Radio Opole » Kraj i świat
2024-05-19, 07:20 Autor: PAP

Eksperci radzą, po które łatwo dostępne produkty sięgać, by zadbać o zdrowie jelit

Naukowcy już dawno odkryli, że kondycja jelit wpływa na stan zdrowia całego ludzkiego organizmu. Specjaliści stale przypominają więc, by konstruując swój jadłospis, uwzględnić w nim żywność, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie mikroflory jelitowej. Choć w tym kontekście szczególnym uznaniem cieszą się fermentowane pokarmy, takie jak kimchi czy kombucha, nie oznacza to, że musimy polegać wyłącznie na nich. Eksperci podpowiadają, po jakie popularne i łatwo dostępne produkty sięgać, by zadbać o pożyteczne mikroorganizmy bytujące w naszym układzie pokarmowym.

Nie bez powodu jelita określa się jako „drugi mózg”. Uczeni dowiedli, że przewód pokarmowy wyścieła przeszło 100 mln komórek nerwowych, które komunikują się z centralnym układem nerwowym. Sygnały z mikroflory jelitowej przekazywane są do mózgu i odwrotnie. To dlatego zachwianie równowagi w tym niezwykle złożonym ekosystemie tak często prowadzi do pogorszenia nastroju, a nawet rozwoju zaburzeń psychicznych. Specjaliści od żywienia stale przypominają, by stosować na co dzień zbilansowaną, bogatą w produkty wspierające zdrowie jelit dietę.


Jadłospis korzystnie wpływający na funkcjonowanie układu pokarmowego powinien więc zawierać źródła probiotyków – żywych kultur bakterii, których zadaniem jest utrzymanie prawidłowego mikrobiomu jelitowego. Naturalnie występują one w żywności fermentowanej, do której zalicza się m.in. jogurty, kombuchę, kapustę kiszoną, pikle, kimchi oraz kefir. A jednak, nie wszystko złoto, co się świeci. „Wiele aromatyzowanych kombuch i kefirów, które można znaleźć w sklepach, ma dużą zawartość cukru. Cenne składniki dodawane są tylko po to, aby uwzględnić te produkty w kategorii pokarmów prozdrowotnych i tym samym napędzać nadmierną konsumpcję” – przestrzega w rozmowie z „The Guardian” Chris van Tulleken, lekarz i autor wydanej w zeszłym roku książki „Ultra-Processed People: Why Do We All Eat Stuff That Isn’t Food … and Why Can’t We Stop?”.


Specjalista radzi, by zamiast pozornie zdrowej żywności, która jest w istocie naszpikowana słodzikami i sztucznymi aromatami, wybierać pokarmy nieprzetworzone. „Nauka o tym, co jest dobre dla naszego mikrobiomu, wciąż się rozwija, ale istnieje kilka prostych reguł, zasadności stosowania których jesteśmy pewni. Całe owoce i warzywa, w tym fasola, bób i ciecierzyca, są z całą pewnością korzystne dla naszego zdrowia. Tymczasem żywność zawierająca emulgatory, stabilizatory, modyfikowaną skrobię i słodziki nie wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową” – wskazuje ekspert.


Okazuje się, że jednym z najlepszych produktów, po jakie możemy sięgnąć, by zadbać o zdrowie jelit, jest ser – zwłaszcza ten wytwarzany z niepasteryzowanego mleka. „Warto zauważyć, że ser zawiera dużo soli i tłuszczu, dlatego nie powinniśmy jeść go bez umiaru. Jest on jednak bogatym źródłem pożytecznych bakterii – bogatszym nawet niż popularne kiszonki. W porównaniu do kimchi, gdzie zauważa się ekstremalną dominację bakterii kwasu mlekowego, ser wyróżnia się niesamowitą różnorodnością” – tłumaczy założycielka witryny badawczej MicrobialFoods, Bronwen Percival.


Kolejnym łatwo dostępnym produktem, który warto uwzględnić w jadłospisie, są oliwki. „Zawierają w sobie nie tylko cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, ale także polifenole, które wspomagają prawidłowy rozwój bakterii jelitowych. Co ważne, dotyczy to wszystkich oliwek, także tych z puszki czy słoika” – podpowiada dietetyczka i autorka książek kulinarnych Federica Amati. Pozytywny wpływ na zdrowie jelit mają także gorzka czekolada, która zawiera wspomniane polifenole oraz ocet – nie tylko jabłkowy. „Podczas fermentacji bakterie celulozowe i bakterie kwasu octowego zamieniają alkohol w przyjazny dla jelit kwas octowy. To właśnie ta mieszanka bakterii i drożdży wspomaga pracę jelit, a nawet łagodzi dolegliwości trawienne” – wyjaśnia Nick Jefferson, który zajmuje się produkowaniem octu rzemieślniczego wytwarzanego na bazie sezonowych składników.


Jeśli chcemy poprawić kondycję jelit, powinniśmy również wzbogacić swoje menu o rośliny strączkowe, które są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik harmonizuje pracę układu pokarmowego, daje uczucie sytości, a także przeciwdziała zaparciom. Wywiera on korzystny wpływ na mikrobiotę jelitową, będąc pożywką dla bytujących w przewodzie pokarmowym mikroorganizmów. Jak powiada dietetyk Tim Spector, z tego samego powodu warto sięgać po chleb na naturalnym zakwasie. „Należy zwrócić uwagę na to, czy chleb, który wybieramy, nie powstał na imitacji zakwasu. Takie produkty wytwarzane są z udziałem drożdży piekarskich lub innych środków spulchniających. Co gorsza, wiele z nich zawiera emulgatory, które, jak udowodniono, są szkodliwe dla błony śluzowej jelit. Wybierajmy więc chleb na zakwasie, który fermentuje powoli – najlepiej przez całą noc – i jest wytwarzany z pełnych ziaren” – tłumaczy ekspert. (PAP Life)


iwo/ag/


Kraj i świat

2024-06-02, godz. 14:10 Niemcy/ Powodzie na południu kraju, strażak zginął w akcji ratunkowej Utrzymujące się od kilku dni, intensywne opady deszczu doprowadziły do powodzi w południowej części Niemiec. Kilka gmin ogłosiło stan klęski żywiołowej… » więcej 2024-06-02, godz. 14:10 French Open - awans Gauff do ćwierćfinału Coco Gauff awansowała do ćwierćfinału French Open w Paryżu. Rozstawiona z numerem trzecim amerykańska tenisistka pokonała Włoszkę Elisabettę Cocciaretto… » więcej 2024-06-02, godz. 14:00 French Open - Świątek: cieszę się, że zapracowałam na taki wynik Iga Świątek nie kryła wcześniej, że najbardziej lubi wygrywać, gdy wszystko ma pod kontrolą. W 1/8 finału French Open rozegrała niemal perfekcyjne spotkanie… » więcej 2024-06-02, godz. 14:00 Świętokrzyskie/ Wypadek na torze wyścigowym, ranny 29-letni Węgier Na torze wyścigowym w Miedzianej Górze koło Kielc doszło w niedzielę do wypadku. Ranny został 29-letni węgierski kierowca, nieprzytomnego mężczyznę przewieziono… » więcej 2024-06-02, godz. 13:50 French Open - Zieliński w 1/8 finału debla Rozstawieni z numerem 15. Jan Zieliński i Monakijczyk Hugo Nys pokonali w drugiej rundzie amerykański duet Evan King i Christopher Eubanks 2:6, 6:4, 7:5 i awansowali… » więcej 2024-06-02, godz. 13:40 Izrael/ Netanjahu przyjął zaproszenie do Kongresu USA Premier Izraela Benjamin Netanjahu przyjął zaproszenie od przywódców obu amerykańskich partii do wygłoszenia przemówienia w Kongresie USA. Jego decyzja… » więcej 2024-06-02, godz. 13:40 Alert RCB o burzach, intensywnych opadach i silnym wietrze w siedmiu województwach (aktl.2) Rządowe Centrum Bezpieczeństwa ostrzega przed burzami, intensywnymi opadami deszczu i silnym wiatrem. Dla części powiatów położonych w siedmiu województwach… » więcej 2024-06-02, godz. 13:40 Wielkopolskie/ Dwie osoby zginęły w wypadku w powiecie rawickim Dwóch mężczyzn w wieku 35 i 52 lat zginęło w niedzielne przedpołudnie po tym, jak niedaleko Jutrosina (pow. rawicki, woj. wielkopolskie) samochód, którym… » więcej 2024-06-02, godz. 13:20 Synoptyk IMGW: burze jeszcze trochę z nami pobędą W najbliższe dni temperatura ponownie w większości kraju przekroczy 20 stopni, ale możemy spodziewać się burz, a w ich trakcie opadów deszczu, gradu i silnych… » więcej 2024-06-02, godz. 13:10 Opole/Koncert piosenek Janusza Kondratowicza na zakończenie 61. KFPP Koncertem 'Zakochani są wśród nas' poświęconemu piosenkom Janusza Kondratowicza w niedzielę zakończy się 61. Krajowy Festiwal Polskiej Piosenki w Opolu… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »