Radio Opole » Knedle z bigosem » Posłuchaj cyklu » W cyklu 'Knedle z bigosem' o różnicach, ale i podobieństwach…
2018-08-30, 12:45 Autor: Dorota Kłonowska

W cyklu "Knedle z bigosem" o różnicach, ale i podobieństwach Czechów i Polaków

W cyklu "Knedle z bigosem" o różnicach, ale i podobieństwach Czechów i Polaków
W cyklu "Knedle z bigosem" o różnicach, ale i podobieństwach Czechów i Polaków
W "Knedlach z bigosem" dziś o różnicach, ale i podobieństwach Czechów i Polaków. Jak spędzają czas, czy są formalistami? Swoimi spostrzeżeniami podzielą się głównie osoby, które mają takie kontakty w sektorze turystyki. Naszymi gośćmi są Jerzy Chmiel - prezes głuchołaskiego oddziału PTTK i Edward Ilnicki szefujący tamtejszemu klubowi turystyki narciarskiej.
"Knedle z bigosem" cz.1 (30.08.2018)
"Knedle z bigosem" cz.2 (30.08.2018)
Czesi nam zazdroszczą jezior, my im - gór. Oni nam powinni zazdrościć wykształconych przewodników turystycznych, my z kolei możemy brać przykład z czeskich rodzin, jak potrafią spędzać wolny czas. I właśnie taka "zazdrość, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu, jest tematem dzisiejszego wydania cykl. - Uczmy się od siebie nawzajem, przejmujmy pozytywne wzorce - zachęcają Maria Rogucka, sołtys Wilamowic i prezes tamtejszego koła gospodyń wiejskich, Jerzy Chmiel - szef głuchołaskiego oddziału PTTK i dr Paweł Szymkowicz, historyk, ale także tłumacz języka czeskiego i przewodnik turystyczny.
"Knedle z bigosem" cz.3 (30.08.2018)
Kto lepiej potrafi się promować na pograniczu - Czesi, czy Polacy? To dziedzina, której powinniśmy się uczyć od naszych sąsiadów - zgodnie przyznają nasi goście: Jerzy Chmiel - prezes głuchołaskiego oddziału PTTK i Edward Ilnicki - szef tamtejszego klubu turystyki kolarskiej. Głuchołaski KTUKOL ma wprawdzie swoja odznakę czarownicy na miotle, ale nasi sąsiedzi zawojowali świat... drewienkiem.

Zobacz także

2018-08-17, godz. 12:00 W cyklu "Knedle z bigosem" zapraszamy do posłuchania rozmowy z Anną Opałką, dr Piotrem Bernatem i Elżbietą Boruch Do tej pory w cyklu "Knedle z bigosem" przedstawialiśmy państwu uroki i ciekawostki pogranicza widziane z perspektywy turystów, pasjonatów wędrówek po Czechach… » więcej 2018-08-16, godz. 12:00 W cyklu "Knedle z bigosem" zapraszamy do posłuchania rozmowy z Kazimierzem Staszkowem W naszym cyklu "Knedle z bigosem" dzisiaj o swojej przygodzie z Czechami opowiedział Kazimierz Staszków. To regionalista, fotografik, zbieracz minerałów, pasjonat… » więcej 2018-08-14, godz. 10:47 Henryk Szylar zabiera nas dziś na rowerowe wycieczki po Czechach » więcej 2018-08-13, godz. 12:28 W cyklu "Knedle z bigosem" zapraszamy tym razem do Pragi Piękna pogoda za oknem, może zatem warto wybrać się na wycieczkę do naszych czeskich sąsiadów? Ci, którzy mają urlop po prostu wsiądą do pociągu lub… » więcej 2018-08-10, godz. 12:41 Z przymrużeniem oka, czyli Polsko-Czeski Weekend Satyry i Karykatury Nad Jeziorem Nyskim zaczyna się dziś (10.08) VII Polsko-Czeski Weekend Satyry i Karykatury. Już w nocy przyjechali na tę imprezę pierwsi artyści, wciąż… » więcej 2018-08-09, godz. 13:17 Odwiedzamy czeskie Rejviz z Mechowym Jeziorkiem i kopalnię złota w Złotym Stoku Za oknem upał, zatem w naszym nowym cyklu traktującym o polsko-czeskim partnerstwie proponujemy wycieczkę do chłodnych miejsc leżących po obu stronach pogranicza… » więcej 2018-08-08, godz. 12:00 Dziś rozmawiamy o przedsiębiorczości po dwóch stronach granicy W dzisiejszym odcinku cyklu „Knedle z bigosem” gościem Doroty Kłonowskiej jest Wojciech Olszewski – mieszkaniec Głuchołaz, zarazem przewodnik turystyczny… » więcej 2018-08-07, godz. 16:33 Dziś zgłębiamy tajniki języka czeskiego Co to takiego laska nebeska i dlaczego Czesi nieraz obrażają się na Polaków, szukających towarów w ich sklepach? Czy rzeczywiście nasze języki są do siebie… » więcej 2018-08-07, godz. 16:52 Od dzisiaj przez cały sierpień zapraszamy państwa na knedle z… bigosem W nowym cyklu Radia Opole pt. „Knedle z bigosem” postaramy się przybliżyć nie tylko czeską kuchnię, ale przyjacielskie relacje i kontakty łączące dzisiaj… » więcej
12
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »