Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji » Cukier szkodzi, a spożywamy go coraz więcej. Jakie…
2023-03-31, 11:46 Autor: Marzena Śmierciak

Cukier szkodzi, a spożywamy go coraz więcej. Jakie są tego konsekwencje?

Cukier - zdjęcie ilustracyjne [fot. envato]
Cukier - zdjęcie ilustracyjne [fot. envato]
Polak statystycznie spożywa około 40-50 kilogramów cukru rocznie, dziennie średnio 25 łyżeczek, o 15 za dużo. Część tego cukru jednak jemy czy pijemy nieświadomie, bo producenci żywności dosładzają wiele produktów, nawet takich, po których byśmy się tego nie spodziewali. Jedna ze słuchaczek, zmagająca się z cukrzycą, odkryła ostatnio cukier w ulubionej kaszance. Na ile słodyczy w życiu możemy sobie pozwolić, jakim chorobom sprzyja nadmierne spożycie cukru, czy cukier uzależnia?
W ostatnich latach spożycie cukru dodanego bardzo wzrosło. Jak wynika z amerykańskich badań, głównie za sprawą gazowanych i energetyzujących napoi. W dalszej kolejności są desery zbożowe, napoje owocowe, desery mleczne, cukierki, herbata słodzona, cukier i miód. Dla przykładu, jedna puszka napoju słodzonego może zawierać 15-40 g cukru dodanego, czyli 3-8 łyżeczek do herbaty. Nadmiar cukru w diecie to ryzyko wielu chorób. I o problemie wszechobecnego cukru rozmawialiśmy w audycyji.
Posłuchaj rozmowy Marzeny Śmierciak z Lidią Rodowicz, dietetyczką, psychodietetyczką i lekarzem internistą Mirosławem Małowskim cz.1
Posłuchaj rozmowy Marzeny Śmierciak z Lidią Rodowicz, dietetyczką, psychodietetyczką i lekarzem internistą Mirosławem Małowskim cz.2
Posłuchaj rozmowy Marzeny Śmierciak z Lidią Rodowicz, dietetyczką, psychodietetyczką i lekarzem internistą Mirosławem Małowskim cz.3

Zobacz także

2024-03-04, godz. 07:02 Jedna decyzja, która może uratować życie kilku osób. O transplantologii opowiada specjalista Transplantacja - na ten temat rozmawialiśmy w kolejnym wydaniu audycji. W grudniu zeszłego roku na Krajowej Liście Oczekujących na Przeszczep było 1965 pacjentów… » więcej 2024-02-29, godz. 10:00 Perimenopauza, czyli wstęp do menopauzy. Jak się objawia? Bezsenność, nocne poty, uderzenia gorąca, zmęczenie, wahania nastroju, przybieranie na wadze - to objawy zwiastujące u kobiety, że zaczyna się perimenopauza… » więcej 2024-02-25, godz. 11:00 Choroby układu krążenia - jak im zapobiegać i leczyć? Choroby układu krążenia stanowią najczęstszą przyczynę zgonów zarówno w Polsce, jak i na świecie, wyprzedzając nowotwory. Wiele z nich rozwija się… » więcej 2024-02-21, godz. 14:15 W poszukiwaniu szczęścia. Co nas uszczęśliwia? Jak być szczęśliwym? Odpowiedzi na to pytania ludzie szukają od zarania dziejów. Bo któż nie marzy o tym, by wieść dobre, szczęśliwe życie. Dla każdego… » więcej 2024-02-18, godz. 14:08 Szyja smartfonowa - znak naszych czasów. Jak leczyć i zapobiegać? Liczy tylko 7 kręgów, ale musi udźwignąć głowę i wszystko to, co nas zajmuje. Nasz styl życia sprawia jednak, że jest to coraz trudniejsze. Problemy z… » więcej 2024-02-08, godz. 12:02 Narcyzm a poczucie własnej wartości - co warto wiedzieć? Jak odróżnić zdrowe poczucie własnej wartości od narcyzmu? Na ten temat rozmawiałyśmy z socjoteraputeką Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz. Będzie między… » więcej 2024-01-25, godz. 12:20 Zaburzenia hormonalne u dzieci - co robić? O zaburzeniach hormonalnych u dzieci i młodzieży rozmawialiśmy na antenie Radia Opole. Co robić, jeśli podejrzewamy zaburzenia wzrostu lub dojrzewania? Na… » więcej 2023-12-31, godz. 06:51 Chrapanie - kiedy należy je leczyć? Czy chrapanie to powód to zmartwienia? Kiedy warto zrobić badania pod kątem bezdechu? Gościem pierwszej godziny programu była laryngolog Kornelia Bernacka… » więcej 2023-12-31, godz. 08:33 Jak leśna edukacja wpływa na młodych ludzi? W audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy" sięgnęliśmy po badania dotyczące m.in. wpływu leśnej edukacji na zdrowie psychiczne młodych ludzi. Było także o budowaniu… » więcej 2023-12-28, godz. 13:46 Święta od kuchni. Radość z kultywowania tradycji Smak barszczu czy uszek - tego nie może zabraknąć w święta. Jakie jeszcze tradycyjne potrawy towarzyszą Bożemu Narodzeniu? O kulinarnym wymiarze kultywowania… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »