Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2017-04-20, 11:16 Autor: Agnieszka Lubczańska

Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” do 3 maja w Kluczborku

Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
W menu głównym co najmniej 4 potrawy przygotowane z produktów znajdujących się na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego - to podstawowy warunek, by restauracja znalazła się na szlaku kulinarnym „Opolski Bifyj”. Aktualnie jest na nim 19 restauracji. W jednej z nich w sobotę (22.04) rozpocznie się I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj”. Festiwal potrwa do 3 maja w godzinach otwarcia restauracji przy ul. Waryńskiego w Kluczborku. Wydarzeniu będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje, m.in. pokazy kulinarne, wystawa tułowickiej porcelany i warsztaty jej malowania oraz prezentacje producentów produktów regionalnych.

I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej - Opolski Bifyj od 22.04 do 03.05 w KluczborkuŻurek przygotowany na oleskiej maślance, rolada śląska, karp niemodliński czy kołocz śląski – to m.in. frykasy, których będzie można skosztować w restauracji przy Hotelu Spałka w Kluczborku. Autorskie menu szefa kuchni oparte na potrawach regionalnych, to okazja, by zobaczyć w jaki inny, ciekawy sposób zaserwować znane potrawy, np. krupniok śląski.


Restauracja przy Hotelu Spałka w Kluczborku - jako jedna z 19 restauracji województwa opolskiego znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”. Radio Opole w minione wakacje było tam wraz z audycją „Kacper smakuje” – relacja z tego wydarzenia wciąż jest do obejrzenia na naszej stronie.


Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” ma być okazją do promocji wiedzy dotyczącej kuchni regionalnej. To pierwsza odsłona wydarzenie, które w zamierzeniu organizatorów ma być cykliczne. Za każdym razem w innej restauracji znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”.


Przypomnijmy: inicjatorem powstania kulinarnego szlaku jest Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna. Główną ideą przedsięwzięcia jest ratowanie od zapomnienia tradycyjnych, regionalnych potraw wpisanych na listę ministra rolnictwa i rozwoju wsi.


Radio Opole objęło wydarzenie patronatem medialnym.

Zobacz także

2024-05-17, godz. 16:48, Patronaty - polecamy Gratka dla wszystkich kochających nietypowe podróże i opowieści z dalekiego świata! Ciekawostki podróżnicze rodem z dalekiego świata od piątku (24.05) do soboty (25.05) czekają na wszystkich chętnych uczestniczenia w XVII Spotkaniu Znajomych Podróżników. Wydarzenie odbędzie się w Centrum Kultury w Głogówku. Na… » więcej 2024-05-17, godz. 10:23, Patronaty - polecamy Rejs "Z Orkiestrą po Odrze" już wkrótce Jeśli w sobotę 25 maja spacerując wczesnym popołudniem wzdłuż Odry, usłyszą Państwo muzykę w wykonaniu orkiestr, to z pewnością będziecie świadkami kolejnej edycji rejsu “Z orkiestrą po Odrze”. Już po raz trzynasty taki… » więcej 2024-05-16, godz. 19:39, Patronaty - polecamy O prawie ochrony środowiska porozmawiają naukowcy na zjeździe w Opolu Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Opolskiego jest w tym roku gospodarzem i organizatorem Zjazdu Katedr i Zespołów Badawczych Prawa Ochrony Środowiska. Wydarzenie oficjalnie rozpocznie się w najbliższy czwartek (23.05) i potrwa… » więcej 2024-05-16, godz. 09:56, Patronaty - polecamy Cleo i Enej gwiazdami koncertu z okazji 20-lecia wejścia Polski do UE. Wstęp wolny! Stwory Głodomory, Siostry Wajs&Stonoga na początek, o 17:00 na scenie pojawi się Cleo, a koncert zakończy występ zespołu Enej. „Świętujmy razem 20-lecie Polski w Unii Europejskiej” - to hasło przewodnie koncertu, który odbędzie… » więcej 2024-05-16, godz. 08:58, Patronaty - polecamy Poznaj historię rolnictwa na wsi śląskiej na wystawie w Muzeum Wsi Opolskiej Historia gospodarcza chłopów górnośląskich w okresie pouwłaszczeniowym - to temat wystawy „Gospodarstwo… Rolnictwo na wsi śląskiej (1850-1945)”. Przygotowania do niej trwały od 2 lat. Efekty będzie można obejrzeć po raz pierwszy… » więcej
11121314151617
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »