Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-11-14, 16:30 Autor: Adam Wołek

Tydzień kuchni włoskiej. Uczniowie poznawali tajniki kulinariów Italii

Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Trwa "Tydzień kuchni włoskiej na świecie". To m.in. cykl spotkań z adeptami gastronomii w szkołach branżowych. W Opolu gości autor publikacji na temat kulinariów rodem z Italii Emiliano Castagna, który na co dzień mieszka w Warszawie.
- Nasza kuchnia jest bardzo bogata, dlatego chcemy się nią dzielić z innymi - podkreśla Emiliano. - Rozpoczęliśmy od dyskusji na temat oliwy, która jest na Półwyspie Apenińskim podstawą. Oczywiście próbujemy swoich sił także w gotowaniu z przepisów na bazie makaronu.

Castagna podkreślał, że nie ma jednolitej kuchni włoskiej - ile regionów, tyle interpretacji kulinarnych. Uczniowie opolskiego gastronomika z zaciekawieniem słuchali prelegenta.

- To dla nas interesujące doświadczenie - powiedział Filip Piegza. - Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy. Dużo można się nauczyć o elementach tamtejszej kuchni. Owocnie spędzony czas.

- Jestem zachwycona sposobem podejścia do naszych uczniów - mówi dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu Bożena Czapska-Czoch. - Pokazuje tajniki kuchni włoskiej, a jest wspaniałym człowiekiem. Bo to, że ktoś potrafi gotować, to jedno. Jednak umiejętność przekazywania wiedzy jest bardzo ważna.

- Chcemy edukować i pokazywać co w Italii najlepsze - podsumowała Monika Kwiatosz, konsul honorowy Republiki Włoch. - Tak by młodzież miała kontakt z tym co jest "made in Italy". Kulinaria są bardzo wdzięcznym tematem, a mówić krótko, dla Włocha kuchnia jest filozofią życia.

Spotkania promujące włoską kuchnię odbywają się w całym kraju.
Emiliano Castagna
Filip Piegza
Bożena Czapska-Czoch
Monika Kwiatosz

Zobacz także

2025-01-13, godz. 09:45, Wiadomości z regionu Ponad 280 interwencji na drogach Opolszczyzny. GDDKiA podsumowała weekend 34 jednostki zimowego utrzymania dróg od samego rana pracują nad zapewnieniem bezpieczeństwa na traktach Opolszczyzny. Najwięcej pługosolarek skierowano na południe i północ województwa opolskiego, gdzie sytuacja drogowa jest naj… » więcej 2025-01-12, godz. 19:00, Wiadomości z regionu Ruszył nabór wniosków do "Marszałkowskich Talentów" 2025 To stypendia dla osób zajmujących się twórczością artystyczną, upowszechnianiem kultury, ale też dbających o zabytki. Ważne, by przedsięwzięcia odbywały się w województwie opolskim. » więcej 2025-01-12, godz. 13:35, Wiadomości z regionu Zmniejszą się kolejki. Poradnia studencka oraz POZ przy Chmielowickiej czekają na pacjentów Gdy sezon infekcyjny w pełni, Centrum Zdrowia w Opolu zachęca mieszkańców Śródmieścia do korzystania z poradni studenckiej przy ul. Katowickiej 91. Wolne terminy są też codziennie w nowej przychodni POZ przy ulicy Chmielowickiej. » więcej 2025-01-12, godz. 12:00, Gospodarka Nowe zasady segregacji śmieci wyzwaniem dla samorządów i mieszkańców Od 1 stycznia zużyte tekstylia nie mogą trafiać do czarnego pojemnika na odpady zmieszane. To m.in. ubrania, buty, koce, pościel, zasłony, kapelusze czy dywany. Samorządowcy apelują, by tego rodzaju odpad zawozić przede wszystkim do… » więcej 2025-01-12, godz. 11:10, Wiadomości z regionu Wzrost zainteresowania transportem publicznym w Opolu W Opolu przybywa jeżdżących miejskimi autobusami - wynika z komunikatu Miejskiego Zakładu Komunikacyjnego w Opolu. Spółka odnotowała siedmioprocentowy wzrost zainteresowania porównując rok 2024 do 2023. » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »