Radio Opole » Wiadomości z regionu
2021-02-18, 17:10 Autor: Witold Wośtak

"Opolszczyzna tyglem kulinarnym". Kolejne firmy z certyfikatem "Dziedzictwo Kulinarne Opolskie"

Wręczenie certyfikatów DKO [fot. Witold Wośtak]
Wręczenie certyfikatów DKO [fot. Witold Wośtak]
Wręczenie certyfikatów DKO [fot. Witold Wośtak]
Wręczenie certyfikatów DKO [fot. Witold Wośtak]
Sieć "Dziedzictwo Kulinarne Opolskie" poszerzyła się o osiem nowych firm i gospodarstw. Dzisiaj (18.02) w urzędzie marszałkowskim wręczono certyfikaty i emaliowane szyldy.
Chodzi o promocję i poprawę jakości lokalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. Zgłoszenia do sieci są weryfikowane przez komisję.

- Konieczne jest przedstawienie wieloletniej tradycji związanej z danym produktem - mówi Antoni Konopka, członek zarządu województwa opolskiego.

- To nawiązuje do tradycji kuchni śląskiej, niemieckiej, czeskiej i kresowej. Moim zdaniem, to bardzo istotne, skoro pokazujemy, że Opolszczyzna jest nie tylko tyglem kulturowym, ale również tyglem kulinarnym. Na tle innych kuchni naprawdę mamy czym pochwalić się.

Magdalena Jańta odebrała certyfikat w imieniu cukierni Gorgosz z Dobrodzienia, która zgłosiła do sieci tort bezowy i sernik opolski. - Tort jest symbolem naszego miasta od ponad 50 lat - zaznacza.

- Od kiedy istnieje cukiernia, mój dziadek zapoczątkował tradycję i wymyślił ten produkt. Sami wypiekamy krążki bezowe, składamy ten tort, a nigdzie w okolicy nie da się zjeść równie dobrego tortu jak u nas. Sernik na początku nazywał się "duński". Stwierdziliśmy jednak, że musi kojarzyć się z czymś konkretnie i nazwaliśmy go "sernikiem opolskim". To również nasz flagowy produkt.

Teresa Kern, współwłaścicielka gospodarstwa agroturystycznego "Zacisze", odebrała certyfikat między innymi za "modziki", czyli surowe tuszki z młodych gołębi.

- Modziki mają z pewnością bardzo długą historię. Pamiętam opowieści mojej mamy, że babcia gotowała je szczególnie kobietom po porodzie i małym dzieciom. Modziki są bardzo zdrowe i pożywne, a robi się z nich mięso oraz zupę.

Z kolei Patrycja Dyla-Szynklarz, prowadząca Gospodarstwo Ekologiczne "Lawendowe Zacisze" w Biadaczu, zgłosiła do sieci DKO syropy.

- Syrop lawendowy jest naszym wiodącym produktem, natomiast mamy też syropy z płatków róży, z owoców bzu czarnego oraz syrop z mniszka lekarskiego. Te syropy można stosować jako dodatki smakowe, ale syrop z mniszka czy owoców bzu czarnego jest również bardzo często stosowany przy infekcji górnych dróg oddechowych.

Członkowie sieci DKO mogą używać charakterystycznego loga - czapki kucharskiej na niebieskim tle z napisem "Dziedzictwo Kulinarne".
Antoni Konopka
Magdalena Jańta
Teresa Kern
Patrycja Dyla-Szynklarz

Wiadomości z regionu

2024-06-06, godz. 18:00 Uniwersytet Opolski uhonorował prof. Najdera. "To był wybitny anglista" Profesor Zdzisław Najder ma od dziś (6.06) tablicę pamiątkową w Collegium Maius Uniwersytetu Opolskiego. Wybitny znawca twórczości Josepha Conrada i uznany… » więcej 2024-06-06, godz. 17:30 Znów wybieramy "Opolską Markę". Przedsiębiorcy mogą zgłaszać się do konkursu Pracodawca roku, Usługa roku, Produkt roku i Produkt spożywczy - w tych kategoriach wyłonieni zostaną zwycięzcy konkursu 'Opolska Marka 2023', który ogłosił… » więcej 2024-06-06, godz. 17:19 Odra zagrożona złotymi algami. Jest komunikat Zespołu Zarządzania Kryzysowego Odra i Kanał Gliwicki ponownie zagrożone skażeniem złotą algą. Ministerstwo Klimatu i Środowiska ostrzega, że z powodu załamania pogody sytuacja w najbliższym… » więcej 2024-06-06, godz. 17:00 Symulacje medyczne na Uniwersytecie Opolskim. Liczy się czas i podejście do pacjenta Cztery różne przypadki medyczne, a na pomoc każdemu po 12 minut. Takie zadanie mieli studenci pielęgniarstwa i położnictwa z pięciu uczelni w kraju, którzy… » więcej 2024-06-06, godz. 16:30 ZUS i PANS podpisały umowę o współpracy. Studenci otrzymają możliwość praktyk Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Nysie i Zakład Ubezpieczeń Społecznych zacieśniają kontakty. Podczas dnia otwartego zorganizowanego przez ZUS w murach… » więcej 2024-06-06, godz. 15:30 Zdolni uczniowie odebrali nagrody w wojewódzkich konkursach przedmiotowych 102 laureatów Wojewódzkich Konkursów Przedmiotowych dla szkół podstawowych nagrodzono podczas gali przygotowanej przez Kuratorium Oświaty w Opolu. » więcej 2024-06-06, godz. 15:19 3 miliony na 5 subregionów. Startuje Marszałkowski Budżet Obywatelski 2025 3 mln złotych - tyle pieniędzy Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego rozdysponuje pośród mieszkańców 5 subregionów Opolszczyzny w ramach Marszałkowskiego… » więcej 2024-06-06, godz. 15:17 Sytuacja na Odrze stabilizuje się. Wraca żegluga, otwarto wrota Młynówki Normuje się sytuacja na opolskim odcinku Odry. Po kilkudniowych opadach deszczu stan wód był na poziomie średnim, w skutek czego zamknięta została Odrzańska… » więcej 2024-06-06, godz. 15:12 Nysa ma stary-nowy stadion. W sobotę otwarcie obiektu Polonii Nysa Nowe trybuny na ok. 2 tysiące widzów, zadaszenie, nowa murawa, szatnie i oświetlenie. Dodatkowo nowoczesna bieżna, przeznaczona do treningu lekkoatletycznego… » więcej 2024-06-06, godz. 14:48 W CUP popłynął opolski miód. Jest dobry i słodki [ZDJĘCIA] Pszczoły 'mieszkające' na dachu Centrum Usług Publicznych nie próżnowały i ponownie wyprodukowały mnóstwo miodu. Za nami drugie miodobranie w ekologicznej… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »