Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2017-04-20, 11:16 Autor: Agnieszka Lubczańska

Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” do 3 maja w Kluczborku

Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
W menu głównym co najmniej 4 potrawy przygotowane z produktów znajdujących się na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego - to podstawowy warunek, by restauracja znalazła się na szlaku kulinarnym „Opolski Bifyj”. Aktualnie jest na nim 19 restauracji. W jednej z nich w sobotę (22.04) rozpocznie się I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj”. Festiwal potrwa do 3 maja w godzinach otwarcia restauracji przy ul. Waryńskiego w Kluczborku. Wydarzeniu będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje, m.in. pokazy kulinarne, wystawa tułowickiej porcelany i warsztaty jej malowania oraz prezentacje producentów produktów regionalnych.

I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej - Opolski Bifyj od 22.04 do 03.05 w KluczborkuŻurek przygotowany na oleskiej maślance, rolada śląska, karp niemodliński czy kołocz śląski – to m.in. frykasy, których będzie można skosztować w restauracji przy Hotelu Spałka w Kluczborku. Autorskie menu szefa kuchni oparte na potrawach regionalnych, to okazja, by zobaczyć w jaki inny, ciekawy sposób zaserwować znane potrawy, np. krupniok śląski.


Restauracja przy Hotelu Spałka w Kluczborku - jako jedna z 19 restauracji województwa opolskiego znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”. Radio Opole w minione wakacje było tam wraz z audycją „Kacper smakuje” – relacja z tego wydarzenia wciąż jest do obejrzenia na naszej stronie.


Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” ma być okazją do promocji wiedzy dotyczącej kuchni regionalnej. To pierwsza odsłona wydarzenie, które w zamierzeniu organizatorów ma być cykliczne. Za każdym razem w innej restauracji znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”.


Przypomnijmy: inicjatorem powstania kulinarnego szlaku jest Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna. Główną ideą przedsięwzięcia jest ratowanie od zapomnienia tradycyjnych, regionalnych potraw wpisanych na listę ministra rolnictwa i rozwoju wsi.


Radio Opole objęło wydarzenie patronatem medialnym.

Zobacz także

2024-04-26, godz. 18:53, Patronaty - polecamy Dzień Godności Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną uczczony zostanie w Głogówku 5 maja obchodzony jest Europejski Dzień Walki z Dyskryminacją Osób Niepełnosprawnych, w Polsce to również Dzień Godności Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną. 9 maja obchody tego dnia odbędą się w Głogówku. Do miasta… » więcej 2024-04-26, godz. 09:48, Patronaty - polecamy 40. Krapkowicki Bieg Uliczny wystartuje 1 maja 1 maja w Krapkowicach już po raz. 40. wystartuje Krapkowicki Bieg Uliczny. Start i meta usytuowane będą na ul. Kilińskiego 3 (obok Hali Widowiskowo-Sportowej). Przed uczestnikami 10-kilometrowa trasa. Rejestracja elektroniczna została… » więcej 2024-04-24, godz. 10:56, Patronaty - polecamy "Stoicyzm a odporność psychiczna" - Spotkanie Filozoficzne poprowadzi prof. UO Grzegorz Francuz To już tradycja, ze w ostatni czwartek miesiąca w Muzeum Śląska Opolskiego odbywa się Spotkanie Filozoficzne. Tym razem temat: „Stoicyzm a odporność psychiczna”. Dyskusję poprowadzi dr hab. prof. Uniwersytetu Opolskiego Grzegorz… » więcej 2024-04-24, godz. 10:07, Patronaty - polecamy VIII Wojewódzki Konkurs Recytatorski "Słowem malowane - o rodzinie opowieści" Sala kameralna Narodowego Centrum Polskiej Piosenki w Opolu w najbliższy czwartek (25.04) stanie się miejscem poetyckich recytacji dzieci i młodzież z niepełnosprawnością intelektualną. Uczestnicy z całego województwa zmierzą się… » więcej 2024-04-24, godz. 09:22, Patronaty - polecamy Krzysztof Skiba gościem specjalnym Festiwalu Kariery. Radio Opole będzie na miejscu! Co zrobić, by praca stała się pasją? Jak rozsądnie zarządzać własną karierą, by robić to, do czego ma się talent? Zawód można zmienić w każdym wieku, a przy tym zawsze warto się dokształcać. Inspiracji do tego nie zabraknie… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »