Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną…
2021-07-31, 18:18 Autor: Katarzyna Zawadzka

Jaka dieta zmniejsza ryzyko raka? Rozmowa z Joanną Gruszką [PRZEPIS]

Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Dietetyk kliniczny Joanna Gruszka i Katarzyna Zawadzka. "Biała sobota" w Opolskim Centrum Onkologii [fot. Marcin Boczek]
Niemiecki biochemik Otto Warburg, laureat Nagrody Nobla, już sto lat temu zwracał uwagę na rolę cukru w odżywianiu komórek nowotworowych. Czy inspirując się dietą ketogeniczną w naszej kuchni możemy działać profilaktycznie? O to zapytaliśmy dietetyka klinicznego Joannę Gruszkę. W tej rozmowie pojawiło się także wiele innych cennych wskazówek dotyczących profilaktyki antynowotworowej.
Joanna Gruszka w rozmowie z Katarzyną Zawadzką (audycja z 31. lipca)
W 2021 roku program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" trwa 3 godziny. Zapraszamy do słuchania w każdą sobotę od godz. 12:05 do 15. Można nas słuchać na FM i w internecie.

PRZEPIS NA NISKOWĘGLOWODANOWY DESER:
Keto Czekoladowe Ciasteczka

Składniki:
1 szklanka / 100g mąki migdałowej NIE bardzo drobnej** (dobrze sprawdzają się tu mielone migdały)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki / 21g kakao w proszku
4 łyżki / 48g granulowanego erytrytolu
4 łyżki / 60g zmiękczonego masła
1 jajko średnie
1/4 szklanki / 30g kawałków czekolady bez cukru lub posiekanej gorzkiej czekolady, minimum 85% masy kakaowej

Instrukcja:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza / 350 Fahrenheita (piekarnik konwencjonalny).
W misce wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, proszek do pieczenia, kakao i granulowany erytrytol.
Dodaj jajko i zmiękczone masło. Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiego ciasta.
Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj, a kilka z nich zachowaj, aby umieścić je na wierzchu ciasteczek. Uformuj 9 ciasteczek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trochę się rozprzestrzenią, ale nie za bardzo - więc ukształtuj je w taką formę, na jaką masz ochotę.
Piecz ok. 12 minut. Pozwól im CAŁKOWICIE ostygnąć przed zjedzeniem.

Uwagi:
1,9 g węglowodanów netto na ciastko (średnia waga: 35 gramów).
Ciasteczka są bardzo kruche, gdy są gorące. Później ich konsystencja staje się jędrna.
Aby uzyskać bardziej kruchy wariant, skróć czas pieczenia do 10 minut. Jeśli chcesz uzyskać chrupiące ciastko, spłaszcz je i piecz do 14 minut.
Dodaj szczyptę soli, aby uzyskać dodatkowy efekt WOW.
**Jeśli używasz bardzo drobnej mąki migdałowej, zmniejsz ilość do ¾ szklanki / 75g.

Odżywianie:
Porcja: 35g | Kalorie: 141kcal | Węglowodany ogółem: 3,9 g | Białko: 3,7g | Tłuszcz: 13,6g | Tłuszcz nasycony: 4,9g | Włókno: 2g | Cukier: 0,8g
(zródło: https://sugarfreelondoner.com/keto-chocolate-cookies/#recipe)

Zobacz także

2022-08-27, godz. 15:33 Jak zadbać o sprawność w każdym wieku? Rozmowa z Haliną Oster Jak dbać o umysł i ciało? Jak zachować w sobie witalność pomimo upływających lat? Na ten temat rozmawiałyśmy z Haliną Oster - gerontolożką, pełnomocniczką… » więcej 2022-08-21, godz. 11:06 Brazylijskie jiu jitsu. Rozmowa z Pawłem Tomalikiem Co motywuje do uprawiania sztuk walki? Czy dzięki dobrej technice i opanowaniu można pokonać większego od siebie przeciwnika? Brazylijskie jiu jitsu było… » więcej 2022-08-16, godz. 15:54 Gorąco dopiero będzie. Rozmowa z dr hab. inż. Tomaszem Ciesielczukiem Tego lata padło wiele rekordów temperaturowych. W Londynie odnotowano 40 stopni Celsjusza, a na Sycylii termometry wskazały 48,8 kresek w cieniu. Czy coraz… » więcej 2022-08-13, godz. 15:35 Roślinne kosmetyki. Rozmowa z Joanną Bieniarz O tworzeniu perfum, mgiełek i olejków do twarzy opowiedziała nam zielarka Joanna Bieniarz. Podzieliła się z nami także swoim własnym podejściem do roślin… » więcej 2022-08-13, godz. 15:09 Moc ziół i kwiatów polnych! Rozmowa z Moniką Bębenek Jak stworzyć piękny bukiet z ziół i kwiatów zerwanych na łące? O to zapytaliśmy Monikę Bębenek, która prowadzi Szkołę Florystyczną "Kwitnące Horyzonty"… » więcej 2022-08-06, godz. 17:12 Chili, awokado i mafia - czyli jak żyje się w Meksyku? Rozmowa z Agnieszką Kimlą Meksyk odwiedziliśmy razem z mieszkającą tam opolanką i przewodniczką turystyczną - Agnieszką Kimlą. Rozmawiałyśmy o miejscach, które zachwycają turystów… » więcej 2022-08-04, godz. 10:37 Praca z ciałem drogą do siebie. Rozmowa z Hanną Onifade O wsłuchiwaniu się w ciało i jego potrzeby opowiedziała nam nauczycielka jogi, fizjoterapeutka i terapeutka manualna Hanna Onifade. Rozmawiałyśmy o praktyce… » więcej 2022-07-30, godz. 15:04 Jak polubić siebie? Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz Relacja, jaką mamy sami ze sobą, to nasza baza i fundament. Jak zaakceptować i polubić siebie? Na ten temat rozmawiałyśmy z socjoterapuetką Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz… » więcej 2022-07-23, godz. 14:31 Pokazuje na fotografiach mamy karmiące piersią. Rozmowa z Małgorzatą Jasińską-Hapon Fotografka Małgorzata Jasińska-Hapon opowiedziała nam o sesji mam karmiących piersią. Było o tym, jak zmieniać świat na bardziej przyjazny kobietom. » więcej 2022-06-22, godz. 14:41 Autorska odzież i eco printing. Rozmowa z Beatą Oszytko Rozmawialiśmy o projektowaniu autorskiej odzieży dla kobiet. Odwiedziła nas Beata Oszytko, która prowadzi Pracownię Boszko. Opowiedziała nam także, jak… » więcej
23456
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »