Radio Opole » Radio Opole w powiecie głubczyckim (DAB+) » Informacje z powiatu głubczyckiego

Informacje z powiatu głubczyckiego

2017-09-25, 15:00 Autor: Monika Pawłowska

Karp po niemodlińsku czy schab wiśniowy nagrodzone na targach kulinarnych

Zupa z karpia z pierożkami i karp po niemodlińsku [fot. UMWO]
Zupa z karpia z pierożkami i karp po niemodlińsku [fot. UMWO]
Opolskie potrawy nagrodzone na targach w Poznaniu [fot. UMWO]
Opolskie potrawy nagrodzone na targach w Poznaniu [fot. UMWO]
Cztery prestiżowe nagrody kulinarne trafiły do przedstawicieli województwa opolskiego podczas poznańskich targów "Smaki Regionów".
Perły w XVII edycji konkursu ”Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” otrzymali:  Jerzy Wilk z Młynów w gminie Rudniki za schab wiśniowy, Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Bocian" z Karłowic za udziec weselny, Witold Hreczaniuk z Gostomi w gminie Biała za ratafię „Żniwo sadu” oraz restauracja „Na Wyspie” z Niemodlina za karpia po niemodlińsku. Laureaci pokazali w ten sposób, że wyjątkowo dbają o tradycje kulinarne regionu.

Targi kulinarne w Poznaniu, na których prezentowany jest też dorobek kulinarny Opolszczyzny, potrwają do jutra (26.09). Dodajmy, że region jest promowany poprzez kołocz śląski, naturalne oleje głubczyckie tłoczone na zimno, tradycyjne wyroby wędliniarskie i dziczyznę.

Zobacz także

23242526272829
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »