Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach!…
2020-08-08, 19:08 Autor: Katarzyna Zawadzka

Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach! Alicja Kałka o zdrowych kaloriach [FILM + PRZEPISY!]

Alicja Kałka i Katarzyna Zawadzka. "Chcę wyjechać na wieś" - Balcarzowice [fot. Marcin Boczek]
To było bardzo smaczne spotkanie w Balcerzowicach! O bogate w składniki odżywcze przekąski zadbała Alicja Kałka z Poradni Dietetycznej Zdrowa Kaloria w Strzelcach Opolskich. W plenerowym studiu pokazała, jak błyskawicznie można przygotować budyń z awokado i tortillę w trzech odsłonach! Nakarmiła przy tym ekipę Radia Opole, która bardzo poleca zamieszczone poniżej przepisy.


BUDYŃ Z AWOKADO :

Składniki :
- awokado – ½ szt – ok 70g
- banan – 1 sztuka – ok 115g
- kakao ciemne – 1 łyżeczka – ok 4g
- opcjonalnie : płatki migdałowe / wiórki kokosowe – 1 łyżeczka

Obrane awokado i banan blendujemy lub rozgniatamy widelcem na miazgę, dodajemy kakao i płatki lub wiórki kokosowe.
Gotowy budyń możemy udekorować świeżymi owocami sezonowymi np. malinami czy borówkami.

W porcji - 305kcal
Białko – 5,3g
Tłuszcze – 17,1g
Węglowodany – 35g
Potas – 95 mg
Błonnik – 4,5g
Żelazo – 1,6 mg

Poza tym sporo:
- wit. Z grupa C,E i A – pełniących rolę przeciwutleniaczy
- wit z gupy B – w tym tak ważny kwas foliowy
- kwas oleinowy – obniżający poziom cholesterolu
- i potas - regulujący ciśnienie krwi

TORTILLA W TRZECH ODSŁONACH:

Składniki stanowiące podstawę do każdej z nich są takie same, zmieniamy natomiast jeden podstawowy składnik do wyboru:
- kurczak ,
- łosoś ,
- ser feta

Składniki podstawowe :
- tortilla wrap pełnoziarnista – szt – ok. 60g
- dowolna sałata – dowolna ilość
- pomidor – 1 szt – ok 100g
- czerwona cebula – 30g
- papryka czerwona – 1/ 4 szt – ok 40g

Sos :
- Musztarda – 1 łyżeczka – ok 10g
- miód – 1 łyżeczka – ok 14g
- sok z cytryny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – ½ łyżeczka – ok 4g

Składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy – najlepiej za pomocą małego słoiczka.
Placek tortilli możemy przed nakładaniem składników podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku, ale nie jest to konieczne.

Przygotowanie :
Na placku układamy rozdrobnioną sałatę, pokrojone wg uznania pozostałe warzywa.
Dodajemy główny składnik :
- kurczak gotowany lub grillowany – 100g
- lub łosoś wędzony – pół opakowania – ok 60g
- ser feta – żółta – ok 50g

Całość polewamy sosem i zwijamy w rolkę lub kopertę, a następnie owijamy w papier lub folię spożywczą.

Wartość odżywcza Tortilli z kurczakiem :
- energia – 440kcal
- białko – 30,6g
- węglowodany – 52,5g,
- tłuszcze – 11,6g
- błonnik – 6,5g
- potas – 901,8 mg
- żelazo – 4,9g
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z łososiem :
- energia -489 kcal
- białko – 24,7g
- tłuszcze – 19,2 g
- węglowodany – 62,8g
- błonnik – 6,5g
- potas – 516,8mg
- żelazo – 4,5mg
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z serem feta :
- energia – 440 kcal
- białko – 15,6g
- tłuszcze – 16,3g
- węglowodany – 56,3g
- błonnik – 6,5g
- żelazo – 4,5g
- wit. C – 80,5 mg

Zobacz także

2021-12-09, godz. 12:29 Patryk Szymański o udziale w 50. Maratonie Nowojorskim Do Nowego Yorku udaliśmy się razem z Patrykiem Szymańskim. Nasz gość opowiedział o swoim udziale w jubileuszowym maratonie, którego historia sięga 1970… » więcej 2021-11-30, godz. 11:39 Pomaga samosiołom w Czarnobylskiej Strefie Zamkniętej. Rozmowa z Krystianem Machnikiem Samosioły - to ludzie, którzy nie pogodzili się z wysiedleniem ze swoich domów po katastrofie Czarnobylskiej Elektrowni Jądrowej. Wielokrotnie wyrzucani powracali… » więcej 2021-11-26, godz. 13:15 Movember - o profilaktyce męskich nowotworów. Rozmowa z Rafałem Olejnikiem Namawialiśmy panów do zrobienia badań profilaktycznych. To wszystko w ramach akcji Movember! O tym, jak poszerzyła ona społeczną świadomość i przełamał… » więcej 2021-11-22, godz. 17:38 Kim jest narcyz i jak się przed nim bronić? Rozmowa z Anną Bereźnicką Kim jest narcyzm i czy współczesna kultura go wspiera? Jakie zranienia prowadzą do tego rodzaju zaburzeń osobowości? Na te pytania odpowiedziała psychoterapeutka… » więcej 2021-11-22, godz. 17:20 Co warto wiedzieć przechodząc na wegetarianizm? Rozmowa z Aliną Kowalczyk-Czerwińską Sprawdziliśmy, co powinny wiedzieć osoby, który chcą zmienić swoją dietę na wegetariańską. Jakie jest oficjalne stanowisko Instytutu Żywności i Żywienia… » więcej 2021-11-13, godz. 17:14 Beata Marcinowicz o pilatesowej fabryce endorfin Jak stworzyć sobie jesienią prywatną fabrykę endorfin? O to zapytaliśmy instruktorkę pilatesu - Beatę Marcinowicz. Aktywność fizyczna może być bowiem… » więcej 2021-11-10, godz. 16:18 Czy pierwsze wrażenie rządzi światem? Rozmowa z dr Elżbietą Zubrzycką Czy liczy się tylko pierwsze wrażenie? Nasz mózg nie chce pozwolić, abyśmy zwariowali od nadmiaru danych i chętnie wprowadza nas w błędy poznawcze. Dotyczą… » więcej 2021-11-09, godz. 10:49 Krótkowzroczność - jak rozpoznać i leczyć? Rozmowa z Anną Werner W dobie smartfonów, komputerów i nauki zdalnej na krótkowzroczność narażone są coraz młodsze dzieci. Jakie są wczesne symptomy tej wady wzroku? Dlaczego… » więcej 2021-11-06, godz. 14:37 Roślinny azyl w miejskiej dżungli. Magdalena Starczewska o kwiatach domowych Jak w miejskiej dżungli stworzyć sobie azyl pełen roślin? O to zapytaliśmy miłośniczkę kwiatów Magdalenę Starczewską, która oprowadziła nas po swoim… » więcej 2021-11-02, godz. 11:07 Czy kultura honoru sprzyja akceptowaniu agresji? Rozmowa z dr Przemysławem Zdybkiem Jakie czynniki sprzyjają akceptowaniu agresji? Skąd wzięły się "honorowe pojedynki"? Badania naukowe na temat kultury honoru prowadził psycholog społeczny… » więcej
7891011
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »