Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Trendy i owędy (audycja emitowana w latach 2020… » Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie…
2021-02-26, 13:58 Autor: Beata Granatowska, Ireneusz Prochera

Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie i garnku z zupą [PRZEPIS]

Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Czy to już wiosna w ogrodzie? Czy wychodząc do pierwszych prac nie popełniamy falstartu? Jakie jest ryzyko, że aura nas oszuka i czym to się może skończyć dla naszych upraw? O tym opowiadał nasz zaprzyjaźniony miłośnik ogrodów Tomasz Fronckiewicz.

Natomiast Iwona Fronckiewicz przygotowała dla Państwa przepis na typowo wiosenną zupę. Zapraszamy!
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawiają Beata Granatowska i Ireneusz Prochera (26.02.2021)
Z Iwoną Fronckiewicz rozmawia Beata Granatowska (26.02.2021)
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami:
  • 4 pory
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 średnia cebula cebula
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • 2 bułeczki na grzanki (pokrojone w kostkę) lub grzanka z masłem ziołowym z piekarnika
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 płaska łyżka suszonego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Następnie kroimy w talarki (grubość nie ma znaczenia, bo zostaną zmiksowane – kilka ładniejszych można odłożyć do dekoracji – w tym celu lepiej pokroić część dość cienko).
  2. Cebulę siekamy i por lekko podduszamy na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając).
  3. Następnie dolewamy wywar, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
  5. Bułki na grzanki kroimy w kromki lub kostkę, później w kostkę. Grzanki pokrojone w kostkę rumienimy w piekarniku do uzyskania lekko rumianej barwy, te w kromki smarujemy masłem z dodatkiem ziół i również wkładamy do piekarnika.
  6. Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorując ją świeżymi ziołami lub posiekanym w drobne wiórki surowym porem.

Zobacz także

2021-08-27, godz. 14:26 Iwona Fronckiewicz o przygotowywaniu bakłażanów Pani Iwona Fronckiewicz powiedziała jak poradzić sobie w kuchni z bakłażanem i zrobić z niego np... śledzia. » więcej 2021-08-26, godz. 13:49 Ks. Wojciech Pracki o sztuce sakralnej Gigantyczny Chrystus w niewielkim miasteczku, mnogość pomników Jana Pawła II, z których wiele nie tylko nie przypomina Karola Wojtyły, ale jest po prostu… » więcej 2021-08-25, godz. 14:39 Grzegorz Bilewicz o pasji do motocykli Anna Smyk-Bilewicz z mężem prowadzą warsztat zajmujący się m.in. przeróbkami motocykli, tak by pasowały do charakteru ich właścicieli. Dziś w audycji… » więcej 2021-08-24, godz. 13:57 Zbigniew Kawalec o tym, w jaki sposób analiza zdjęć satelitarnych może przynieść korzyści rolnikom Analiza zdjęć satelitarnych dostarcza wielu przydatnych informacji. Prezes opolskiej firmy QZ Solution Zbigniew Kawalec opowiedział o tym, jakie pożytki mogą… » więcej 2021-08-23, godz. 13:51 Jacek Boczar o tym, czy naszym opolskim lasom zagrażają pożary, które szaleją w Europie Pożary szalejące z wielu krajach Europy nie schodzą z czołówek agencji informacyjnych. Jacka Boczara z Nadleśnictwa Opole pytaliśmy, czy nasze opolskie… » więcej 2021-08-20, godz. 17:08 Rafał Bajczuk o tym, jak zmieni się rynek samochodowy, jeśli wejdą w życie regulacje zawarte w pakiecie Fit for 55 Od 2035 roku w UE nie będzie można sprzedawać nowych samochodów z silnikami spalinowymi, jeśli wejdą w życie regulacje zawarte w pakiecie Fit for 55. Jak… » więcej 2021-08-19, godz. 13:07 Ilona Porwol o tym, czy hotele przetrwają konieczność kolejnych ograniczeń pandemicznych? Jedną z branż, które w czasie pandemii ucierpiały najmocniej jest branża hotelarska. Ostatnio poprawiała swoja kondycję, tymczasem słychać już o kolejnej… » więcej 2021-08-18, godz. 14:44 Tomasz Szlązak o drewnianych wieżowcach W Szwajcarii powstaje 80-metrowy wieżowiec z ...drewna. Okazuje się, że drapacze chmur z takiego materiału coraz liczniej powstają już na świecie. Kiedy… » więcej 2021-08-17, godz. 13:26 Prof. Jarosław Mamala o rewolucji "elektrycznej" w przemyśle motoryzacyjnym Naszym gościem był dziś prof. Jarosław Mamala, prezes PNT w Opolu, z którym rozmawialiśmy o perspektywach przemysłu motoryzacyjnego w kontekście zapowiadanej… » więcej 2021-08-16, godz. 15:29 Adam Błażowski o tym, czy stać nas na niewybudowanie elektrowni atomowych Naszym gościem był dziś Adam Błażowski z inicjatywy FOTA4Climate, z którym rozmawialiśmy o najnowszych trendach w energetyce. Zapytaliśmy m.in. o to, czy… » więcej
678910
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »