Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2020-02-10, 16:18 Autor: Agnieszka Lubczańska

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Stuttgarcie!

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Kawior owocowy czy spaghetti z herbaty nie jest dla nich problemem, gotowanie i dekorowanie potraw jest ich pasją, a za sztukę carvingu zdobywają laury w kulinarnych konkursach. Tym razem przed drużyną z Pracowni Sztuki Kulinarnej z Ozimka wyzwanie nie lada - zdobycie jak największej liczby medali na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2020! Mistrz carvingu Łukasz Szewczyk razem z Piotrem Wasikiem i Danielem Bewko obiecują godnie reprezentować Polskę. Trwają ostatnie przygotowania. Wydarzenie rozpocznie się w najbliższy piątek (14.02) i potrwa do środy (19.02) w Stuttgarcie!

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA 2020 odbywa się co cztery lata od 1992 roku. W tym roku przypada jej jubileusz – 25-lecia. W 2016 roku wzięło w niej udział ponad 2000 szefów kuchni i cukierników z ponad 59 krajów. W sumie wydano 7 000 porcji świeżego, autorskiego menu, które zostało zaprezentowane dla tysięcy odwiedzających z całego świata. [źródło: http://papaja.pl/?m=a&id=8611]


Ekipa z Pracowni Sztuki Kulinarnej pod patronatem Radia Opole wystąpi w kilku dyscyplinach. Jedna z nich to rzeźba owocowo-warzywna (tu są dwie kategorie: konstrukcyjna, czyli może się opierać na elementach niejadalnych oraz bankietowa, która musi zawierać wyłącznie jadalne elementy). Inne konkurencje to: dekoracja z cukru, rzeźba z sera i rzeźba owocowo-warzywna wykonana na żywo. Część prac będzie zatem wykonana na żywo, cześć pojedzie na miejsce gotowa.


Łukasz Szewczyk i Piotr Wasik startowali już w podobnych konkursach. Najmłodszy z ekipy Danielem Bewko będzie w tym roku debiutantem w konkursie międzynarodowym. Wystartuje w konkurencji gotowej rzeźby owocowo-warzywnej.

Więcej o Pracowni Sztuki Kulinarnej można dowiedzieć się ze strony tu: Pracownia Sztuki Kulinarnej.

Radio Opole udział jedynych reprezentantów z Opolszczyzny w tym międzynarodowym konkursie objęło patronatem medialnym.

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]

Zobacz także

2020-11-03, godz. 12:40, Patronaty - polecamy Koncert jubileuszowy "75 lat ZAKR" Związek Polskich Autorów i Kompozytorów ZAKR obchodzi w tym roku jubileusz 75-lecia. Z tej okazji 11 listopada w warszawskim Teatrze Rampa odbędzie się koncert „75 lat ZAKR”, który przedstawi aktualne oblicze związku oraz jego legendarnych… » więcej 2020-11-03, godz. 11:53, Patronaty - polecamy Opolski Samochodowy Puchar Rajdowy Wielki finał Opolskiego Samochodowego Pucharu Rajdowego, który wyłoni zwycięzców w tym sezonie, odbędzie się w najbliższą sobotę (07.11) na Górze Świętej Anny. Runda ta jest również finałem Proto Cars Rally Chellenge. » więcej 2020-11-02, godz. 14:53, Patronaty - polecamy XII Ogólnopolski Festiwal Ekoenergetyki odwołany, ale prezentacje prelegentów zostaną udostępnione Organizatorzy XII Ogólnopolskiego Festiwalu Ekoenergetyki ustalili, że wobec utrzymującego się od kilku dni wysokiego poziomu wykrywalności chorych na COVID-19 i obostrzeń z tym związanych, przygotowania do wydarzenia, które miało… » więcej 2020-11-02, godz. 12:44, Patronaty - polecamy Casting do głównej roli żeńskiej w spektaklu opartym na powieści „Śniadanie u Tiffany’ego”! - Poszukujemy aktorki w wieku około 18-30 lat do głównej roli żeńskiej w spektaklu opartym na powieści Trumana Capote’a „Śniadanie u Tiffany’ego”! - informuje Teatr im. Jana Kochanowskiego w Opolu. Propozycja wzięcia udziału… » więcej 2020-11-02, godz. 11:45, Patronaty - polecamy Warsztaty w Edukacyjnym Studiu Nagrań - zapisy jeszcze tylko do piątku! Muzeum Polskiej Piosenki w Opolu zaprasza młodzież w wieku od 10 do 16 lat na bezpłatne warsztaty on-line w Edukacyjnym Studiu Nagrań. Spotkania będą się odbywały raz w tygodniu. Zapisy trwają jeszcze tylko do najbliższego piątku… » więcej
3456789
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »