Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2024-08-20, 08:50 Autor: Miasto Opole

Kulinarna podróż po świecie i regionie, niebawem rozpocznie się XV Festiwal Opolskich Smaków

Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Zdjęcie archiwalne - XII Festiwal Opolskich Smaków [fot. Daniel Klimczak]
Opole ponownie stanie się kulinarną stolicą regionu! W dniach 23-25 sierpnia Plac Kopernika zamieni się w mekkę dla smakoszy, gdzie podczas Festiwalu Opolskich Smaków będzie można zasmakować potraw z całego świata, jak i lokalnych specjałów. To wyjątkowa okazja, aby doświadczyć bogactwa kulinarnego dziedzictwa regionu, a także odkryć nowe smaki i aromaty.
Przed Centrum Handlowym Solaris odwiedzający będą mogli zanurzyć się w atmosferze Jarmarku Produktów Regionalnych, gdzie lokalni producenci zaprezentują swoje najlepsze wyroby. Różnorodne stoiska z kuchnią świata oraz liczne Food Trucki zaspokoją gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Na festiwalu nie zabraknie również unikatowych piw, które będzie można degustować w towarzystwie pasjonatów gotowania i szefów kuchni z restauracji należących do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj.

Szczególną atrakcją będą pokazy kulinarne w wykonaniu gwiazd programu "MasterChef Nastolatki" – Martyny Niemiec i Zuzanny Gutkowskiej. Młode mistrzynie kuchni zaprezentują swoje popisowe dania, które uczestnicy festiwalu będą mogli osobiście ocenić. To niepowtarzalna okazja, by połączyć pasję do gotowania z degustacją najciekawszych potraw zarówno z regionu, jak i z najodleglejszych zakątków świata.

W programie oprócz doznań kulinarnych nie zabraknie oprawy muzycznej, o którą zadbają artyści z Craft Music City w koncercie, który nada wydarzeniu wyjątkową, kulturalną oprawę. To festiwal, który łączy smak z muzyką, tworząc niepowtarzalną atmosferę, która zadowoli zarówno podniebienia, jak i zmysły.


XV Festiwal Opolskich Smaków

PROGRAM:
  • Piątek 23 sierpnia 2024 r.
15.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
15.00–18.00 Pokazy karmelarskie i warsztaty z Panią Karmelarz
15.00–18.00 Gotowanie z szefową kuchni restauracji Na Wyspie z Niemodlina - Elżbietą Oleksą: Karp po niemodlińsku oraz rosół z karpia z kluseczkami rybnymi
15.00–18.00 Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Taco z szarpanym indykiem, papryka chipotles, quacamole oraz salsa pomidorowa
18.00 Oficjalne otwarcie festiwalu
18.00-19.00 Koncert finalisty Craft Music City*
19.00–20.00 Koncert finalisty Craft Music City
20.00–21.00 Koncert finalisty Craft Music City

  • Sobota 24 sierpnia 2024 r.
12.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
12.00–17.00 Akademia małych kucharzy - warsztaty kulinarne
12.00–13.30 Gotowanie z szefowymi kuchni Zamek Bożejów - Alicją Piskorską, Anną Bielak oraz Aleksandrem Penzai: Pstrąg z poliwody
13.00–18.00 Zajęcia plastyczne i edukacyjne dla dzieci. Las i jego dobro.
13.00–13.30 Panel dyskusyjny: Od czego zacząć przygodę z dobrym piwem?
14.00–18.00 Gotowanie z Martyną Niemiec i Zuzanną Gutkowską -zwyciężczynią i finalistką pierwszej edycji programu „MasterChef Nastolatki”
16.00–17.30 Prezentacja Kół Gospodyń Wiejskich
18.00-19.00 Koncert finalisty Craft Music City*
19.00–20.00 Koncert finalisty Craft Music City
20.00–21.00 Koncert finalisty Craft Music City

  • Niedziela 25 sierpnia 2024 r.
12.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
12.00–17.00 Akademia małych kucharzy - warsztaty kulinarne
13.00 –17.00 Gotowanie z Karolem Kusem (kanał „Masz to w lesie”) na wielkiej patelni
13.30–15.00 Gotowanie z szefem kuchni Ośrodek Leśna Przystań z Grodkowa - Maciejem Żywcem: Miętus w sosie holenderskim z szparagi w sosie z mleka kokosowego, trawą cytrynową i fasolką edamame
15.30–17.00 Gotowanie z szefową kuchni Dzik i Karp z Tułowic Kingą Gallą: danie Mini burger z pulpecikiem z Karpia z sosem holenderskim i salsą z marynowanej cukinii
16.00-16.45 Panel dyskusyjny: Las w życiu codziennym
18.00-19.00 Koncert finalisty Craft Music City*
19.00–20.00 Koncert finalisty Craft Music City
20.00–21.00 Koncert finalisty Craft Music City
21.30 Finał konkursu Craft Music City

Zobacz także

2024-08-20, godz. 10:06, Patronaty - polecamy Tułowickie Dożynki Gminno-Wiejsko-Parafialne, świętem plonów z tradycją, muzyką i ... Wiejskimi Igrzyskami Już 24 sierpnia mieszkańcy gminy Tułowice będą mogli wziąć udział w corocznych Dożynkach, które tym razem odbędą się w Skarbiszowicach. Uroczystości rozpoczną się zbiórką korowodu dożynkowego przy Muzeum Ceramiki „Tułowice… » więcej 2024-08-02, godz. 16:22, Patronaty - polecamy Peleton 81. Tour de Pologne przejedzie przez Opolszczyznę! Meta jednego z etapów w Prudniku. Radio Opole będzie na miejscu! Przed nami kolejna edycja Tour de Pologne. Trasa 81. odsłony tego niesamowitego wyścigu rozpocznie się 12 sierpnia we Wrocławiu, a zakończy tradycyjnie na Błoniach w Krakowie. Peleton przejdzie także przez Opolszczyznę, z czego zdamy… » więcej 2024-08-02, godz. 14:26, Patronaty - polecamy III Nyska Noc Poetów już wkrótce Święto miłośników poezji i sztuki już wkrótce w Nysie. Poeci, artyści, pasjonaci literatury z całego kraju i zagranicy od 16 do 18 sierpnia spotkają się na III Ogólnopolskim Festiwalu Poezji Nyska Noc Poetów. W programie wydarzenia… » więcej 2024-08-01, godz. 09:49, Patronaty - polecamy Warsztaty przenoszące w magiczny świat Ambrożego Kleksa Miejska Biblioteka Publiczna w Kędzierzynie-Koźlu w ramach Programu 'Partnerstwo dla książki' zaprasza dzieci na warsztaty Kleksografii. Warsztaty poprowadzi Nice Letter Studio już w najbliższy wtorek (06.08). » więcej
45678910
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »