Warzywa, owoce i ziarna zbóż przetworzą w nowoczesny sposób. Mieszkańcy Fałkowic już niedługo będą mogli w odpowiednich pomieszczeniach i z nowoczesnym sprzętem przygotowywać regionalne wyroby. Dzięki unijnemu dofinansowaniu tamtejsza stołówka zamieni się w Stobrawskie Centrum Przetwórstwa Lokalnego.
Chłodnie, lodówki, kuchenki gazowe, sokowirówki a także cała masa drobnego sprzętu trafi do mieszkańców Fałkowic. Lokalna przetwórnia będzie zajmować 10 pomieszczeń, w których będzie można zgodnie z normami sanitarnymi, przygotowywać różne wyroby. Sołtys Stanisława Pasionek cieszy się, że takie rozwiązania możliwe będą w tak niewielkich Fałkowicach.
- Dzięki temu inkubatorowi starsi i młodsi mieszkańcy naszego sołectwa będą mogli wymieniać się doświadczeniami, wspólnie i osobno robić różne przetwory. Co ciekawe, będziemy mogli je również sprzedawać, jako lokalne produkty. Cały czas coś marynujemy, czy przygotowujemy. Robi się ogórki, przetwory z owoców, a także z grzybów, które zbieramy w pobliskich lasach. To będzie świetne miejsce – dodaje sołtys Fałkowic.
Całe zadanie ma kosztować pół miliona złotych, a dofinansowanie z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich wyniesie ponad 300 tysięcy. Jak czytamy w oficjalnym komunikacie gminy Pokój - takiego projektu w województwie jeszcze nie realizowano.