Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Trendy i owędy (audycja emitowana w latach 2020… » Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie…
2021-02-26, 13:58 Autor: Beata Granatowska, Ireneusz Prochera

Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie i garnku z zupą [PRZEPIS]

Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Czy to już wiosna w ogrodzie? Czy wychodząc do pierwszych prac nie popełniamy falstartu? Jakie jest ryzyko, że aura nas oszuka i czym to się może skończyć dla naszych upraw? O tym opowiadał nasz zaprzyjaźniony miłośnik ogrodów Tomasz Fronckiewicz.

Natomiast Iwona Fronckiewicz przygotowała dla Państwa przepis na typowo wiosenną zupę. Zapraszamy!
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawiają Beata Granatowska i Ireneusz Prochera (26.02.2021)
Z Iwoną Fronckiewicz rozmawia Beata Granatowska (26.02.2021)
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami:
  • 4 pory
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 średnia cebula cebula
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • 2 bułeczki na grzanki (pokrojone w kostkę) lub grzanka z masłem ziołowym z piekarnika
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 płaska łyżka suszonego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Następnie kroimy w talarki (grubość nie ma znaczenia, bo zostaną zmiksowane – kilka ładniejszych można odłożyć do dekoracji – w tym celu lepiej pokroić część dość cienko).
  2. Cebulę siekamy i por lekko podduszamy na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając).
  3. Następnie dolewamy wywar, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
  5. Bułki na grzanki kroimy w kromki lub kostkę, później w kostkę. Grzanki pokrojone w kostkę rumienimy w piekarniku do uzyskania lekko rumianej barwy, te w kromki smarujemy masłem z dodatkiem ziół i również wkładamy do piekarnika.
  6. Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorując ją świeżymi ziołami lub posiekanym w drobne wiórki surowym porem.

Zobacz także

2021-12-08, godz. 14:11 Beata Wewiórka o tym, na czym polega praca konserwatora i dlaczego jego prace nie zawsze podobają się ludziom Polichromie Stanisława Wyspiańskiego w kościele franciszkanów w Krakowie, po renowacji, nie spodobały się mieszkańcom. I to tak bardzo, że zaczęli wysyłać… » więcej 2021-12-06, godz. 15:29 Dlaczego nie jesteśmy bogaci? Na te kluczowe pytanie odpowiadał Przemysław Słowiński, autor książki pt. "A Polacy… Czy jako naród jesteśmy skazani na wieczną pogoń za bogatszymi? Dlaczego nie jesteśmy bogaci? Na te kluczowe pytania szukaliśmy odpowiedzi w rozmowie z Przemysławem… » więcej 2021-12-03, godz. 14:30 Magda Durecka o międzynarodowym festiwalu sztuki w Dubaju, z udziałem 10 wokalistek z Kluczborka Połączyliśmy się również z Magdą Durecką, która będzie sędziować na międzynarodowym festiwalu sztuki w Dubaju, z udziałem 10 wokalistek z Kluczb… » więcej 2021-12-03, godz. 14:26 Stewardesa Monika Grzegocka o tym, czy romantyczna legenda tego zawodu przystaje do rzeczywistości Naszym gościem była dzisiaj Monika Grzegocka, stewardesa, z którą rozmawialiśmy o tym czy romantyczna legenda tego zawodu przystaje do rzeczywistości. » więcej 2021-12-02, godz. 09:27 Anna Spakowska o polskim rękodziele W czwartkowej audycji "Trendy i owędy" artystka Anna Spakowska wyjaśniała czy polskie rękodzieło przeżywa dziś renesans. » więcej 2021-12-01, godz. 13:38 Katarzyna Rdzanek o tym, czy Kanada pachnie jeszcze żywicą? W programie zabierzemy naszych słuchaczy do Kandy, która okazuje się być krajem wielu paradoksów, także ekologicznych. Z jednej strony czysta energia z wody… » więcej 2021-11-30, godz. 12:46 Jak uzyskać spokój w czasach pandemii - radzi Małgorzata Madej, instruktorka jogi Podobno tylko spokój może nas uratować, ale jak tu zachować spokój, gdy wokół szaleje pandemia? Są tacy, którzy twierdzą, że najważniejsza jest równowaga:… » więcej 2021-11-29, godz. 15:37 Dr hab. inż. Tomasz Ciesielczuk, prof. UO o tym, jaki skutek na produkcję żywności będą miały zmiany klimatu w … Jaki skutek na produkcję żywności będą miały zmiany klimatu w Polsce? Grozi nam głód? A może wręcz przeciwnie: rozkwit upraw, dotąd u nas nieobecnych?… » więcej 2021-11-26, godz. 14:09 Harry Duda o znanym w Opolu Tadeuszu Podkówce Tadeusz Podkówka był znany w Opolu jako miłośnik pszczół i mrówek, a także piewca bogatej historii Lwowa. Tę barwną postać przypomniał w audycji "Trendy… » więcej 2021-11-25, godz. 16:01 Zbigniew Bomersbach o konkursie "Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Opolskiego 2021" Za nami finał kolejnego konkursu "Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Opolskiego 2021". O jego wynikach i wnioskach płynących z tegorocznej edycji… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »