Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-11-14, 16:30 Autor: Adam Wołek

Tydzień kuchni włoskiej. Uczniowie poznawali tajniki kulinariów Italii

Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Trwa "Tydzień kuchni włoskiej na świecie". To m.in. cykl spotkań z adeptami gastronomii w szkołach branżowych. W Opolu gości autor publikacji na temat kulinariów rodem z Italii Emiliano Castagna, który na co dzień mieszka w Warszawie.
- Nasza kuchnia jest bardzo bogata, dlatego chcemy się nią dzielić z innymi - podkreśla Emiliano. - Rozpoczęliśmy od dyskusji na temat oliwy, która jest na Półwyspie Apenińskim podstawą. Oczywiście próbujemy swoich sił także w gotowaniu z przepisów na bazie makaronu.

Castagna podkreślał, że nie ma jednolitej kuchni włoskiej - ile regionów, tyle interpretacji kulinarnych. Uczniowie opolskiego gastronomika z zaciekawieniem słuchali prelegenta.

- To dla nas interesujące doświadczenie - powiedział Filip Piegza. - Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy. Dużo można się nauczyć o elementach tamtejszej kuchni. Owocnie spędzony czas.

- Jestem zachwycona sposobem podejścia do naszych uczniów - mówi dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu Bożena Czapska-Czoch. - Pokazuje tajniki kuchni włoskiej, a jest wspaniałym człowiekiem. Bo to, że ktoś potrafi gotować, to jedno. Jednak umiejętność przekazywania wiedzy jest bardzo ważna.

- Chcemy edukować i pokazywać co w Italii najlepsze - podsumowała Monika Kwiatosz, konsul honorowy Republiki Włoch. - Tak by młodzież miała kontakt z tym co jest "made in Italy". Kulinaria są bardzo wdzięcznym tematem, a mówić krótko, dla Włocha kuchnia jest filozofią życia.

Spotkania promujące włoską kuchnię odbywają się w całym kraju.
Emiliano Castagna
Filip Piegza
Bożena Czapska-Czoch
Monika Kwiatosz

Zobacz także

2023-11-09, godz. 13:46, Wiadomości z regionu Mina przeciwczołgowa znaleziona w opolskim WZDZ. Na miejscu pracują saperzy Mina przeciwczołgowa została znaleziona na terenie Wojewódzkiego Zakładu Doskonalenia Zawodowego przy ul. Małopolskiej w Opolu. » więcej 2023-11-09, godz. 12:00, Wiadomości z regionu Arkadiusz Wiśniewski w Radiu Opole o starcie w wyborach samorządowych i koniecznym odblokowaniu KPO - Zobaczymy, co z takim zamiarem, do wyborów jeszcze parę miesięcy, liczę, że samorządowcom po zmianie władzy będzie łatwiej - powiedział w Porannej Rozmowie Radia Opole prezydent Opola Arkadiusz Wiśniewski, odnosząc się do startu… » więcej 2023-11-09, godz. 11:30, Wiadomości z regionu Opole: plac przed dworcem PKP zmienia się. "Listopad to idealny termin na nasadzenia" Prace na opolskim placu dworcowym im. Olgi Sipowicz 'Kory' idą pełną parą. Obecnie stworzone tam 'kopce' pokrywane są trawą, a w przyszłym tygodniu pojawić się na nich mają drzewa. Ma być ich 50. » więcej 2023-11-09, godz. 11:00, Kultura i rozrywka Kobiety spod znaku Rodła tematem wystawy z okazji 11 listopada w Opolu 'Nieugięte w marzeniach o polskim Śląsku' - to wystawa przygotowywana z okazji nadchodzącego święta 11 listopada przez Archiwum Państwowe oraz Galerię Sztuki Współczesnej w Opolu. » więcej 2023-11-08, godz. 18:30, Wiadomości z regionu Dlaczego na "Wodnej Nucie" w Opolu jest zimno? Kierownik pływalni tłumaczy 'To, że jest zimno, jest prawdopodobnie efekt tego, że cały czas trwa naprawa systemu wentylacji' - tak na interwencje w sprawie 'Wodnej Nuty' w Opolu odpowiada jej kierownik, Bartłomiej Bonk. Przypomnijmy, do Radia Opole zgłosili się… » więcej
372373374375376377378
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »