Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2022-12-24, 07:30 Autor: Agnieszka Stefaniak

Mamy opolskie świąteczne potrawy z długą tradycją. Warto zerknąć na listę dziedzictwa

Makówka opolska [fot. dziedzictwokulinarne.opolskie.pl]
Makówka opolska [fot. dziedzictwokulinarne.opolskie.pl]
Mołcka, makówka śląska i siemieniotka to świąteczne podium potraw tradycyjnych, wpisanych na listę Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Opolskiego.
To głównie słodkości, podawane na wigilijny stół, a które pochodzą ze Śląska. Na liście próżno szukać potraw kresowych, które "przyjechały" razem z ludźmi na Opolszczyznę.

- Powodem jest problem z wypełnieniem warunków formalnych - mówi Justyna Osiecka-Sułek z urzędu marszałkowskiego.

- Trzeba udokumentować to starymi przepisami i literaturą. I o wiele łatwiej jest to zrobić w przypadku śląskich przepisów, niż przepisów kresowych. Kresowiacy przybyli tu często z jedną walizką. Często ludzie byli niepiśmienni też.

Przypomnijmy, mołcka to słodycz piernika, miodu i suszonych owoców, o konsystencji budyniu. Makówka to z kolei najczęściej bułka moczona w mleku z dodatkiem miodu, maku i również bakalii. Z kolei siemieniotka to wigilijna zupa ze zmielonego siemienia konopnego.
Justyna Osiecka-Sułek

Zobacz także

721722723724725726727
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »