Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2022-12-11, 13:25 Autor: Daniel Klimczak

Świąteczny jarmark na opolskim rynku. Dzisiaj można wesprzeć harcerzy i nauczyć się przyrządzać kutię

Jarmark bożonarodzeniowy w Opolu [fot. Daniel Klimczak]
Jarmark bożonarodzeniowy w Opolu [fot. Daniel Klimczak]
Jarmark bożonarodzeniowy w Opolu [fot. Daniel Klimczak]
Jarmark bożonarodzeniowy w Opolu [fot. Daniel Klimczak]
Jarmark bożonarodzeniowy w Opolu [fot. Daniel Klimczak]
Jarmark bożonarodzeniowy w Opolu [fot. Daniel Klimczak]
Jarmark bożonarodzeniowy w Opolu [fot. Daniel Klimczak]
Jarmark bożonarodzeniowy w Opolu [fot. Daniel Klimczak]
Jarmark bożonarodzeniowy w Opolu [fot. Daniel Klimczak]
Jarmark bożonarodzeniowy w Opolu [fot. Daniel Klimczak]
Jarmark bożonarodzeniowy w Opolu [fot. Daniel Klimczak]
Jarmark bożonarodzeniowy w Opolu [fot. Daniel Klimczak]
Jarmark bożonarodzeniowy w Opolu [fot. Daniel Klimczak]
Jarmark bożonarodzeniowy w Opolu [fot. Daniel Klimczak]
Jarmark bożonarodzeniowy w Opolu [fot. Daniel Klimczak]
Jarmark bożonarodzeniowy w Opolu [fot. Daniel Klimczak]
Na opolskim rynku trwa kolejny dzień jarmarku bożonarodzeniowego. Odwiedzając dziś (11.12) świąteczne miasteczko w centrum stolicy regionu można nie tylko nabyć świąteczne dekoracje i smakołyki, ale też nauczyć się, jak je wykonywać.
Przy okazji warto wesprzeć harcerzy, którzy sprzedając bożonarodzeniowe ozdoby, zbierają na swoje wyprawy.

- Zbieramy na nasze różne wydarzenia, na biwaki i inne nasze aktywności. Zuchy same wykonywały ozdoby. Do wyboru, do koloru, naprawdę wszystko jest. Co łaska, do puszki zbieramy - zachęca do zakupów Hanna Calicka, drużynowa 612. Gromady Zuchowej "Oswojeni".

- Razem z dziećmi przygotowujemy kutię. Przygotowujemy ją już z półproduktów, żeby dzieci miały więcej zabawy, a mniej pracy. Razem z KOWR-em zaplanowaliśmy warsztaty w ten sposób, żeby dzieci odczuwały jedynie przyjemność i zabawę. Dla części z nich była to nowość, natomiast różnego rodzaju wariacje deserów wigilijnych opartych maku i bakaliach są w zasadzie obecne w każdym regionie Polski - tłumaczy Łukasz Szewczyk, szef kuchni z Pracowni Sztuki Kulinarnej.

Najmłodsi opolanie, którzy brali udział w warsztatach przyznawali, że przygotowywanie wigilijnej kutii nie musi być trudne.

- Na początku mak trzeba wsypać z mlekiem, później dodać śmietankę, orzechy zmielone, migdały i ozdobić ją sobie jakoś - zdradza Marcin.

Opolski jarmark bożonarodzeniowy będzie można odwiedzać do 23 grudnia.
Posłuchaj relacji

Zobacz także

734735736737738739740
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »