Radio Opole » Pogranicze (DAB+) » Audycje z pogranicza

Audycje z pogranicza

2018-04-30, 10:19 Autor: Dorota Kłonowska

Smaki pogranicza Eweliny i Marcina Pinkowskich

Ewelina i Marcin Pinkowscy [archiwum prywatne]
Ewelina i Marcin Pinkowscy [archiwum prywatne]
Ewelina i Marcin Pinkowscy [Fot.Dorota Kłonowska[
Ewelina i Marcin Pinkowscy [Fot.Dorota Kłonowska[
- Nasze podróże są jak wielka bombonierka. Najpierw jedna czekoladka, potem nabieramy ochotę na coraz więcej i więcej. Pogranicze, to dla nas miejsce szczególne, bo wiąże się z osobistymi wspomnieniami jeszcze z czasów narzeczeństwa, a wcześniej wypraw z rodzicami – mówią Ewelina Dumin-Pinkowska i Marcin Pinkowski.
Goście programu Pogranicze Radia Opole2 największym sentymentem darzą czeskiego Pradziada i głuchołaską Górę Parkową. Niedawno zachwyciła ich Praga, gdzie spędzili kilka dni, a można ją zwiedzać i przez miesiąc.
- O urokach Pragi można opowiadać godzinami, ale dla nas – smakoszy kuchni regionalnych – dużym zaskoczeniem był brak w Pradze smażonego sera – niemal narodowej potrawy czeskiej. A mamy taki zwyczaj, że przywozimy z naszych podróży produkty spożywcze, zioła, przyprawy i potem odtwarzamy smaki regionów i krajów, które odwiedziliśmy – mówi Marcin Pinkowski.
- W Czechach najbardziej smakuje mi rosół z dziczyzny i zupa czosnkowa. Zupę często sama gotuję i zajadamy się nią z całą rodziną – dodaje Ewelina Dunin- Pinkowska, które wkrótce będzie zdawala egzamin na przewodnika turystycznego, a obecnie przygotowuje publikację dotyczącą Zakonu Bożogrobców.
Małżeństwo każdą wolną chwilę spędza na wędrówkach po pograniczu, prowadzi też bloga z poradami dla początkujących turystów.
- Ale mamy również apetyty na inne kraje Europy. W przyszłym roku planujemy odwiedzić Bałkany – dodają Pinkowscy.
Ewelina i Marcin Pinkowscy w rozmowie z Dorotą Kłonowską

Zobacz także

15161718192021
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »