Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-05-27, 15:16 Autor: Agnieszka Stefaniak

Kuchenne zmagania w opolskim rynku. Wieprzowina, pstrąg, a na deser... niespodzianka od Radia Opole [ZDJĘCIA]

Kuchenne zmagania na opolskim rynku [fot. Adam Dubiński]
Kuchenne zmagania na opolskim rynku [fot. Adam Dubiński]
Kuchenne zmagania w opolskim rynku [fot. Agnieszka Stefaniak]
Kuchenne zmagania w opolskim rynku [fot. Agnieszka Stefaniak]
Polędwiczki wieprzowe a'la śląskie niebo z buchtą w sosie z wędzonych owoców oraz pstrąg poliwodzki z salsą z ogórków i jabłek. Na scenie 21. Międzynarodowych Targów Turystyki, które przez cały weekend goszczą w opolskim rynku rozpoczęły się kulinarne manewry z udziałem gości specjalnych.
Poczęstunek dla odwiedzających imprezę, pod okiem mistrza Kamila Klekowskiego, przygotowują marszałkowie regionu z kucharzem Pascalem Brodnickim - w roli asystenta.

Andrzej Buła, marszałek województwa przyznaje, że buławę marszałkowską w kuchni dzierży raczej żona, ale on idealnie sprawdza się w roli asystenta.

- Bardzo lubię pomagać. Czasami to jest sprawniej, później smakuje, nie ma niepotrzebnych napięć podczas gotowania. Jak potrzeba w niedzielę rano obrać warzywa do rosołu, to ja jestem pierwszy o 7 rano.

W plenerowej targowej kuchni pierwsze zadanie marszałka łatwe nie było - krojenie cebuli. Za tytułowe buchty zabrał się gość specjalny Pascal Brodnicki. Śląskiego nieba jeszcze nie kosztował, ale ma swoją ulubioną wersję wieprzowiny.

- Tę polędwiczkę wieprzową też możemy obtoczyć na przykład w gorzkim kakao. Ja uwielbiam tak robić, to jest przepyszne. W całości obtoczyć, czyli bierzemy polędwiczkę, pieprz, sól, smarujemy masłem klarowanym i obtaczamy wtedy. Położymy to na grillu. I wtedy te soki z polędwiczki wieprzowej się pięknie utrzymują w środku, a z kakao robi się taka skorupka.

Dodajmy, że w przygotowaniu pstrąga z salsą bierze udział wicemarszałek Zbigniew Kubalańca. Mistrz Kamil Klekowski przekazuje, że w przypadku pstrąga chodzi o to, by nie przesadzić ze smakami.

- On sam w sobie powinien pokazywać swój smak, naturalny, więc będziemy mało przy nim manipulować. Ta ryba będzie surowa, będziemy ją delikatnie zakwaszać cytryną i limonką. Do tego będzie taka sałatka z ogórka. Miał być małosolny, będzie kiszony, bo wszystkie małosolne mi wyjedli.

O 16.30 na scenie głównej w rynku wielkie gotowanie z Radiem Opole. Rozstrzygniemy konkurs "Festiwal od kuchni", który jest częścią akcji "60/60 w Radiu Opole". Zwycięzca będzie miał okazję wziąć udział w gotowaniu z DJ Adamusem i Pascalem Brodnickim. Potrawa - na razie niech będzie niespodzianką.
Andrzej Buła
Pascal Brodnicki
Kamil Klekowski

Zobacz także

2023-06-06, godz. 19:10, Wiadomości z regionu Opole: są chętni do opracowania projektu średnicówki. MZD analizuje oferty 7 firm jest zainteresowanych opracowaniem przebiegu trasy średnicowej w Opolu. Tak wynika z dokumentacji przetargowej, która wpłynęła do Miejskiego Zarządu Dróg w Opolu. » więcej 2023-06-06, godz. 17:15, Wiadomości z regionu Targi o przełamywaniu barier i dostępności w CWK w Opolu. To inicjatywa PFRON Aplikacje dla niewidomych, elektryczne wózki inwalidzkie i wyciągi rehabilitacyjne - to na stoiskach. Do tego strefa doświadczania niepełnosprawności, konferencje i spotkania. II Ogólnopolskie Targi Dostępności rozpoczęły się w… » więcej 2023-06-06, godz. 17:00, Kultura i rozrywka Radio Opole prosto z amfiteatru. Rusza Studio Festiwalowe Wielkim krokami zbliża się 60. Krajowy Festiwal Polskiej Piosenki w Opolu. Nie zabraknie na nim również Radia Opole. Nasze studio festiwale jest już na ukończeniu i od jutra (07.06) prosto z opolskiego amfiteatru będą prowadzone niektóre… » więcej 2023-06-06, godz. 13:30, Kultura i rozrywka Zagrać każdy może. W opolskim rynku stanie plenerowy fortepian Choć powstał z betonu i stali, można wydobyć z niego delikatne dźwięki. Na opolskim rynku stanie plenerowy fortepian. To jedna z atrakcji przygotowanych przez miasto w ramach wydarzeń towarzyszących 60. Krajowemu Festiwalowi Piosenki… » więcej 2023-06-05, godz. 21:36, Wiadomości z regionu "Znaleźliśmy źródło zanieczyszczenia i nie odpuścimy". PZW po śnięciu ryb w Białej Głuchołaskiej Łącznie ponad 200 kg śniętych ryb zebrali wędkarze z Białej Głuchołaskiej, na odcinku od Rudawy w dół. Sprawę śnięcia, które zauważono przed weekendem, badają wszystkie służby środowiskowe. » więcej
534535536537538539540
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »