Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-11-14, 16:30 Autor: Adam Wołek

Tydzień kuchni włoskiej. Uczniowie poznawali tajniki kulinariów Italii

Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Tydzień kuchni włoskiej na świecie [fot. Adam Wołek]
Trwa "Tydzień kuchni włoskiej na świecie". To m.in. cykl spotkań z adeptami gastronomii w szkołach branżowych. W Opolu gości autor publikacji na temat kulinariów rodem z Italii Emiliano Castagna, który na co dzień mieszka w Warszawie.
- Nasza kuchnia jest bardzo bogata, dlatego chcemy się nią dzielić z innymi - podkreśla Emiliano. - Rozpoczęliśmy od dyskusji na temat oliwy, która jest na Półwyspie Apenińskim podstawą. Oczywiście próbujemy swoich sił także w gotowaniu z przepisów na bazie makaronu.

Castagna podkreślał, że nie ma jednolitej kuchni włoskiej - ile regionów, tyle interpretacji kulinarnych. Uczniowie opolskiego gastronomika z zaciekawieniem słuchali prelegenta.

- To dla nas interesujące doświadczenie - powiedział Filip Piegza. - Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy. Dużo można się nauczyć o elementach tamtejszej kuchni. Owocnie spędzony czas.

- Jestem zachwycona sposobem podejścia do naszych uczniów - mówi dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu Bożena Czapska-Czoch. - Pokazuje tajniki kuchni włoskiej, a jest wspaniałym człowiekiem. Bo to, że ktoś potrafi gotować, to jedno. Jednak umiejętność przekazywania wiedzy jest bardzo ważna.

- Chcemy edukować i pokazywać co w Italii najlepsze - podsumowała Monika Kwiatosz, konsul honorowy Republiki Włoch. - Tak by młodzież miała kontakt z tym co jest "made in Italy". Kulinaria są bardzo wdzięcznym tematem, a mówić krótko, dla Włocha kuchnia jest filozofią życia.

Spotkania promujące włoską kuchnię odbywają się w całym kraju.
Emiliano Castagna
Filip Piegza
Bożena Czapska-Czoch
Monika Kwiatosz

Zobacz także

2023-11-22, godz. 17:00, Wiadomości z regionu Delegacja z Ukrainy z wizytą w opolskim szpitalu ginekologicznym. "Partnerstwo jest możliwe" Wymiana doświadczeń, a w przyszłości partnerstwo i współpraca. Kliniczne Centrum Ginekologii, Położnictwa i Neonatologii w Opolu gości lekarzy i pielęgniarkę z Obwodowego Centrum Perinatalnego w Iwano-Frankiwsku w Ukrainie. » więcej 2023-11-22, godz. 12:22, Wiadomości z regionu Paweł R. oskarżony o zabójstwo. Miał pobić i podpalić ofiarę. Do winy się nie przyznaje Dożywocie grozi 31-letniemu Pawłowi R., któremu postawiono zarzut zabójstwa o 10 lat starszego mężczyzny. » więcej 2023-11-22, godz. 11:46, Wiadomości z regionu Drogowy recydywista uchwycony policyjnym wideorejestratorem w Żelaznej [FILM] Jechał blisko 110 km/h przy obowiązującej „50”. Namierzyli go wideorejestratorem policjanci. Konsekwencje 'słono' kosztowały. » więcej 2023-11-22, godz. 09:54, Wiadomości z regionu "To trzecia próba odwołania mnie ze stanowiska". Ireneusz Jaki w Radiu Opole - To jest trzecia próba odwołania mnie ze stanowiska prezesa spółki, a spektakl z zawieszeniami mnie w obowiązkach trwa mniej więcej od kwietnia 2022 roku - powiedział w Porannej Rozmowie Radia Opole odwołany w tym tygodniu prezes… » więcej 2023-11-22, godz. 08:39, Wiadomości z regionu Sukces uczennicy z Opola na arenie krajowej. Mamy wicemistrzynię Polski w carvingu Sztukę rzeźbienia w warzywach i owocach ma w małym palcu. Mowa o Julii Okoń, uczennicy Zespołu Szkół Zawodowych numer 4 w Opolu, która została wicemistrzynią Polski w carvingu. Do Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego 'Kuchnia Roślinna'… » więcej
357358359360361362363
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »