Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-11-14, 16:30 Autor: Adam Wołek

Tydzień kuchni włoskiej. Uczniowie poznawali tajniki kulinariów Italii

Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Trwa "Tydzień kuchni włoskiej na świecie". To m.in. cykl spotkań z adeptami gastronomii w szkołach branżowych. W Opolu gości autor publikacji na temat kulinariów rodem z Italii Emiliano Castagna, który na co dzień mieszka w Warszawie.
- Nasza kuchnia jest bardzo bogata, dlatego chcemy się nią dzielić z innymi - podkreśla Emiliano. - Rozpoczęliśmy od dyskusji na temat oliwy, która jest na Półwyspie Apenińskim podstawą. Oczywiście próbujemy swoich sił także w gotowaniu z przepisów na bazie makaronu.

Castagna podkreślał, że nie ma jednolitej kuchni włoskiej - ile regionów, tyle interpretacji kulinarnych. Uczniowie opolskiego gastronomika z zaciekawieniem słuchali prelegenta.

- To dla nas interesujące doświadczenie - powiedział Filip Piegza. - Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy. Dużo można się nauczyć o elementach tamtejszej kuchni. Owocnie spędzony czas.

- Jestem zachwycona sposobem podejścia do naszych uczniów - mówi dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu Bożena Czapska-Czoch. - Pokazuje tajniki kuchni włoskiej, a jest wspaniałym człowiekiem. Bo to, że ktoś potrafi gotować, to jedno. Jednak umiejętność przekazywania wiedzy jest bardzo ważna.

- Chcemy edukować i pokazywać co w Italii najlepsze - podsumowała Monika Kwiatosz, konsul honorowy Republiki Włoch. - Tak by młodzież miała kontakt z tym co jest "made in Italy". Kulinaria są bardzo wdzięcznym tematem, a mówić krótko, dla Włocha kuchnia jest filozofią życia.

Spotkania promujące włoską kuchnię odbywają się w całym kraju.
Emiliano Castagna
Filip Piegza
Bożena Czapska-Czoch
Monika Kwiatosz

Zobacz także

2023-11-07, godz. 18:30, Wiadomości z regionu "Musimy o nich pamiętać". W Opolu uczczono działaczy I Dzielnicy Związku Polaków w Niemczech Dokładnie 100 lat temu - 7 listopada 1923 roku w sądzie obwodowym w Berlinie zarejestrowana została I Dzielnica Związku Polaków w Niemczech. Dziś (07.11) przed Pomnikiem Bojownikom o Polskość Śląska Opolskiego na placu Wolności… » więcej 2023-11-07, godz. 14:00, Sport i turystyka "Igrzyska bez barier" w Opolu. Dwa dni zmagań dzieci z niepełnosprawnościami Już po raz siódmy dzieci z niepełnosprawnościami spotykają się by uczestniczyć w rywalizacji sportowej. Wszystko to w ramach 'Igrzysk bez barier'. Bierze w nich udział ponad 200 uczniów, wychowanków ośrodków specjalnych z całego… » więcej 2023-11-07, godz. 13:33, Wiadomości z regionu Choinka już stoi na opolskim rynku. Niebawem jarmark świąteczny Mierzy 15 metrów wysokości, a w podstawie ma 5 metrów szerokości. » więcej 2023-11-07, godz. 10:30, Gospodarka "Bezrobocie spada, brakuje rąk do pracy". Dyrektor Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Radiu Opole - Sytuacja na rynku pracy jest dobra, ale z punktu widzenia przedsiębiorców niekoniecznie, bo brakuje rąk do pracy - powiedział w Porannej Rozmowie Radia Opole dyrektor Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Opolu Maciej Kalski. - Mimo, że przez… » więcej 2023-11-07, godz. 10:15, Wiadomości z regionu Ma być gotowe pod koniec miesiąca, ale wszystko zależy od mrozu. Pytamy o lodowisko w Opolu Lodowisko pod chmurką szykuje Opole. Tafla ma powstać, jak co roku, przy Toyota Park, na boisku wielofunkcyjnym. Od 20 listopada wszystko ma być gotowe do uruchomienia. » więcej
374375376377378379380
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »