Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-11-14, 16:30 Autor: Adam Wołek

Tydzień kuchni włoskiej. Uczniowie poznawali tajniki kulinariów Italii

Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Trwa "Tydzień kuchni włoskiej na świecie". To m.in. cykl spotkań z adeptami gastronomii w szkołach branżowych. W Opolu gości autor publikacji na temat kulinariów rodem z Italii Emiliano Castagna, który na co dzień mieszka w Warszawie.
- Nasza kuchnia jest bardzo bogata, dlatego chcemy się nią dzielić z innymi - podkreśla Emiliano. - Rozpoczęliśmy od dyskusji na temat oliwy, która jest na Półwyspie Apenińskim podstawą. Oczywiście próbujemy swoich sił także w gotowaniu z przepisów na bazie makaronu.

Castagna podkreślał, że nie ma jednolitej kuchni włoskiej - ile regionów, tyle interpretacji kulinarnych. Uczniowie opolskiego gastronomika z zaciekawieniem słuchali prelegenta.

- To dla nas interesujące doświadczenie - powiedział Filip Piegza. - Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy. Dużo można się nauczyć o elementach tamtejszej kuchni. Owocnie spędzony czas.

- Jestem zachwycona sposobem podejścia do naszych uczniów - mówi dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu Bożena Czapska-Czoch. - Pokazuje tajniki kuchni włoskiej, a jest wspaniałym człowiekiem. Bo to, że ktoś potrafi gotować, to jedno. Jednak umiejętność przekazywania wiedzy jest bardzo ważna.

- Chcemy edukować i pokazywać co w Italii najlepsze - podsumowała Monika Kwiatosz, konsul honorowy Republiki Włoch. - Tak by młodzież miała kontakt z tym co jest "made in Italy". Kulinaria są bardzo wdzięcznym tematem, a mówić krótko, dla Włocha kuchnia jest filozofią życia.

Spotkania promujące włoską kuchnię odbywają się w całym kraju.
Emiliano Castagna
Filip Piegza
Bożena Czapska-Czoch
Monika Kwiatosz

Zobacz także

2023-09-30, godz. 12:45, Wiadomości z regionu Z Opola do Głuchołaz. XI "Opolski Ekspres Dęty" w trasie [ZDJĘCIA, FILM] Jedenasty raz na tory naszego województwa wyjechał 'Opolski Ekspres Dęty'. O 10:00 muzyczny pociąg wyruszył ze stacji Opole Główne do przystanku Głuchołazy Miasto. Wystąpiły trzy orkiestry: el12 Opole Politechnic Band, Orkiestra… » więcej 2023-09-30, godz. 11:25, Wiadomości z regionu Wybory 2023. Koalicja Obywatelska: autobusy do Mosznej, pociągi na lotnisko w Katowicach Weekendowe połączenia autobusowe z Opola do zamku w Mosznej i bezpośrednie pociągi do lotniska w Katowicach - Pyrzowicach. To postulaty Szymona Ogłazy i Piotra Mielca, kandydatów Koalicji Obywatelskiej do Sejmu. » więcej 2023-09-30, godz. 07:00, Wiadomości z regionu "Opolska młodzież na stadiony". Finał akcji w Głubczycach W sumie ponad 1000 osób wzięło udział w tegorocznej edycji 'Opolska młodzież na stadiony'. Projekt miał za zadanie promować zdrowy styl życia, aktywność fizyczną i zachęcać dzieci i młodzież szkolną do uprawiania sportu. Finał… » więcej 2023-09-29, godz. 21:00, Kultura i rozrywka "Zero Nudy". Olgierd Łukaszewicz opowiadał młodzieży, jak aktor pracuje nad rolą Spotkanie z Olgierdem Łukaszewiczem zakończyło Festiwal 'Zero Nudy' w Opolu. Przez cały tydzień w Młodzieżowym Domu Kultury odbywały się seanse filmowe z udziałem młodych widzów. O swojej pracy opowiadała też aktorka Anna Ne… » więcej 2023-09-29, godz. 20:00, Wiadomości z regionu Poznajmy naszych południowych sąsiadów. Ruszyły Dni Czeskie w Opolu Na opolskim rynku ruszyły I Dni Czeskie. Wśród atrakcji między innymi projekcie filmowe, quiz wiedzy o naszych sąsiadach, a także prezentacja miast i regionów partnerskich. Wydarzenie zainaugurowano w Muzeum Uniwersytetu Opolskiego… » więcej
416417418419420421422
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »