Radio Opole » Wiadomości z regionu
2021-10-03, 16:05 Autor: Monika Matuszkiewicz

Święto Karpia na zamku w Niemodlinie. Konkurs kulinarny dla szefów kuchni [ZDJĘCIA]

Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia [fot.M.Matuszkiewicz]
Na zamku w Niemodlinie trwa dwudniowe Święto Karpia. Główną atrakcją jest konkurs kulinarny. Wczoraj (02.10) rywalizowali uczniowie szkół gastronomicznych, a dzisiaj (03.10) szefowie kuchni. Do walki stanęło 7 kucharzy z całej Polski. Oczywiście w przygotowywanych potrawach w roli głównej jest karp, ale musi on być w towarzystwie opolskiego makaronu "śląski bifej" i masła z Opola Lubelskiego. Oprócz pokazu kulinarnego przygotowano również stoiska lokalnych producentów i piknik.
- Niestety po raz drugi musieliśmy trochę tę imprezę okroić, ale cieszymy się, że możemy wyjść i pokazać naszego karpia - mówi Jakub Roszuk, prezes Rybackiej Lokalnej Grupy Działania "Opolszczyzna".

- Pokazujemy tym samym, że ten karp ma się bardzo dobrze i warto go przyrządzać, nie tylko od święta. Oczywiście tradycji nie zabieramy, ale chcemy, takimi działaniami pokazać, że warto go też serwować w restauracjach. Może to być zarówno produkt prosty, jak i luksusowy. Wszystko zależy od podania i przyrządzenia. Pokazujemy też tutaj to łączenie produktów lokalnych. To ważne, bo mówimy o zdrowiu i świeżości tych potraw.

Podczas konkursu oceniane jest dosłownie wszystko. Jury patrzy już od samego początku na kucharzy. Chodzą, obserwują, pytają, a dopiero potem smakują i oceniają. Podzieleni są na dwie grupy: juror degustacyjny i techniczny.

- Juror techniczny patrzy między na to, jak mamy zrobioną tę obróbkę wstępną karpia, co jest wkładane do kosza, jak te produkty są przygotowywane. Potem co się robi z tymi produktami, to jest bardzo ważne, bo potem ten cały proces tego przedsięwzięcia, tej potrawy składa się na talerz. Później ta potrawa przychodzi do nas, do jury degustacyjnego. My oceniamy, co się znajduje na tym talerzu, jaka jest kompozycja smakowa, jakie są zastosowane produkty i techniki. To wszystko przekłada się na smak, który potem jest oceniany - podkreśla Tomasz Smoczyk, juror.

Sami kucharze przyznają, że tegoroczne pomocne produkty, które musiały się znaleźć obok karpia, nie były łatwe do wykorzystania. Trzeba było mocno uruchomić swoją wyobraźnię, aby zaskoczyć jury.

- Podaliśmy go niezwykle, ponieważ karpia smażyliśmy na kaczym tłuszczu, aby nadać mu jeszcze więcej smaku i głębi aromatu. Nie chcieliśmy, żeby to był taki pospolity karp z patelni, jakiego znamy. Do tego był makaron 6-jajeczny i masło, z którego przygotowaliśmy sos. Z makaronu zrobiliśmy koszyczki z piklowanymi warzywami w sosie z kiszonego ogórka. Karp jest rybą wymagającą, ale jeśli mu poświęcimy odpowiednio dużo czasu, to odwdzięczy nam się aromatem i głębią smaku na talerzu - dodaje Piotr Wielgo z Warszawy.

Dodajmy, że Radio Opole objęło to wydarzenie patronatem medialnym.
Jakub Roszuk
Tomasz Smoczyk
Piotr Wielgo

Wiadomości z regionu

2024-05-05, godz. 07:58 4 województwa w 4 dni, dla 4-latka. Akcja "Rowerem przez Polskę" startuje z Opola Z Opola do Zamościa. Dwóch pasjonatów na rowerach chce przejechać cztery województwa w cztery dni. A to wszystko dla 4-letniego Michała Bienia ze Słubic… » więcej 2024-05-04, godz. 18:00 USK ma propozycję dla osób walczących z otyłością Grupę wsparcia dla osób zmagających się z otyłością organizuje Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Opolu. Za Inicjatywą stoi pracująca w szpitalu psycholog… » więcej 2024-05-04, godz. 17:02 "To jest poświęcenie na 110 procent". Strażacy mają swoje święto Wyjeżdżają do każdej akcji ratowniczej: pożarów, wypadków samochodowych, powalonych drzew, czy powodzi. Często narażając przy tym swoje życie, ale jak… » więcej 2024-05-04, godz. 17:01 Od stu lat dla innych. OSP Opole-Gosławice świętuje 100. urodziny Od 100 lat działają, pomagają i ratują życie. Ochotnicza Straż Pożarna Opole-Gosławice świętuje dostojny jubileusz. Z okazji urodzin druhowie otrzymali… » więcej 2024-05-04, godz. 15:30 Przyrodnicy wnoszą o karę dla inwestora. Ciąg dalszy sprawy cisu z opolskiego Zaodrza Jest wniosek do opolskiego ratusza o wszczęcie postępowania administracyjnego w celu nałożenia kary za zniszczenie cisu przy ulicy Niemodlińskiej w Opolu. » więcej 2024-05-04, godz. 14:42 Średniowieczna wioska w centrum Opola. Tak miasto wspomina patrona W Opolu można się poczuć jak w średniowieczu. Przy Zamku Górnym trwa Święta Wojciechowe. Spotkać tam można między innymi grupy rekonstrukcyjne, ale też… » więcej 2024-05-04, godz. 13:59 Wystartowało Święto Wojciechowe w Opolu. Jest coś dla ciała i coś dla ducha [ZDJĘCIA] Od spektaklu historycznego i parady ulicami Opola rozpoczęło się Święto Wojciechowe. Podczas widowiska mieszkańcy mogli poznać życiorys patrona stolicy… » więcej 2024-05-04, godz. 12:15 Są dodatkowe pieniądze na komunikację publiczną. Skorzystają mieszkańcy 7 gmin Ponad 600 tysięcy złotych z funduszu rozwoju przewozów autobusowych trafiło na Opolszczyznę. » więcej 2024-05-04, godz. 10:59 "To przywitanie się z Jezusem". Ruszyły Pierwsze Komunie Święte Rozpoczęły się Pierwsze Komunie Święte. Dla dzieci to wielkie przeżycie, a dla rodziców wzruszenie, ale i wydatki. Do sakramentu przystąpiły dziś m.in… » więcej 2024-05-04, godz. 09:37 W Domecku nieznany kierowca wjechał w ogrodzenie i uciekł Zgłoszenie o samochodzie, który wjechał w ogrodzenie prywatnej posesji otrzymali w środku nocy opolscy policjanci. » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »