Proces powstawania chleba od ziarenka do bochenka można prześledzić na wystawie w Muzeum im. Dzierżona w Kluczborku.
Do końca kwietnia jest tam prezentowana wystawa czasowa "Kłosy pełne chleba" ze zbiorów Muzeum Ziemi Wieluńskiej i zbiorów własnych kluczborskiego muzeum.
- Tutaj zostały zaprezentowane cztery podstawowe rodzaje zbóż. Mamy również tradycyjne narzędzia służące przy żniwach. Są sierpy archeologiczne i pochodzące z XIX wieku oraz kosy. Mamy również narzędzia niezbędne przy późniejszej obróbce zboża, a więc cepy czy żarna - o eksponatach mówi kustosz Barbara Łopatka.
Uwagę odwiedzających muzeum zwraca duża korona żniwna.
- Nasza korona jest piękna, efektowna i robi duże wrażenie. Znajdują się na niej piękne kłosy zbóż widzianych na wystawie i kłosy lnu. Ona robi wrażenie wśród odwiedzających i uzupełnia naszą wystawę - dodaje Barbara Łopatka.
Poza tym muzeum prowadzi warsztaty plastyczne dla dzieci i młodzieży, gdzie uczestnicy wyrabiają masę solną na symboliczne bochenki.