Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2024-12-24, 12:00 Autor: Katarzyna Doros-Stachoń

Nasi radiowcy też dobrze gotują! Karp faszerowany czy sernik z rosą to tylko niektóre specjały

Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Potrawy z karpia Jacka Rudnika [fot. Jacek Rudnik]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Świąteczna atmosfera w Radiu Opole [fot. Radio Opole]
Choć zwykle pracują głosem, nie straszna im kuchnia, a pasją jest gotowanie. Pracownicy Radia Opole, których mogą Państwo kojarzyć z naszej anteny, dziś dzielą się przepisami na swoje popisowe dania, których nie może zabraknąć w Boże Narodzenie.
Magdalena Szybińska, prowadząca przed południem "Dobry moment" przyznaje, że w święta nie może zabraknąć popisowej sałatki jarzynowej. - Angażuję do krojenia warzyw w taką drobną kosteczkę moje dzieci. Czasami wychodzi to bardzo koślawo, ale mimo wszystko sałatka smakuje znakomicie. Oczywiście jest ta sałatka z majonezem, ale też staram się przemycić trochę zdrowych składników, czyli majonez trochę mieszam z jogurtem naturalnym. A moja córka miesza to wszystko jeszcze z keczupem, więc wychodzi taka sałatka jarzynowa w wersji bardziej koktajlowej, trochę "mcdonaldowej" - mówi.

Na świątecznym stole nie może też zabraknąć słodkości. O to dba Monika Matuszkiewicz-Biel z redakcji informacji. - Na pierwszym miejscu jest sernik z taką rosą na biszkoptach. Później jest keks, oczywiście z mnóstwem bakalii i polewą cytrynowo-pomarańczową. Lukier musi być! Numer trzy to są ciasteczka maślane, które razem z synem wykrajam.

Jacek Rudnik, na co dzień edytor wiadomości, znany jest z miłości do ryb i faszerowanego karpia. - Największy kłopot w tym przypadku to jest skuteczne zdjęcie skóry z tego karpia. Farsz przygotowywany jest w zasadzie normalnie. Jest tam oczywiście wymoczona w wodzie, nie w mleku, bułka, żeby nie zakłócać smaku. Do tego smażona cebula, zioła, sól, pieprz do smaku i jajka, które ładnie cały ten farsz nam scalą. Wszystko to ładnie wygotowujemy w specjalnych takich podłużnych garnkach. Wywar oczywiście z głów, ze szkieletów tej ryby, co daje kapitalny smak.

W zależności od wielkości ryby, gotujemy około godziny. - Taką rybę podajemy z szarym sosem, na zimno. Doskonale do niej pasuje strucla drożdżowa z makiem - dodaje Jacek Rudnik.
Magdalena Szybińska
Monika Matuszkiewicz Biel
Jacek Rudnik

Zobacz także

2025-01-12, godz. 19:00, Wiadomości z regionu Ruszył nabór wniosków do "Marszałkowskich Talentów" 2025 To stypendia dla osób zajmujących się twórczością artystyczną, upowszechnianiem kultury, ale też dbających o zabytki. Ważne, by przedsięwzięcia odbywały się w województwie opolskim. » więcej 2025-01-12, godz. 13:35, Wiadomości z regionu Zmniejszą się kolejki. Poradnia studencka oraz POZ przy Chmielowickiej czekają na pacjentów Gdy sezon infekcyjny w pełni, Centrum Zdrowia w Opolu zachęca mieszkańców Śródmieścia do korzystania z poradni studenckiej przy ul. Katowickiej 91. Wolne terminy są też codziennie w nowej przychodni POZ przy ulicy Chmielowickiej. » więcej 2025-01-12, godz. 12:00, Gospodarka Nowe zasady segregacji śmieci wyzwaniem dla samorządów i mieszkańców Od 1 stycznia zużyte tekstylia nie mogą trafiać do czarnego pojemnika na odpady zmieszane. To m.in. ubrania, buty, koce, pościel, zasłony, kapelusze czy dywany. Samorządowcy apelują, by tego rodzaju odpad zawozić przede wszystkim do… » więcej 2025-01-12, godz. 11:10, Wiadomości z regionu Wzrost zainteresowania transportem publicznym w Opolu W Opolu przybywa jeżdżących miejskimi autobusami - wynika z komunikatu Miejskiego Zakładu Komunikacyjnego w Opolu. Spółka odnotowała siedmioprocentowy wzrost zainteresowania porównując rok 2024 do 2023. » więcej 2025-01-12, godz. 10:00, Wiadomości z regionu Awaryjne zatrzymanie pociągu na trasie Opole-Wrocław. Zmarł maszynista Awaryjne zatrzymanie pociągu na trasie Opole - Wrocław. Około godziny pierwszej w nocy z soboty na niedzielę dyżurny opolskiej straży pożarnej otrzymał wezwanie o nagłym zatrzymaniu krążenia u maszynisty. » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »