Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2023-05-27, 15:16 Autor: Agnieszka Stefaniak

Kuchenne zmagania w opolskim rynku. Wieprzowina, pstrąg, a na deser... niespodzianka od Radia Opole [ZDJĘCIA]

Kuchenne zmagania na opolskim rynku [fot. Adam Dubiński]
Kuchenne zmagania na opolskim rynku [fot. Adam Dubiński]
Kuchenne zmagania w opolskim rynku [fot. Agnieszka Stefaniak]
Kuchenne zmagania w opolskim rynku [fot. Agnieszka Stefaniak]
Polędwiczki wieprzowe a'la śląskie niebo z buchtą w sosie z wędzonych owoców oraz pstrąg poliwodzki z salsą z ogórków i jabłek. Na scenie 21. Międzynarodowych Targów Turystyki, które przez cały weekend goszczą w opolskim rynku rozpoczęły się kulinarne manewry z udziałem gości specjalnych.
Poczęstunek dla odwiedzających imprezę, pod okiem mistrza Kamila Klekowskiego, przygotowują marszałkowie regionu z kucharzem Pascalem Brodnickim - w roli asystenta.

Andrzej Buła, marszałek województwa przyznaje, że buławę marszałkowską w kuchni dzierży raczej żona, ale on idealnie sprawdza się w roli asystenta.

- Bardzo lubię pomagać. Czasami to jest sprawniej, później smakuje, nie ma niepotrzebnych napięć podczas gotowania. Jak potrzeba w niedzielę rano obrać warzywa do rosołu, to ja jestem pierwszy o 7 rano.

W plenerowej targowej kuchni pierwsze zadanie marszałka łatwe nie było - krojenie cebuli. Za tytułowe buchty zabrał się gość specjalny Pascal Brodnicki. Śląskiego nieba jeszcze nie kosztował, ale ma swoją ulubioną wersję wieprzowiny.

- Tę polędwiczkę wieprzową też możemy obtoczyć na przykład w gorzkim kakao. Ja uwielbiam tak robić, to jest przepyszne. W całości obtoczyć, czyli bierzemy polędwiczkę, pieprz, sól, smarujemy masłem klarowanym i obtaczamy wtedy. Położymy to na grillu. I wtedy te soki z polędwiczki wieprzowej się pięknie utrzymują w środku, a z kakao robi się taka skorupka.

Dodajmy, że w przygotowaniu pstrąga z salsą bierze udział wicemarszałek Zbigniew Kubalańca. Mistrz Kamil Klekowski przekazuje, że w przypadku pstrąga chodzi o to, by nie przesadzić ze smakami.

- On sam w sobie powinien pokazywać swój smak, naturalny, więc będziemy mało przy nim manipulować. Ta ryba będzie surowa, będziemy ją delikatnie zakwaszać cytryną i limonką. Do tego będzie taka sałatka z ogórka. Miał być małosolny, będzie kiszony, bo wszystkie małosolne mi wyjedli.

O 16.30 na scenie głównej w rynku wielkie gotowanie z Radiem Opole. Rozstrzygniemy konkurs "Festiwal od kuchni", który jest częścią akcji "60/60 w Radiu Opole". Zwycięzca będzie miał okazję wziąć udział w gotowaniu z DJ Adamusem i Pascalem Brodnickim. Potrawa - na razie niech będzie niespodzianką.
Andrzej Buła
Pascal Brodnicki
Kamil Klekowski

Zobacz także

2023-04-19, godz. 14:00, Gospodarka W Nysie powstanie Branżowe Centrum Umiejętności. Specjalność: prace wykończeniowe Będzie placówką umożliwiającą uzyskanie i uzupełnienie wiedzy, umiejętności oraz kwalifikacji zawodowych w budownictwie, w zakresie termomodernizacji. Finansowanie to prawie 9,5 miliona złotych z KPO plus wkład własny starostwa… » więcej 2023-04-19, godz. 12:00, Gospodarka "Kluczem jest praktyka". Trwają Warsztaty Orientacji Zawodowej w Opolu Fryzjerstwo, logistyka, budowlanka czy gastronomia. Wojewódzki Zakład Doskonalenia Zawodowego w Opolu przedstawia swoją ofertę edukacyjną. Okazją do tego są Warsztaty Orientacji Zawodowej. » więcej 2023-04-19, godz. 11:45, Wiadomości z regionu Podniebni akrobaci na opolskim niebie. Znamy program wojewódzkich obchodów 3 Maja To będzie podniebna majówka. Wojewódzkie obchody 232. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja w Opolu uświetni pokaz lotniczy. Tę atrakcję zapewnią samoloty Orlen Grupy Akrobacyjnej 'Żelazny”. Pokaz odbędzie się w samo południe… » więcej 2023-04-19, godz. 11:00, Kultura i rozrywka Dzień otwarty w szkole muzycznej Na czym dzieci potrafią grać najlepiej? Odpowiedź na to pytanie można będzie uzyskać w opolskiej szkole muzycznej. Placówka zaprasza na dzień otwarty. » więcej 2023-04-18, godz. 19:45, Kultura i rozrywka Ruszyła sprzedaż biletów na 47. OKT "Klasyka Żywa" We wtorek (18.04) ruszyła sprzedaż biletów na 47. Opolskie Konfrontacje Teatralne 'Klasyka Żywa'. Spektakle konkursowe będziemy oglądać w dniach od 28 maja do 3 czerwca. Instytut Teatralny im. Zbigniewa Raszewskiego wyłonił 5 tytułów… » więcej
605606607608609610611
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »