Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-05-27, 15:16 Autor: Agnieszka Stefaniak

Kuchenne zmagania w opolskim rynku. Wieprzowina, pstrąg, a na deser... niespodzianka od Radia Opole [ZDJĘCIA]

Kuchenne zmagania na opolskim rynku [fot. Adam Dubiński]
Kuchenne zmagania na opolskim rynku [fot. Adam Dubiński]
Kuchenne zmagania w opolskim rynku [fot. Agnieszka Stefaniak]
Kuchenne zmagania w opolskim rynku [fot. Agnieszka Stefaniak]
Polędwiczki wieprzowe a'la śląskie niebo z buchtą w sosie z wędzonych owoców oraz pstrąg poliwodzki z salsą z ogórków i jabłek. Na scenie 21. Międzynarodowych Targów Turystyki, które przez cały weekend goszczą w opolskim rynku rozpoczęły się kulinarne manewry z udziałem gości specjalnych.
Poczęstunek dla odwiedzających imprezę, pod okiem mistrza Kamila Klekowskiego, przygotowują marszałkowie regionu z kucharzem Pascalem Brodnickim - w roli asystenta.

Andrzej Buła, marszałek województwa przyznaje, że buławę marszałkowską w kuchni dzierży raczej żona, ale on idealnie sprawdza się w roli asystenta.

- Bardzo lubię pomagać. Czasami to jest sprawniej, później smakuje, nie ma niepotrzebnych napięć podczas gotowania. Jak potrzeba w niedzielę rano obrać warzywa do rosołu, to ja jestem pierwszy o 7 rano.

W plenerowej targowej kuchni pierwsze zadanie marszałka łatwe nie było - krojenie cebuli. Za tytułowe buchty zabrał się gość specjalny Pascal Brodnicki. Śląskiego nieba jeszcze nie kosztował, ale ma swoją ulubioną wersję wieprzowiny.

- Tę polędwiczkę wieprzową też możemy obtoczyć na przykład w gorzkim kakao. Ja uwielbiam tak robić, to jest przepyszne. W całości obtoczyć, czyli bierzemy polędwiczkę, pieprz, sól, smarujemy masłem klarowanym i obtaczamy wtedy. Położymy to na grillu. I wtedy te soki z polędwiczki wieprzowej się pięknie utrzymują w środku, a z kakao robi się taka skorupka.

Dodajmy, że w przygotowaniu pstrąga z salsą bierze udział wicemarszałek Zbigniew Kubalańca. Mistrz Kamil Klekowski przekazuje, że w przypadku pstrąga chodzi o to, by nie przesadzić ze smakami.

- On sam w sobie powinien pokazywać swój smak, naturalny, więc będziemy mało przy nim manipulować. Ta ryba będzie surowa, będziemy ją delikatnie zakwaszać cytryną i limonką. Do tego będzie taka sałatka z ogórka. Miał być małosolny, będzie kiszony, bo wszystkie małosolne mi wyjedli.

O 16.30 na scenie głównej w rynku wielkie gotowanie z Radiem Opole. Rozstrzygniemy konkurs "Festiwal od kuchni", który jest częścią akcji "60/60 w Radiu Opole". Zwycięzca będzie miał okazję wziąć udział w gotowaniu z DJ Adamusem i Pascalem Brodnickim. Potrawa - na razie niech będzie niespodzianką.
Andrzej Buła
Pascal Brodnicki
Kamil Klekowski

Zobacz także

2023-05-13, godz. 07:07, Wiadomości z regionu Auto uderzyło w słup energetyczny. Utrudnienia na DK 45 w Żywocicach Do tego zdarzenia doszło w Żywocicach w powiecie krapkowickim około godz 04:50. Samochód osobowy uderzył w słup energetyczny na skrzyżowaniu DK 45 z drogą wojewódzką 416. Wstępnie, dwie osoby zostały poszkodowane. » więcej 2023-05-12, godz. 20:00, Kultura i rozrywka Rozpoczęły się Dni Funduszy Europejskich. Przygotowano mnóstwo atrakcji w całym regionie Wystartowały Dni Funduszy Europejskich. Przez cały weekend (12-14.05) na terenie Opola, a także w całym regionie, możemy dowiedzieć się, poznać, dotknąć i spróbować projektów zrealizowanych dzięki wsparciu Funduszy Europejskich… » więcej 2023-05-12, godz. 18:15, Wiadomości z regionu Pomogą innym i sobie. Kontrolerzy MZK przeszli kurs pierwszej pomocy Szkolenie z pierwszej pomocy przeszli kontrolerzy MZK w Opolu. W swojej pracy zdarza im się ratować drugiego człowieka. Bywa, że muszą pomagać sobie nawzajem. » więcej 2023-05-12, godz. 17:57, Wiadomości z regionu Medyczne Centrum Naukowo-Badawcze od kuchni. Opolanie zobaczyli, jak działa ta placówka Jak działa rezonans magnetyczny? Dlaczego odpowiednia dieta jest kluczowa dla naszego zdrowia? Jak przeprowadzane są badania w laboratorium? Odpowiedzi m.in. na te pytania znalazły osoby, które wzięły udział w wykładach zorganizowanych… » więcej 2023-05-12, godz. 16:27, Kultura i rozrywka Debatowali o Witoldzie Pileckim. Tłumy młodzieży na spotkaniu z Jackiem Fairweatherem Naukowcy, opolska młodzież i mieszkańcy miasta - takie grono wypełniło po brzegi Aulę Błękitną w Collegium Maius Uniwersytetu Opolskiego, gdzie odbyła się debata na temat postaci Witolda Pileckiego z udziałem Jacka Fairweathera… » więcej
571572573574575576577
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »