Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-11-14, 16:30 Autor: Adam Wołek

Tydzień kuchni włoskiej. Uczniowie poznawali tajniki kulinariów Italii

Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Trwa "Tydzień kuchni włoskiej na świecie". To m.in. cykl spotkań z adeptami gastronomii w szkołach branżowych. W Opolu gości autor publikacji na temat kulinariów rodem z Italii Emiliano Castagna, który na co dzień mieszka w Warszawie.
- Nasza kuchnia jest bardzo bogata, dlatego chcemy się nią dzielić z innymi - podkreśla Emiliano. - Rozpoczęliśmy od dyskusji na temat oliwy, która jest na Półwyspie Apenińskim podstawą. Oczywiście próbujemy swoich sił także w gotowaniu z przepisów na bazie makaronu.

Castagna podkreślał, że nie ma jednolitej kuchni włoskiej - ile regionów, tyle interpretacji kulinarnych. Uczniowie opolskiego gastronomika z zaciekawieniem słuchali prelegenta.

- To dla nas interesujące doświadczenie - powiedział Filip Piegza. - Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy. Dużo można się nauczyć o elementach tamtejszej kuchni. Owocnie spędzony czas.

- Jestem zachwycona sposobem podejścia do naszych uczniów - mówi dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu Bożena Czapska-Czoch. - Pokazuje tajniki kuchni włoskiej, a jest wspaniałym człowiekiem. Bo to, że ktoś potrafi gotować, to jedno. Jednak umiejętność przekazywania wiedzy jest bardzo ważna.

- Chcemy edukować i pokazywać co w Italii najlepsze - podsumowała Monika Kwiatosz, konsul honorowy Republiki Włoch. - Tak by młodzież miała kontakt z tym co jest "made in Italy". Kulinaria są bardzo wdzięcznym tematem, a mówić krótko, dla Włocha kuchnia jest filozofią życia.

Spotkania promujące włoską kuchnię odbywają się w całym kraju.
Emiliano Castagna
Filip Piegza
Bożena Czapska-Czoch
Monika Kwiatosz

Zobacz także

2023-11-15, godz. 10:44, Wiadomości z regionu Lekarze z USK w Opolu opracowali darmową aplikację dla chorych na pokrzywkę przewlekłą Zespół alergologów z Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Opolu opracował polską wersję aplikacji ułatwiającej pacjentom i lekarzom ocenę stopnia nasilenia i kontroli objawów przewlekłej pokrzywki. Można ją pobrać nieodpłatnie… » więcej 2023-11-15, godz. 10:29, Wiadomości z regionu Czas na przedśpiew do 32. finału WOŚP. W Opolu rusza nabór wolontariuszy W samo południe ruszają zapisy do bazy wolontariuszy 32. finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Opolu. Jest 350 wolnych miejsc dla zainteresowanych kwestowaniem na rzecz Orkiestry. » więcej 2023-11-15, godz. 10:16, Wiadomości z regionu Nowe "elektryki" już w Opolu. Na ulice miasta wyjadą za kilka tygodni Nowe autobusy elektryczne dotarły do zajezdni opolskiego MZK - potwierdziła na antenie Radia Opole rzecznik zakładu Ewelina Laxy. Po spełnieniu formalności, inspekcjach technicznych i ich ubezpieczeniu za kilka tygodni rozpoczną kursowanie… » więcej 2023-11-15, godz. 07:00, Wiadomości z regionu Colloquium Opole 2023, czyli demokracja z wielu perspektyw na konferencji naukowej w Opolu Szeroko rozumiana demokracja jest tematem dwudniowej, międzynarodowej konferencji naukowej Colloquium Opole 2023. To wspólna inicjatywa Urzędu Miasta Opola oraz Instytutu Śląskiego. » więcej 2023-11-14, godz. 21:30, Wiadomości z regionu W Opolu powstaje Miejski Klaster Energii. "Żeby mieszkańcy płacili mniej za prąd i ciepło" Racjonalne gospodarowanie zasobami miejskimi, pozyskiwanie dofinansowania z Unii Europejskiej na odnawialne źródła energii, a przede wszystkim zmniejszenie ceny prądu dla mieszkańców miasta. Takie są główne założenia Miejskiego… » więcej
366367368369370371372
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »