Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach!…
2020-08-08, 19:08 Autor: Katarzyna Zawadzka

Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach! Alicja Kałka o zdrowych kaloriach [FILM + PRZEPISY!]

Alicja Kałka i Katarzyna Zawadzka. "Chcę wyjechać na wieś" - Balcarzowice [fot. Marcin Boczek]
To było bardzo smaczne spotkanie w Balcerzowicach! O bogate w składniki odżywcze przekąski zadbała Alicja Kałka z Poradni Dietetycznej Zdrowa Kaloria w Strzelcach Opolskich. W plenerowym studiu pokazała, jak błyskawicznie można przygotować budyń z awokado i tortillę w trzech odsłonach! Nakarmiła przy tym ekipę Radia Opole, która bardzo poleca zamieszczone poniżej przepisy.


BUDYŃ Z AWOKADO :

Składniki :
- awokado – ½ szt – ok 70g
- banan – 1 sztuka – ok 115g
- kakao ciemne – 1 łyżeczka – ok 4g
- opcjonalnie : płatki migdałowe / wiórki kokosowe – 1 łyżeczka

Obrane awokado i banan blendujemy lub rozgniatamy widelcem na miazgę, dodajemy kakao i płatki lub wiórki kokosowe.
Gotowy budyń możemy udekorować świeżymi owocami sezonowymi np. malinami czy borówkami.

W porcji - 305kcal
Białko – 5,3g
Tłuszcze – 17,1g
Węglowodany – 35g
Potas – 95 mg
Błonnik – 4,5g
Żelazo – 1,6 mg

Poza tym sporo:
- wit. Z grupa C,E i A – pełniących rolę przeciwutleniaczy
- wit z gupy B – w tym tak ważny kwas foliowy
- kwas oleinowy – obniżający poziom cholesterolu
- i potas - regulujący ciśnienie krwi

TORTILLA W TRZECH ODSŁONACH:

Składniki stanowiące podstawę do każdej z nich są takie same, zmieniamy natomiast jeden podstawowy składnik do wyboru:
- kurczak ,
- łosoś ,
- ser feta

Składniki podstawowe :
- tortilla wrap pełnoziarnista – szt – ok. 60g
- dowolna sałata – dowolna ilość
- pomidor – 1 szt – ok 100g
- czerwona cebula – 30g
- papryka czerwona – 1/ 4 szt – ok 40g

Sos :
- Musztarda – 1 łyżeczka – ok 10g
- miód – 1 łyżeczka – ok 14g
- sok z cytryny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – ½ łyżeczka – ok 4g

Składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy – najlepiej za pomocą małego słoiczka.
Placek tortilli możemy przed nakładaniem składników podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku, ale nie jest to konieczne.

Przygotowanie :
Na placku układamy rozdrobnioną sałatę, pokrojone wg uznania pozostałe warzywa.
Dodajemy główny składnik :
- kurczak gotowany lub grillowany – 100g
- lub łosoś wędzony – pół opakowania – ok 60g
- ser feta – żółta – ok 50g

Całość polewamy sosem i zwijamy w rolkę lub kopertę, a następnie owijamy w papier lub folię spożywczą.

Wartość odżywcza Tortilli z kurczakiem :
- energia – 440kcal
- białko – 30,6g
- węglowodany – 52,5g,
- tłuszcze – 11,6g
- błonnik – 6,5g
- potas – 901,8 mg
- żelazo – 4,9g
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z łososiem :
- energia -489 kcal
- białko – 24,7g
- tłuszcze – 19,2 g
- węglowodany – 62,8g
- błonnik – 6,5g
- potas – 516,8mg
- żelazo – 4,5mg
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z serem feta :
- energia – 440 kcal
- białko – 15,6g
- tłuszcze – 16,3g
- węglowodany – 56,3g
- błonnik – 6,5g
- żelazo – 4,5g
- wit. C – 80,5 mg

Zobacz także

2022-01-31, godz. 19:59 Chińczycy witają Rok Tygrysa. Rozmowa z Małgorzatą Błońską Przywitanie nowego roku to ważny czas w Chinach. 1. lutego rozpocznie się Rok Tygrysa. Jak wygląda świętowanie i wierzenia z nim związane? Na czym polega… » więcej 2022-02-16, godz. 11:23 TRE, czyli leczenie wibracją. Gosia Czelnik-Ociepka o metodzie pracy z ciałem TRE to metoda pracy z ciałem. Polega na sekwencji ćwiczeń mających wprowadzić ciało w stan wibracji. W ten sposób można uwolnić blokujące nas napięcia… » więcej 2022-01-25, godz. 13:07 Droga do pewności siebie na rynku pracy. Rozmowa z Bożeną Krawczuk W sobotniej audycji ponownie poruszaliśmy temat kobiecej pewności siebie na rynku pracy. O swojej drodze zawodowej opowiedziała nam przedsiębiorczyni - Bożena… » więcej 2022-01-20, godz. 11:08 Szacunek do surowości natury. Rozmowa z duetem "Dzika Droga" W sobotniej audycji wyruszyliśmy na północ w poszukiwaniu zorzy polarnej i dziko żyjących stad reniferów. Jak przetrwać w trudnych arktycznych warunkach?… » więcej 2022-01-11, godz. 12:21 Kobieca pewność siebie na rynku pracy. Rozmowa z Beatą Kaczor Wykształcone, kompetentne, pracowite... i nie zawsze pewne siebie. Jak zwiększyć kobiece poczucie pewności siebie na rynku pracy? O tym rozmawiałyśmy z trenerką… » więcej 2022-01-04, godz. 13:48 Saunowanie z morsowaniem według Adama Ciempki i Patryka Szymańskiego Gorąca sauna i lodowata woda - czy takie połączenia może dać przyjemność? O to zapytaliśmy naszych gości Patryka Szymańskiego i Adama Ciempkę, którzy… » więcej 2021-12-22, godz. 11:01 Niezręczne pytania przy stole - jak sobie z nimi radzić? Rozmowa z dr Ewą Kosowską-Korniak To kiedy ślub? Dlaczego jeszcze nie masz dziewczyny? Chyba już czas na dziecko? Jak radzić sobie z niezręcznymi pytaniami przy świątecznym stole, wyjaśniała… » więcej 2021-12-12, godz. 13:07 Trening zastępowania agresji - co warto wiedzieć? Rozmowa z dr. Przemysławem Zdybkiem Jak reagować na zaczepki? Jak radzić sobie z presją grupy czy gwałtownymi wybuchami gniewu? O treningu zastępowania agresji rozmawialiśmy z psychologiem… » więcej 2021-12-12, godz. 14:23 Bajki pisane "Siłą Kobiet". Rozmowa z dr Eweliną Konieczną i Marzeną Nowicką Rozmawialiśmy o projekcie Siła Kobiet, w którym wzięły udział mamy dzieci z niepełnosprawnościami. Tak powstał zbiór bajek i audiobook. Naszymi gośćmi… » więcej 2021-12-12, godz. 11:25 Katarzyna Mordowska-Broszkiewicz o postawach rodzicielskich. Jakich warto unikać? Odwiedziła nas socjoterapeutka Katarzyna Mordowska-Broszkiewicz, która opowiedziała o różnych postawach rodzicielskich. Wiele z nich działa destrukcyjnie… » więcej
678910
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »