Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2021-10-20, 17:45 Autor: Katarzyna Doros

Pracownicy techniczni 17 rozgłośni radiowych w Polsce szkolą się w Radiu Opole. Jest też czas, by poznać informatyczne nowinki [ZDJĘCIA, FILM]

Pracownicy techniczni 17 rozgłośni radiowych w Polsce szkolą się w Radiu Opole
W codziennej pracy dbają o to, by radio od strony technicznej działało bez spięć, przepięć i zakłóceń a dziś spotkali się w Opolu, by wymienić się doświadczeniami, ale i poznać najnowsze trendy w technice radiowej. Dyrektorzy i pracownicy działów technicznych 17 regionalnych rozgłośni w kraju uczestniczą w konferencji organizowanej m.in. przez Radio Opole.
- Lubimy się spotykać w gronie techniki rozgłośni regionalnych i Warszawy. Ta dziedzina techniki się bardzo rozwija, bardzo zmienia i trzeba nadążać za zmianami i wiedzieć, co się dzieje na rynku - mówi Andrzej Ćwirko, główny informatyk Radia Szczecin.

- To już taka nasza tradycja, bo przed pandemią spotykaliśmy się co roku. W trakcie takiego spotkania możemy wymieniać się wiedzą, którą nabyliśmy w trakcie naszej pracy - mówi Tomasz Turba, dyrektor ds. technicznych Radia Opole. - Ktoś już miał jakieś trudności z realizacją, z wdrożeniem czegoś, albo wręcz odwrotnie sprawdził jakiś system, który okazało się, że jest świetny, to my we własnym sosie ufamy sobie nawzajem i wymieniamy te doświadczenia.

Przykładem takich trudności był chociażby pierwszy lockdown w marcu zeszłego roku, kiedy koniecznym było utrzymanie emisji i zapewnienie możliwości pracy zdalnej.

- Problem był największy z tym, jak zapewnić tak duże przepustowości, że nagle 80-100 osób ma pracować z domu, ale łączyć się dalej do radia. Wtedy wpadliśmy na pomysł, że skonfigurujemy nasze łącza i czas pokazał, że to nam się udało, właśnie na podstawie wymiany doświadczeń - dodaje Tomasz Turba.

- Wiedzy nigdy dość, a każdy technik jest tej wiedzy chłonny - mówi Jerzy Listwan z firmy Studiotech Poland, który jest odpowiedzialny za integrację systemów radiowych. - Czasami są to wybory na długie lata i tak jest w przypadku sprzętu IT. Trzeba wiedzieć, że gdzieś tam z tyłu pracują serwery i komputery, które wspomagają w szeroki sposób emisję tak, żeby to radio, rzeczywiście miało swoją duszę, miało swój wyraz. Tam pracują właśnie te komputery i systemy, które prezentujemy i którymi chcemy zaciekawić.

Dodajmy, że konferencja techniczna w naszej rozgłośni potrwa do jutra (21.10).
Andrzej Ćwirko
Tomasz Turba cz.1
Tomasz Turba cz.2
Jerzy Listwan

Zobacz także

2021-10-19, godz. 12:30, Wiadomości z regionu Opolski sztab Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy rozpoczął przygotowania do jubileuszowego 30. finału Opolski sztab Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy rozpoczął przygotowania do jubileuszowego 30. finału. Ten przypadnie 30 stycznia 2022 roku. Rejestracja wolontariuszy ruszy 10 listopada i będzie prowadzona online. » więcej 2021-10-19, godz. 11:00, Sport i turystyka Bolesna lekcja od mistrza Polski. Retransmisja meczu: Stal Nysa vs. Jastrzębski Węgiel w RO 3 SPORT Jastrzębski Węgiel pewnie ograł nyską Stal 3:0 w meczu 2. kolejki siatkarskiej PlusLigi. » więcej 2021-10-18, godz. 21:25, Wiadomości z regionu Oferta na iluminację rzeźby Pegaza dwukrotnie droższa niż zakładano Wciąż nie wiadomo, kiedy rzeźba Pegaza stanie przed Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Opolu. Problemem jest wykonanie iluminacji rzeźby. Do przetargu stanęła tylko jedna firma, której oferta dwukrotnie przekracza zaplanowany budżet… » więcej 2021-10-18, godz. 20:00, Wiadomości z regionu "To gala ludzi aktywnych". W Opolu przyznano Opolskie Niezapominajki i nagrodzono Społecznika Roku Aktywizują mieszkańców, pomagają, dają nowe możliwości rozwoju, wspierają w edukacji czy też na rynku pracy. W Opolu rozstrzygnięto konkurs Opolska Niezapominajka 2020 oraz Społecznik Roku 2020. Nagrody wręczono w Filharmonii … » więcej 2021-10-18, godz. 19:00, Wiadomości z regionu Wojewódzkie Dni Szefa Kuchni. Uczniowie opolskiej szkoły gastronomicznej pokazali, jak się smaży placki Najpierw było szybkie szkolenie, a potem praktyka. Za smażenie placków ziemniaczanych wzięli się dzisiaj (18.10) uczniowie 1 klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych ZSZ nr 4 w Opolu. » więcej
1160116111621163116411651166
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »