Polędwiczki wieprzowe a'la śląskie niebo z buchtą w sosie z wędzonych owoców oraz pstrąg poliwodzki z salsą z ogórków i jabłek. Na scenie 21. Międzynarodowych Targów Turystyki, które przez cały weekend goszczą w opolskim rynku rozpoczęły się kulinarne manewry z udziałem gości specjalnych.
Poczęstunek dla odwiedzających imprezę, pod okiem mistrza Kamila Klekowskiego, przygotowują marszałkowie regionu z kucharzem Pascalem Brodnickim - w roli asystenta.
Andrzej Buła, marszałek województwa przyznaje, że buławę marszałkowską w kuchni dzierży raczej żona, ale on idealnie sprawdza się w roli asystenta.
- Bardzo lubię pomagać. Czasami to jest sprawniej, później smakuje, nie ma niepotrzebnych napięć podczas gotowania. Jak potrzeba w niedzielę rano obrać warzywa do rosołu, to ja jestem pierwszy o 7 rano.
W plenerowej targowej kuchni pierwsze zadanie marszałka łatwe nie było - krojenie cebuli. Za tytułowe buchty zabrał się gość specjalny Pascal Brodnicki. Śląskiego nieba jeszcze nie kosztował, ale ma swoją ulubioną wersję wieprzowiny.
- Tę polędwiczkę wieprzową też możemy obtoczyć na przykład w gorzkim kakao. Ja uwielbiam tak robić, to jest przepyszne. W całości obtoczyć, czyli bierzemy polędwiczkę, pieprz, sól, smarujemy masłem klarowanym i obtaczamy wtedy. Położymy to na grillu. I wtedy te soki z polędwiczki wieprzowej się pięknie utrzymują w środku, a z kakao robi się taka skorupka.
Dodajmy, że w przygotowaniu pstrąga z salsą bierze udział wicemarszałek Zbigniew Kubalańca. Mistrz Kamil Klekowski przekazuje, że w przypadku pstrąga chodzi o to, by nie przesadzić ze smakami.
- On sam w sobie powinien pokazywać swój smak, naturalny, więc będziemy mało przy nim manipulować. Ta ryba będzie surowa, będziemy ją delikatnie zakwaszać cytryną i limonką. Do tego będzie taka sałatka z ogórka. Miał być małosolny, będzie kiszony, bo wszystkie małosolne mi wyjedli.
O 16.30 na scenie głównej w rynku wielkie gotowanie z Radiem Opole. Rozstrzygniemy konkurs "Festiwal od kuchni", który jest częścią akcji "60/60 w Radiu Opole". Zwycięzca będzie miał okazję wziąć udział w gotowaniu z DJ Adamusem i Pascalem Brodnickim. Potrawa - na razie niech będzie niespodzianką.