Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2024-03-27, 17:00 Autor: Witold Wośtak

Stoły uginały się od smakołyków. Tłumy na 7. Opolskim Śniadaniu Wielkanocnym [FOTO, FILM]

VII Opolskie Śniadanie Wielkanocne [fot. Jarosław Madzia]
VII Opolskie Śniadanie Wielkanocne [fot. Jarosław Madzia]
VII Opolskie Śniadanie Wielkanocne [fot. Jarosław Madzia]
VII Opolskie Śniadanie Wielkanocne [fot. Jarosław Madzia]
1800 porcji żurku, tysiące faszerowanych jajek, 40 kilogramów pasztetu, ale też jajecznica z 1200 jaj, a do tego ciasta i napoje. Za nami 7. Opolskie Śniadanie Wielkanocne na opolskim rynku.
Za organizację imprezy odpowiadali kucharze i wolontariusze z różnych stowarzyszeń i organizacji.

Zdaniem Małgorzaty Kozak, wicedyrektorki Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Opolu i współorganizatorki, w śniadaniu wzięło udział około 2,5 tysiąca osób.

- Liczby są wręcz przerażające, jeśli chodzi o to, co zjadamy przede wszystkim, bo bardzo dużo potrafimy zjeść tutaj na śniadaniu. Dla przykładu powiem, wczoraj kluby seniora gotowały jajka w Centrum Aktywizacji Społecznej i przez siedem godzin kobiety obierały te jajka. To wyglądało podobnie, jak kiedyś kobiety spotykały się i skubały pierze - było darte pierze.

Uczestnicy chwalili nie tylko poczęstunek. - Kiedy przechodziłam wokół, już widziałam piękne pisanki, więc jest na czym oko zawiesić. Mąż cierpliwie czeka w kolejce po żurek, ale jest w czym wybierać, jeśli chodzi o inne potrawy również - i na słodko, i na słono.

- Bardzo ciekawie wygląda to wszystko. Można zobaczyć folklor, poczęstować się i skosztować wielu potraw. Do tego są bardzo ładne pisanki, dlatego przyjemnie jest popatrzeć, a do tego pogoda dopisała.

Arkadiusz Wiśniewski, prezydent Opola, jak co roku nalewał porcje żurku.

- Jak Wielkanoc to nie można bez żuru. Ja jestem wielkim fanem tej zupy, również wkładki w postaci białej kiełbasy czy jajek. Wszystko to kojarzy się ze świętami, więc przyjemnie jest jeść to. Oprócz tego ja lubię na świątecznym stole wszelkie sałatki warzywne, które zresztą sam często robię. Mieszam różne warzywa, do tego na przykład majonez. Przyznam się również, że mnie z Wielkanocą kojarzą się także jajka niespodzianki z zabawkami w środku.

Kamil Klekowski, szef kuchni z Akademii Kulinarnej Ad Gustum, przyrządził jajecznicę z 1200 jajek na żywym ogniu.

- Mamy tu prawie pięć kilogramów masła, do tego cebulka, szczypiorek i przede wszystkim żywy ogień, bo cała "afera" plenerowa ma zrobić fajny klimat. Myślę, że na ścięcie tylu jajek potrzeba około piętnastu minut. My specjalnie mamy dość mały ogień, aby ona nie ścięła się na raz. Chodzi o spokojne mieszanie i nadanie jej kremowości oraz delikatności. Mnie do doprawienia jajecznicy wystarczy jedynie sól.

Na rynku było też mnóstwo stanowisk z warsztatami oraz w namiocie wiele zróżnicowanych konkursów dla uczniów.
Małgorzata Kozak
Uczestnicy
Arkadiusz Wiśniewski
Kamil Klekowski
VII Opolskie Śniadanie Wielkanocne

Zobacz także

2024-11-28, godz. 15:00, Kultura i rozrywka Krytycznie o Kartezjuszu dziś w ramach cyklu Pogadalnia w MŚO 'Myślę, więc nie jestem sam' - to tytuł najbliższego spotkania w ramach Pogadalni, czyli cyklu spotkań filozoficznych w Opolu. Mają one otwartą formułę zarówno dla tych, którzy chcą się włączyć do dyskusji, jak i tych, którzy… » więcej 2024-11-28, godz. 14:36, Wiadomości z regionu Pierwszy prezes klubu OKS Odra Opole i nestor opolskiego pożarnictwa będą mieli swoje ulice W stolicy regionu pojawią się dwie nowe ulice. Pierwsza z nich będzie nosiła nazwę pułkownika pożarnictwa Zdzisława Filingiera i będzie zlokalizowana w okolicach ulicy Budowlanych. Natomiast druga będzie znajdować się w rejonie… » więcej 2024-11-28, godz. 13:30, Gospodarka To już pewne. Opolanie zapłacą wyższy podatek od nieruchomości Od nowego roku mieszkańcy Opola zapłacą więcej za swoje nieruchomości. Podatek od zabudowań mieszkalnych, gospodarczych oraz gruntów wzrośnie od blisko 3 do 8 procent. Ta najwyższa podwyżka dotyczy przedsiębiorców, którzy mają… » więcej 2024-11-28, godz. 13:15, Kultura i rozrywka Ludzie mediów wspominali Tadeusza Horoszkiewicza Postać Tadeusza Horoszkiewicza, nestora opolskiego dziennikarstwa, została przypominana w ramach cyklu 'Twarze Opola'. W Centralnym Muzeum Jeńców Wojennych w Opolu zabrali się jego przyjaciele, bliscy, współpracownicy i ludzie mediów… » więcej 2024-11-27, godz. 20:00, Wiadomości z regionu Opolski oddział IPN upamiętnił Augustyna Kośnego. Jest tablica pamiątkowa i wystawa Był działaczem społecznym, politycznym, ale też lekarzem i uczestnikiem II Powstania Śląskiego. Mowa o Augustynie Kośnym, który od dziś (27.11) ma swoją tablicę na budynku Instytutu Pamięci Narodowej w Opolu. Data jest szczególna… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »