Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2024-12-24, 12:00 Autor: Katarzyna Doros-Stachoń

Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały

Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś dzielą się przepisami na swoje popisowe dania, których nie może zabraknąć w Boże Narodzenie.
Magdalena Szybińska, prowadząca przed południem "Dobry moment" przyznaje, że w święta nie może zabraknąć popisowej sałatki jarzynowej. - Angażuję do krojenia warzyw w taką drobną kosteczkę moje dzieci. Czasami wychodzi to bardzo koślawo, ale mimo wszystko sałatka smakuje znakomicie. Oczywiście jest ta sałatka z majonezem, ale też staram się przemycić trochę zdrowych składników, czyli majonez trochę mieszam z jogurtem naturalnym. A moja córka miesza to wszystko jeszcze z keczupem, więc wychodzi taka sałatka jarzynowa w wersji bardziej koktajlowej, trochę "mcdonaldowej" - mówi.

Na świątecznym stole nie może też zabraknąć słodkości. O to dba Monika Matuszkiewicz-Biel z redakcji informacji. - Na pierwszym miejscu jest sernik z taką rosą na biszkoptach. Później jest keks, oczywiście z mnóstwem bakalii i polewą cytrynowo-pomarańczową. Lukier musi być! Numer trzy to są ciasteczka maślane, które razem z synem wykrajam.

Jacek Rudnik, na co dzień edytor wiadomości, znany jest z miłości do ryb i faszerowanego karpia. - Największy kłopot w tym przypadku to jest skuteczne zdjęcie skóry z tego karpia. Farsz przygotowywany jest w zasadzie normalnie. Jest tam oczywiście wymoczona w wodzie, nie w mleku, bułka, żeby nie zakłócać smaku. Do tego smażona cebula, zioła, sól, pieprz do smaku i jajka, które ładnie cały ten farsz nam scalą. Wszystko to ładnie wygotowujemy w specjalnych takich podłużnych garnkach. Wywar oczywiście z głów, ze szkieletów tej ryby, co daje kapitalny smak.

W zależności od wielkości ryby, gotujemy około godziny. - Taką rybę podajemy z szarym sosem, na zimno. Doskonale do niej pasuje strucla drożdżowa z makiem - dodaje Jacek Rudnik.
Magdalena Szybińska
Monika Matuszkiewicz Biel
Jacek Rudnik

Zobacz także

2024-11-26, godz. 07:12, Sport i turystyka Demolka w Stegu Arenie. Gwardia gładko pokonuje Energę MKS Kalisz Corotop Gwardia Opole pewnie pokonała Energę MKS Kalisz 30:17 w 12. kolejce Orlen Superligi. Najwięcej bramek dla opolskiego zespołu - 7 - rzucił Mateusz Wojdan. » więcej 2024-11-25, godz. 15:22, Sport i turystyka Odra Opole otwiera loże biznesowe - nowa przestrzeń do łączenia sportu i biznesu Odra Opole chce wykorzystać nowoczesną infrastrukturę Stadionu Opolskiego i otwiera loże dla przedsiębiorców. Dzień otwarty, skierowany do przedstawicieli świata biznesu, pozwolił zaprezentować te przestrzenie jako miejsce spotkań… » więcej 2024-11-25, godz. 15:00, Sport i turystyka Spotkanie sąsiadów w ligowej tabeli. Gwardia zagra z MKS-em Kalisz Piłkarze ręczni Corotop Gwardii Opole wracają do Stegu Areny. Już dziś zawodnicy Bartosza Jureckiego zmierzą się z Energą MKS-em Kalisz w 12. kolejce rozgrywek Orlen Superligi. » więcej 2024-11-25, godz. 14:47, Wiadomości z regionu Zmarła redaktor Maria Rudnicka. Z Radiem Opole była związana przez pół wieku Nie żyje Maria Rudnicka, dziennikarka związana przez niemal 50 lat z Radiem Opole. Pracę w naszej rozgłośni rozpoczęła w czerwcu 1954 roku i pozostała w niej do stycznia 2002 roku. » więcej 2024-11-25, godz. 11:48, Sport i turystyka Futsal: Dreman Exlabesa remisuje w Toruniu Remisem 3:3 zakończył się wyjazdowy mecz Dremana Exlabesa Futsal Opole Komprachcice z FC Toruń w 12. kolejce futsalowej ekstraklasy. W tabeli Dreman po tym spotkaniu jest siódmy. Prowadzi Piast Gliwice. » więcej
33343536373839
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »