Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2024-12-24, 12:00 Autor: Katarzyna Doros-Stachoń

Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały

Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś dzielą się przepisami na swoje popisowe dania, których nie może zabraknąć w Boże Narodzenie.
Magdalena Szybińska, prowadząca przed południem "Dobry moment" przyznaje, że w święta nie może zabraknąć popisowej sałatki jarzynowej. - Angażuję do krojenia warzyw w taką drobną kosteczkę moje dzieci. Czasami wychodzi to bardzo koślawo, ale mimo wszystko sałatka smakuje znakomicie. Oczywiście jest ta sałatka z majonezem, ale też staram się przemycić trochę zdrowych składników, czyli majonez trochę mieszam z jogurtem naturalnym. A moja córka miesza to wszystko jeszcze z keczupem, więc wychodzi taka sałatka jarzynowa w wersji bardziej koktajlowej, trochę "mcdonaldowej" - mówi.

Na świątecznym stole nie może też zabraknąć słodkości. O to dba Monika Matuszkiewicz-Biel z redakcji informacji. - Na pierwszym miejscu jest sernik z taką rosą na biszkoptach. Później jest keks, oczywiście z mnóstwem bakalii i polewą cytrynowo-pomarańczową. Lukier musi być! Numer trzy to są ciasteczka maślane, które razem z synem wykrajam.

Jacek Rudnik, na co dzień edytor wiadomości, znany jest z miłości do ryb i faszerowanego karpia. - Największy kłopot w tym przypadku to jest skuteczne zdjęcie skóry z tego karpia. Farsz przygotowywany jest w zasadzie normalnie. Jest tam oczywiście wymoczona w wodzie, nie w mleku, bułka, żeby nie zakłócać smaku. Do tego smażona cebula, zioła, sól, pieprz do smaku i jajka, które ładnie cały ten farsz nam scalą. Wszystko to ładnie wygotowujemy w specjalnych takich podłużnych garnkach. Wywar oczywiście z głów, ze szkieletów tej ryby, co daje kapitalny smak.

W zależności od wielkości ryby, gotujemy około godziny. - Taką rybę podajemy z szarym sosem, na zimno. Doskonale do niej pasuje strucla drożdżowa z makiem - dodaje Jacek Rudnik.
Magdalena Szybińska
Monika Matuszkiewicz Biel
Jacek Rudnik

Zobacz także

2024-11-28, godz. 14:36, Wiadomości z regionu Pierwszy prezes klubu OKS Odra Opole i nestor opolskiego pożarnictwa będą mieli swoje ulice W stolicy regionu pojawią się dwie nowe ulice. Pierwsza z nich będzie nosiła nazwę pułkownika pożarnictwa Zdzisława Filingiera i będzie zlokalizowana w okolicach ulicy Budowlanych. Natomiast druga będzie znajdować się w rejonie… » więcej 2024-11-28, godz. 13:30, Gospodarka To już pewne. Opolanie zapłacą wyższy podatek od nieruchomości Od nowego roku mieszkańcy Opola zapłacą więcej za swoje nieruchomości. Podatek od zabudowań mieszkalnych, gospodarczych oraz gruntów wzrośnie od blisko 3 do 8 procent. Ta najwyższa podwyżka dotyczy przedsiębiorców, którzy mają… » więcej 2024-11-28, godz. 13:15, Kultura i rozrywka Ludzie mediów wspominali Tadeusza Horoszkiewicza Postać Tadeusza Horoszkiewicza, nestora opolskiego dziennikarstwa, została przypominana w ramach cyklu 'Twarze Opola'. W Centralnym Muzeum Jeńców Wojennych w Opolu zabrali się jego przyjaciele, bliscy, współpracownicy i ludzie mediów… » więcej 2024-11-27, godz. 20:00, Wiadomości z regionu Opolski oddział IPN upamiętnił Augustyna Kośnego. Jest tablica pamiątkowa i wystawa Był działaczem społecznym, politycznym, ale też lekarzem i uczestnikiem II Powstania Śląskiego. Mowa o Augustynie Kośnym, który od dziś (27.11) ma swoją tablicę na budynku Instytutu Pamięci Narodowej w Opolu. Data jest szczególna… » więcej 2024-11-27, godz. 17:00, Wiadomości z regionu Dwoma pasami do Nysy. Przebudowa DK 46 między obwodnicą i Pakosławicami na ostatniej prostej Jeszcze tylko prace kosmetyczne, uruchomienie sygnalizacji świetlnej i otwarcie traktu. » więcej
30313233343536
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »