastronomika z zaciekawieniem słuchali prelegenta.

- To dla nas interesujące doświadczenie - powiedział Filip Piegza. - Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy. Dużo można się nauczyć o elementach tamtejszej kuchni. Owocnie spędzony czas.

- Jestem zachwycona sposobem podejścia do naszych uczniów - mówi dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu Bożena Czapska-Czoch. - Pokazuje tajniki kuchni włoskiej, a jest wspaniałym człowiekiem. Bo to, że ktoś potrafi gotować, to jedno. Jednak umiejętność przekazywania wiedzy jest bardzo ważna.

- Chcemy edukować i pokazywać co w Italii najlepsze - podsumowała Monika Kwiatosz, konsul honorowy Republiki Włoch. - Tak by młodzież miała kontakt z tym co jest "made in Italy". Kulinaria są bardzo wdzięcznym tematem, a mówić krótko, dla Włocha kuchnia jest filozofią życia.

Spotkania promujące włoską kuchnię odbywają się w całym kraju.
Emiliano Castagna
Filip Piegza
Bożena Czapska-Czoch
Monika Kwiatosz

Zobacz także

2023-12-30, godz. 12:00, Sport i turystyka UNI Opole zagra ostatni raz w tym roku. Szansa na rewanż w Łodzi Siatkarki UNI Opole rozegrają ostatni mecz w tym roku kalendarzowym. Już dziś (30.12) opolskie 'Wilczyce' zmierzą się w Łodzi z Grot Budowlanymi. To spotkanie 13. kolejki Tauron Ligi i szansa na rewanż za porażkę w pierwszej rundzie… » więcej 2023-12-30, godz. 07:15, Wiadomości z regionu Dodatkowe kursy w sylwestra. Sprawdź rozkład MZK Więcej przejazdów nocnych autobusów w sylwestra. Miejski Zakład Komunikacyjny w Opolu zaplanował dodatkowe kursy linii nocnych. Odjazdy na linii N1 będą odbywały się co godzinę, a w niektórych przedziałach czasowych co pół godziny… » więcej 2023-12-29, godz. 16:03, Wiadomości z regionu Czy apteki nocne znikną z mapy stolicy regionu? Jest taka możliwość Z mapy Opola od nowego mogą zniknąć apteki działające w nocy oraz w dni wolne od pracy. Wszystko przez zmianę przepisów. Do tej pory placówki farmaceutyczne mogły doliczać opłaty za ekspozycję leków podczas takich dyżurów. Od… » więcej 2023-12-29, godz. 13:10, Wiadomości z regionu Zwiększy się bezpieczeństwo przeciwpowodziowe na Odrze. Jaz w Groszowicach oddany do użytku Zwiększy się bezpieczeństwo przeciwpowodziowe w Opolu. Zakończono drugi etap modernizacja jazu Groszowice. Dziś (29.12) do użytku oddano nowe obiekty hydrotechniczne. Urządzenia mają przyczynić się nie tylko do poprawy żeglowności… » więcej 2023-12-29, godz. 08:50, Sport i turystyka Od walki o utrzymanie po środek tabeli. Podsumowanie roku Corotop Gwardii Opole Wyszliśmy z kryzysu i jest nieźle, ale nie jest to szczyt naszych możliwości - tak miniony rok w wykonaniu szczypiornistów Corotop Gwardii Opole podsumował jej II trener Bogumił Baran. Opolscy piłkarze ręczni rozgrywki wznowią dopiero… » więcej
230231232233234235236
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »