Żurek przygotowany na oleskiej maślance, rolada śląska, karp niemodliński czy kołocz śląski – to m.in. frykasy, których będzie można skosztować w restauracji przy Hotelu Spałka w Kluczborku. Autorskie menu szefa kuchni oparte na potrawach regionalnych, to okazja, by zobaczyć w jaki inny, ciekawy sposób zaserwować znane potrawy, np. krupniok śląski.
Restauracja przy Hotelu Spałka w Kluczborku - jako jedna z 19 restauracji województwa opolskiego znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”. Radio Opole w minione wakacje było tam wraz z audycją „Kacper smakuje” – relacja z tego wydarzenia wciąż jest do obejrzenia na naszej stronie.
Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” ma być okazją do promocji wiedzy dotyczącej kuchni regionalnej. To pierwsza odsłona wydarzenie, które w zamierzeniu organizatorów ma być cykliczne. Za każdym razem w innej restauracji znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”.
Przypomnijmy: inicjatorem powstania kulinarnego szlaku jest Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna. Główną ideą przedsięwzięcia jest ratowanie od zapomnienia tradycyjnych, regionalnych potraw wpisanych na listę ministra rolnictwa i rozwoju wsi.
Radio Opole objęło wydarzenie patronatem medialnym.