Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2020-02-10, 16:18 Autor: Agnieszka Lubczańska

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Stuttgarcie!

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Kawior owocowy czy spaghetti z herbaty nie jest dla nich problemem, gotowanie i dekorowanie potraw jest ich pasją, a za sztukę carvingu zdobywają laury w kulinarnych konkursach. Tym razem przed drużyną z Pracowni Sztuki Kulinarnej z Ozimka wyzwanie nie lada - zdobycie jak największej liczby medali na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2020! Mistrz carvingu Łukasz Szewczyk razem z Piotrem Wasikiem i Danielem Bewko obiecują godnie reprezentować Polskę. Trwają ostatnie przygotowania. Wydarzenie rozpocznie się w najbliższy piątek (14.02) i potrwa do środy (19.02) w Stuttgarcie!

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA 2020 odbywa się co cztery lata od 1992 roku. W tym roku przypada jej jubileusz – 25-lecia. W 2016 roku wzięło w niej udział ponad 2000 szefów kuchni i cukierników z ponad 59 krajów. W sumie wydano 7 000 porcji świeżego, autorskiego menu, które zostało zaprezentowane dla tysięcy odwiedzających z całego świata. [źródło: http://papaja.pl/?m=a&id=8611]


Ekipa z Pracowni Sztuki Kulinarnej pod patronatem Radia Opole wystąpi w kilku dyscyplinach. Jedna z nich to rzeźba owocowo-warzywna (tu są dwie kategorie: konstrukcyjna, czyli może się opierać na elementach niejadalnych oraz bankietowa, która musi zawierać wyłącznie jadalne elementy). Inne konkurencje to: dekoracja z cukru, rzeźba z sera i rzeźba owocowo-warzywna wykonana na żywo. Część prac będzie zatem wykonana na żywo, cześć pojedzie na miejsce gotowa.


Łukasz Szewczyk i Piotr Wasik startowali już w podobnych konkursach. Najmłodszy z ekipy Danielem Bewko będzie w tym roku debiutantem w konkursie międzynarodowym. Wystartuje w konkurencji gotowej rzeźby owocowo-warzywnej.

Więcej o Pracowni Sztuki Kulinarnej można dowiedzieć się ze strony tu: Pracownia Sztuki Kulinarnej.

Radio Opole udział jedynych reprezentantów z Opolszczyzny w tym międzynarodowym konkursie objęło patronatem medialnym.

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]

Zobacz także

2020-03-11, godz. 09:33, Patronaty - polecamy Pięć dni smakowitego świętowania, czyli II Festiwal Smaku na Opolszczyźnie! Festiwal Smaku to największe wydarzenie kulinarne w Polsce, podczas którego restauracje oraz kawiarnie proponują mieszkańcom specjalnie przygotowane na tę okazję wyjątkowe dania w festiwalowych cenach. » więcej 2020-03-10, godz. 22:53, Patronaty - polecamy Body Package i Indigo Child na koncertowej trasie "Spring 2020" - MARCOWY KONCERT ODWOŁANY Rusza wiosenna trasa koncertowa opolskiego zespołu Body Package. Przy niektórych koncertach zespołowi towarzyszyć będzie inna opolska grupa - doskonale znany słuchaczom Radia Opole - Indigo Child. W ramach trasy 'Spring 2020' zespoły wystąpią… » więcej 2020-03-10, godz. 20:56, Patronaty - polecamy X Ogólnopolski Festiwal Pozytywnych Wartości – PRZEŁOŻONY Dyrektor Szkoły Podstawowej w Bieńkowicach oraz organizatorzy zapraszają wszystkie dzieci i młodzież szkolną oraz osoby z niepełnosprawnościami (placówki opiekuńczo-wychowawcze i edukacyjne) z województwa śląskiego i opolskiego do udziału… » więcej 2020-03-10, godz. 15:46, Patronaty - polecamy Uroczystości 75. rocznicy wyzwolenia Stalagu 344 Lamsdorf - wydarzenie ODWOŁANE Oficjalne obchody zostały odwołane ze względu na zaistniałą sytuację, jednak przedstawiciele władzy udadzą się na miejsce, aby symbolicznie uczcić pamięć o poległych i złożyć kwiaty pod pomnikiem. Jednocześnie organizatorzy proszą, aby nie… » więcej 2020-03-09, godz. 15:22, Patronaty - polecamy XX Szkolne Konfrontacje Teatralne w Oleśnie już w sobotę - wydarzenie ODWOŁANE Na chwilę obecną trwają rozmowy nad tym, aby Konfrontacje Teatralne przenieść do sieci. O postanowieniach organizatorów poinformujemy najszybciej, jak się da. » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »