Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2024-12-24, 12:00 Autor: Katarzyna Doros-Stachoń

Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały

Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś dzielą się przepisami na swoje popisowe dania, których nie może zabraknąć w Boże Narodzenie.
Magdalena Szybińska, prowadząca przed południem "Dobry moment" przyznaje, że w święta nie może zabraknąć popisowej sałatki jarzynowej. - Angażuję do krojenia warzyw w taką drobną kosteczkę moje dzieci. Czasami wychodzi to bardzo koślawo, ale mimo wszystko sałatka smakuje znakomicie. Oczywiście jest ta sałatka z majonezem, ale też staram się przemycić trochę zdrowych składników, czyli majonez trochę mieszam z jogurtem naturalnym. A moja córka miesza to wszystko jeszcze z keczupem, więc wychodzi taka sałatka jarzynowa w wersji bardziej koktajlowej, trochę "mcdonaldowej" - mówi.

Na świątecznym stole nie może też zabraknąć słodkości. O to dba Monika Matuszkiewicz-Biel z redakcji informacji. - Na pierwszym miejscu jest sernik z taką rosą na biszkoptach. Później jest keks, oczywiście z mnóstwem bakalii i polewą cytrynowo-pomarańczową. Lukier musi być! Numer trzy to są ciasteczka maślane, które razem z synem wykrajam.

Jacek Rudnik, na co dzień edytor wiadomości, znany jest z miłości do ryb i faszerowanego karpia. - Największy kłopot w tym przypadku to jest skuteczne zdjęcie skóry z tego karpia. Farsz przygotowywany jest w zasadzie normalnie. Jest tam oczywiście wymoczona w wodzie, nie w mleku, bułka, żeby nie zakłócać smaku. Do tego smażona cebula, zioła, sól, pieprz do smaku i jajka, które ładnie cały ten farsz nam scalą. Wszystko to ładnie wygotowujemy w specjalnych takich podłużnych garnkach. Wywar oczywiście z głów, ze szkieletów tej ryby, co daje kapitalny smak.

W zależności od wielkości ryby, gotujemy około godziny. - Taką rybę podajemy z szarym sosem, na zimno. Doskonale do niej pasuje strucla drożdżowa z makiem - dodaje Jacek Rudnik.
Magdalena Szybińska
Monika Matuszkiewicz Biel
Jacek Rudnik

Zobacz także

2024-12-28, godz. 11:30, Wiadomości z regionu Autobus MZK dojedzie do Prószkowa. Od 2 stycznia nowa linia nr 80 Kiedyś linia 'P' a dziś linia nr 80 - autobus MZK będzie jeździł do Prószkowa. Miejski Zakład Komunikacyjny w Opolu poinformował, że to efekt współpracy między gminą Prószków a Opolem. » więcej 2024-12-28, godz. 09:00, Wiadomości z regionu Opole i Murów razem będą wspierać rodziny zastępcze. Ruszy kolejna edycja projektu "Trudny start, lepsza przyszłość" Wsparcie rodzin zastępczych i wychowujących się w nich dzieci, zajęcia aktywizacyjne i integracyjne, to tylko niektóre z działań, jakie zaplanowano w ramach trzeciej edycji projektu 'Trudny start, lepsza przyszłość'. Miasto Opole… » więcej 2024-12-27, godz. 11:00, Wiadomości z regionu Nowe fakty ws. śmiertelnego wypadku w Kędzierzynie-Koźlu Do dwóch groźnych wypadków doszło na drogach naszego regionu minionej nocy. Jeden z nich był tragiczny w skutkach. » więcej 2024-12-26, godz. 14:55, Wiadomości z regionu Poświąteczna rekreacja. Opolanie wybierają różne formy aktywności fizycznej Spacery, ślizgawka czy siłownia na świeżym powietrzu. Każdy sposób na ruch po świątecznym biesiadowaniu jest dobry. Wielu opolan od wczesnych godzin porannych spaceruje i odwiedza obiekty rekreacyjne, by się poruszać. Rozmawiał… » więcej 2024-12-25, godz. 14:51, Wiadomości z regionu Święta aktywnie - gdzie można spędzić czas w Opolu? Nie wszystkie obiekty sportowe w Opolu będą zamknięte podczas świąt. Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Opolu przygotował ofertę dla tych, którzy wolny czas lubią spędzać aktywnie. » więcej
45678910
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »