Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-11-14, 16:30 Autor: Adam Wołek

Tydzień kuchni włoskiej. Uczniowie poznawali tajniki kulinariów Italii

Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Trwa "Tydzień kuchni włoskiej na świecie". To m.in. cykl spotkań z adeptami gastronomii w szkołach branżowych. W Opolu gości autor publikacji na temat kulinariów rodem z Italii Emiliano Castagna, który na co dzień mieszka w Warszawie.
- Nasza kuchnia jest bardzo bogata, dlatego chcemy się nią dzielić z innymi - podkreśla Emiliano. - Rozpoczęliśmy od dyskusji na temat oliwy, która jest na Półwyspie Apenińskim podstawą. Oczywiście próbujemy swoich sił także w gotowaniu z przepisów na bazie makaronu.

Castagna podkreślał, że nie ma jednolitej kuchni włoskiej - ile regionów, tyle interpretacji kulinarnych. Uczniowie opolskiego gastronomika z zaciekawieniem słuchali prelegenta.

- To dla nas interesujące doświadczenie - powiedział Filip Piegza. - Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy. Dużo można się nauczyć o elementach tamtejszej kuchni. Owocnie spędzony czas.

- Jestem zachwycona sposobem podejścia do naszych uczniów - mówi dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu Bożena Czapska-Czoch. - Pokazuje tajniki kuchni włoskiej, a jest wspaniałym człowiekiem. Bo to, że ktoś potrafi gotować, to jedno. Jednak umiejętność przekazywania wiedzy jest bardzo ważna.

- Chcemy edukować i pokazywać co w Italii najlepsze - podsumowała Monika Kwiatosz, konsul honorowy Republiki Włoch. - Tak by młodzież miała kontakt z tym co jest "made in Italy". Kulinaria są bardzo wdzięcznym tematem, a mówić krótko, dla Włocha kuchnia jest filozofią życia.

Spotkania promujące włoską kuchnię odbywają się w całym kraju.
Emiliano Castagna
Filip Piegza
Bożena Czapska-Czoch
Monika Kwiatosz

Zobacz także

2023-10-26, godz. 12:45, Wiadomości z regionu Opole na ostatniej prostej w walce o miano Europejskiej Stolicy Kultury Jutro dowiemy się, czy Opole w 2029 roku masz szansę stać się Europejską Stolicą Kultury. Właśnie w piątek (27.10) znane mają być wyniki preselekcji. Nie wiadomo, ile miast znajdzie się w tej grupie. Na razie stolica regionu o… » więcej 2023-10-26, godz. 10:30, Wiadomości z regionu Rozbudowa DK 40 w Głuchołazach. "Zabierają część mojej działki" - skarży się mieszkanka [INTERWENCJA] Za niespełna dwa lata w Głuchołazach będzie nowy most na przepływającej przez miasto rzece. Rozbudowany zostanie także 900-metrowy odcinek drogi krajowej nr 40. Koszt inwestycji to ponad 38 mln zł. W tej kwocie jest m.in. budowa chodników… » więcej 2023-10-26, godz. 08:46, Wiadomości z regionu Duża niecka "Wodnej Nuty" w Opolu nieczynna. Są przekroczenia bakteriologiczne Duża niecka krytej pływalni Wodna Nuta w Opolu znów nieczynna. Jak informuje Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji służby sanitarne stwierdziły w wodzie wprowadzanej z systemu cyrkulacji obecności bakterii Pseudomonas aeruginosa, czyli… » więcej 2023-10-26, godz. 08:00, Wiadomości z regionu Centrum Integracji Społecznej w Strzelcach Opolskich znów działa. "Ludziom trzeba pomóc" W Strzelcach Opolskich ponownie uruchomiono Centrum Integracji Społecznej. Placówka została zamknięta w marcu, ponieważ prowadzące je stowarzyszenie borykało się z problemami kadrowymi i finansowymi. Teraz CIS jest pod skrzydłami… » więcej 2023-10-26, godz. 07:15, Wiadomości z regionu Opolszczyzna ma nowy rezerwat przyrody. Wchodzić do niego nie wolno Liczy blisko 114 hektarów i jest największym oraz najmłodszym chronionym obszarem przyrodniczym na Opolszczyźnie. W dolinie Odry powstał rezerwat przyrody 'Narok'. Decyzję o jego powołaniu podjęła Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska… » więcej
386387388389390391392
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »