Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-05-27, 15:16 Autor: Agnieszka Stefaniak

Kuchenne zmagania w opolskim rynku. Wieprzowina, pstrąg, a na deser... niespodzianka od Radia Opole [ZDJĘCIA]

Kuchenne zmagania na opolskim rynku [fot. Adam Dubiński]
Kuchenne zmagania na opolskim rynku [fot. Adam Dubiński]
Kuchenne zmagania w opolskim rynku [fot. Agnieszka Stefaniak]
Kuchenne zmagania w opolskim rynku [fot. Agnieszka Stefaniak]
Polędwiczki wieprzowe a'la śląskie niebo z buchtą w sosie z wędzonych owoców oraz pstrąg poliwodzki z salsą z ogórków i jabłek. Na scenie 21. Międzynarodowych Targów Turystyki, które przez cały weekend goszczą w opolskim rynku rozpoczęły się kulinarne manewry z udziałem gości specjalnych.
Poczęstunek dla odwiedzających imprezę, pod okiem mistrza Kamila Klekowskiego, przygotowują marszałkowie regionu z kucharzem Pascalem Brodnickim - w roli asystenta.

Andrzej Buła, marszałek województwa przyznaje, że buławę marszałkowską w kuchni dzierży raczej żona, ale on idealnie sprawdza się w roli asystenta.

- Bardzo lubię pomagać. Czasami to jest sprawniej, później smakuje, nie ma niepotrzebnych napięć podczas gotowania. Jak potrzeba w niedzielę rano obrać warzywa do rosołu, to ja jestem pierwszy o 7 rano.

W plenerowej targowej kuchni pierwsze zadanie marszałka łatwe nie było - krojenie cebuli. Za tytułowe buchty zabrał się gość specjalny Pascal Brodnicki. Śląskiego nieba jeszcze nie kosztował, ale ma swoją ulubioną wersję wieprzowiny.

- Tę polędwiczkę wieprzową też możemy obtoczyć na przykład w gorzkim kakao. Ja uwielbiam tak robić, to jest przepyszne. W całości obtoczyć, czyli bierzemy polędwiczkę, pieprz, sól, smarujemy masłem klarowanym i obtaczamy wtedy. Położymy to na grillu. I wtedy te soki z polędwiczki wieprzowej się pięknie utrzymują w środku, a z kakao robi się taka skorupka.

Dodajmy, że w przygotowaniu pstrąga z salsą bierze udział wicemarszałek Zbigniew Kubalańca. Mistrz Kamil Klekowski przekazuje, że w przypadku pstrąga chodzi o to, by nie przesadzić ze smakami.

- On sam w sobie powinien pokazywać swój smak, naturalny, więc będziemy mało przy nim manipulować. Ta ryba będzie surowa, będziemy ją delikatnie zakwaszać cytryną i limonką. Do tego będzie taka sałatka z ogórka. Miał być małosolny, będzie kiszony, bo wszystkie małosolne mi wyjedli.

O 16.30 na scenie głównej w rynku wielkie gotowanie z Radiem Opole. Rozstrzygniemy konkurs "Festiwal od kuchni", który jest częścią akcji "60/60 w Radiu Opole". Zwycięzca będzie miał okazję wziąć udział w gotowaniu z DJ Adamusem i Pascalem Brodnickim. Potrawa - na razie niech będzie niespodzianką.
Andrzej Buła
Pascal Brodnicki
Kamil Klekowski

Zobacz także

2023-05-17, godz. 12:15, Wiadomości z regionu Poznać historię miasta. I Piastowski Turniej Terenowy dla opolskich uczniów Pogoda nie zachęcała, ale i tak ruszyli w trasę, aby poznać historię Opola. 21 uczniów z 7 szkół podstawowych bierze udział w I Piastowskim Turnieju Terenowym o Puchar Marszałka Województwa Opolskiego. Uczestnicy do rozwiązania… » więcej 2023-05-17, godz. 11:29, Wiadomości z regionu Awaria studzienki usunięta. Korki w Opolu powinny się zmniejszyć Kolizje i gigantyczne utrudnienia w ruchu. Ostatnie dwa dni podróżowania po Opolu to wielki test cierpliwości dla kierowców. Powód? Zapadnięta studzienka na Nysy Łużyckiej przy moście na Odrze, która nie wytrzymała natężenia ruchu… » więcej 2023-05-17, godz. 11:00, Wiadomości z regionu Pełny obraz w jednym miejscu. Powiat opolski chce mieć cyfrową ewidencję dróg Do cyfrowej ewidencji dróg szykuje się powiat opolski. Cel - to budowa bazy tras, ale nie tylko tych zarządzanych przez powiat. » więcej 2023-05-17, godz. 10:30, Wiadomości z regionu Parking jak sito! Fatalny stan miejsc postojowych przy kąpielisku Bolko [INTERWENCJA] Kąpielisko nowoczesne, ale parking niczym ze słusznie minionego ustroju. Na stan placu postojowego przy kąpielisku Bolko skarżą się słuchacze Radia Opole. To jedno z popularnych miejsc wypoczynku w mieście, ale dojazd prywatnym autem… » więcej 2023-05-16, godz. 22:30, Wiadomości z regionu O dziennikarstwie śledczym wczoraj i dziś. Michał Fajbusiewicz spotkał się ze studentami z Opola Michał Fajbusiewicz, autor i były prowadzący 'Magazyn Kryminalny 997' spotkał się ze studentami m.in. administracji i bezpieczeństwa wewnętrznego na Uniwersytecie WSB Merito w Opolu. - Dawniej były bardziej liberalne przepisy i dojście… » więcej
458459460461462463464
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »