Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-11-14, 16:30 Autor: Adam Wołek

Tydzień kuchni włoskiej. Uczniowie poznawali tajniki kulinariów Italii

Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Trwa "Tydzień kuchni włoskiej na świecie". To m.in. cykl spotkań z adeptami gastronomii w szkołach branżowych. W Opolu gości autor publikacji na temat kulinariów rodem z Italii Emiliano Castagna, który na co dzień mieszka w Warszawie.
- Nasza kuchnia jest bardzo bogata, dlatego chcemy się nią dzielić z innymi - podkreśla Emiliano. - Rozpoczęliśmy od dyskusji na temat oliwy, która jest na Półwyspie Apenińskim podstawą. Oczywiście próbujemy swoich sił także w gotowaniu z przepisów na bazie makaronu.

Castagna podkreślał, że nie ma jednolitej kuchni włoskiej - ile regionów, tyle interpretacji kulinarnych. Uczniowie opolskiego gastronomika z zaciekawieniem słuchali prelegenta.

- To dla nas interesujące doświadczenie - powiedział Filip Piegza. - Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy. Dużo można się nauczyć o elementach tamtejszej kuchni. Owocnie spędzony czas.

- Jestem zachwycona sposobem podejścia do naszych uczniów - mówi dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu Bożena Czapska-Czoch. - Pokazuje tajniki kuchni włoskiej, a jest wspaniałym człowiekiem. Bo to, że ktoś potrafi gotować, to jedno. Jednak umiejętność przekazywania wiedzy jest bardzo ważna.

- Chcemy edukować i pokazywać co w Italii najlepsze - podsumowała Monika Kwiatosz, konsul honorowy Republiki Włoch. - Tak by młodzież miała kontakt z tym co jest "made in Italy". Kulinaria są bardzo wdzięcznym tematem, a mówić krótko, dla Włocha kuchnia jest filozofią życia.

Spotkania promujące włoską kuchnię odbywają się w całym kraju.
Emiliano Castagna
Filip Piegza
Bożena Czapska-Czoch
Monika Kwiatosz

Zobacz także

2023-11-14, godz. 13:28, Wiadomości z regionu Koniec remontu wiaduktu na ul. Reymonta w Opolu Zakończył się remont wiaduktu na ul. Reymonta w Opolu - informuje Miejski Zarząd Dróg. W ramach inwestycji zdemontowano zdegradowane, stare nawierzchnie asfaltu, ponadto przygotowano izolację konstrukcji, a dolną warstwę nawierzchni… » więcej 2023-11-14, godz. 09:41, Wiadomości z regionu Powojenna propaganda była dobrze zorganizowana. Pytamy o napis "3 RAZY TAK" 'To zawsze jest warte przypomnienia, jak wyglądała propaganda przed 77 laty' - tak o napisie '3 RAZY TAK' odkrytym na filarze hotelu Piast mówi Justyna Sowińska z Archiwum Państwowego w Opolu. Jak już informowaliśmy w Radiu Opole, napis… » więcej 2023-11-14, godz. 09:00, Wiadomości z regionu "Chcemy ich zachęcić do wyjścia". W Opolu wiele atrakcji na Ogólnopolski Dzień Seniora Nie brakuje im pomysłów, chęci i sił. Mowa o opolskich emerytach, którzy dziś (14.11) w Ogólnopolski Dzień Seniora nudzić się nie będą. Centrum Informacyjno-Edukacyjne 'Senior' w Opolu przygotowało dla nich wiele atrakcji. Wśród… » więcej 2023-11-13, godz. 19:30, Wiadomości z regionu Polityczne graffiti na hotelu przy Piastowskiej w Opolu. Historyczna propaganda "wyszła" spod skutej elewacji [ZDJĘCIA] Historyczne hasło '3 RAZY TAK' ujrzało światło dzienne w centrum Opola. Napis, najpewniej z 1946 roku, ujawnili robotnicy podczas skuwania nowszej warstwy elewacji na filarze hotelu Piast, vis-a-vis ulicy Piastowskiej. » więcej
367368369370371372373
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »