Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-11-14, 16:30 Autor: Adam Wołek

Tydzień kuchni włoskiej. Uczniowie poznawali tajniki kulinariów Italii

Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Trwa "Tydzień kuchni włoskiej na świecie". To m.in. cykl spotkań z adeptami gastronomii w szkołach branżowych. W Opolu gości autor publikacji na temat kulinariów rodem z Italii Emiliano Castagna, który na co dzień mieszka w Warszawie.
- Nasza kuchnia jest bardzo bogata, dlatego chcemy się nią dzielić z innymi - podkreśla Emiliano. - Rozpoczęliśmy od dyskusji na temat oliwy, która jest na Półwyspie Apenińskim podstawą. Oczywiście próbujemy swoich sił także w gotowaniu z przepisów na bazie makaronu.

Castagna podkreślał, że nie ma jednolitej kuchni włoskiej - ile regionów, tyle interpretacji kulinarnych. Uczniowie opolskiego gastronomika z zaciekawieniem słuchali prelegenta.

- To dla nas interesujące doświadczenie - powiedział Filip Piegza. - Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy. Dużo można się nauczyć o elementach tamtejszej kuchni. Owocnie spędzony czas.

- Jestem zachwycona sposobem podejścia do naszych uczniów - mówi dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu Bożena Czapska-Czoch. - Pokazuje tajniki kuchni włoskiej, a jest wspaniałym człowiekiem. Bo to, że ktoś potrafi gotować, to jedno. Jednak umiejętność przekazywania wiedzy jest bardzo ważna.

- Chcemy edukować i pokazywać co w Italii najlepsze - podsumowała Monika Kwiatosz, konsul honorowy Republiki Włoch. - Tak by młodzież miała kontakt z tym co jest "made in Italy". Kulinaria są bardzo wdzięcznym tematem, a mówić krótko, dla Włocha kuchnia jest filozofią życia.

Spotkania promujące włoską kuchnię odbywają się w całym kraju.
Emiliano Castagna
Filip Piegza
Bożena Czapska-Czoch
Monika Kwiatosz

Zobacz także

2023-11-08, godz. 16:30, Wiadomości z regionu Opole+, czyli całe miasto w jednej aplikacji mobilnej. "To początek, będziemy ją rozbudowywać" Wszystkie usługi miejskie w jednej, innowacyjnej aplikacji. Tak o Opole+ mówiono na konferencji prasowej prezentującej nowe narzędzie mobilne, które już można pobierać z internetu. » więcej 2023-11-08, godz. 16:30, Wiadomości z regionu Reporterzy Radia Opole dzielili się swoją wiedzą z uczniami LO 8 w Opolu Jak tworzy się materiał informacyjny, na czym polega praca newsroomu, jak wygląda codzienna praca dziennikarza? - to tylko część informacji, jakich dziś (08.11) mogli się dowiedzieć uczniowie Liceum Ogólnokształcącego nr 8 w Opolu… » więcej 2023-11-08, godz. 15:30, Wiadomości z regionu "Sokole oczy Opola" czekają na lokatorów. Byliśmy przy montażu kamer na wieży opolskiej katedry [ZDJĘCIA] Budowa M1 dla sokoła wędrownego na północnej wieży katedry w Opolu na finiszu. Projekt 'Sokole oczy Opola' dziś zyskał tytułowe oczy, czyli kamery, dzięki którym przyszłych lokatorów będziemy mogli podglądać bez zakłócania… » więcej 2023-11-08, godz. 09:49, Wiadomości z regionu To ostatnie dni z dala od widzów. Tygrysie trojaczki szykują się do występu na dużym wybiegu Tygrysie trojaczki z opolskiego zoo są już gotowe, by pokazać się odwiedzającym na centralnym wybiegu. Na razie podglądać można je jedynie okiem kamery. » więcej 2023-11-08, godz. 09:00, Wiadomości z regionu "To ma być przyjemność". Rodzice skarżą się na niskie temperatury w "Wodnej Nucie" [INTERWENCJA] 'Nasze dzieci po prostu zamarzają' - alarmują rodzice, których pociechy uczęszczają na basen 'Wodna Nuta' w Opolu. Chodzi przede wszystkim o 3 i 4 latków, którzy trenują w szkółkach pływackich. Opiekunowie mają już dość zimna… » więcej
373374375376377378379
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »