Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach!…
2020-08-08, 19:08 Autor: Katarzyna Zawadzka

Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach! Alicja Kałka o zdrowych kaloriach [FILM + PRZEPISY!]

Alicja Kałka i Katarzyna Zawadzka. "Chcę wyjechać na wieś" - Balcarzowice [fot. Marcin Boczek]
To było bardzo smaczne spotkanie w Balcerzowicach! O bogate w składniki odżywcze przekąski zadbała Alicja Kałka z Poradni Dietetycznej Zdrowa Kaloria w Strzelcach Opolskich. W plenerowym studiu pokazała, jak błyskawicznie można przygotować budyń z awokado i tortillę w trzech odsłonach! Nakarmiła przy tym ekipę Radia Opole, która bardzo poleca zamieszczone poniżej przepisy.


BUDYŃ Z AWOKADO :

Składniki :
- awokado – ½ szt – ok 70g
- banan – 1 sztuka – ok 115g
- kakao ciemne – 1 łyżeczka – ok 4g
- opcjonalnie : płatki migdałowe / wiórki kokosowe – 1 łyżeczka

Obrane awokado i banan blendujemy lub rozgniatamy widelcem na miazgę, dodajemy kakao i płatki lub wiórki kokosowe.
Gotowy budyń możemy udekorować świeżymi owocami sezonowymi np. malinami czy borówkami.

W porcji - 305kcal
Białko – 5,3g
Tłuszcze – 17,1g
Węglowodany – 35g
Potas – 95 mg
Błonnik – 4,5g
Żelazo – 1,6 mg

Poza tym sporo:
- wit. Z grupa C,E i A – pełniących rolę przeciwutleniaczy
- wit z gupy B – w tym tak ważny kwas foliowy
- kwas oleinowy – obniżający poziom cholesterolu
- i potas - regulujący ciśnienie krwi

TORTILLA W TRZECH ODSŁONACH:

Składniki stanowiące podstawę do każdej z nich są takie same, zmieniamy natomiast jeden podstawowy składnik do wyboru:
- kurczak ,
- łosoś ,
- ser feta

Składniki podstawowe :
- tortilla wrap pełnoziarnista – szt – ok. 60g
- dowolna sałata – dowolna ilość
- pomidor – 1 szt – ok 100g
- czerwona cebula – 30g
- papryka czerwona – 1/ 4 szt – ok 40g

Sos :
- Musztarda – 1 łyżeczka – ok 10g
- miód – 1 łyżeczka – ok 14g
- sok z cytryny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – ½ łyżeczka – ok 4g

Składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy – najlepiej za pomocą małego słoiczka.
Placek tortilli możemy przed nakładaniem składników podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku, ale nie jest to konieczne.

Przygotowanie :
Na placku układamy rozdrobnioną sałatę, pokrojone wg uznania pozostałe warzywa.
Dodajemy główny składnik :
- kurczak gotowany lub grillowany – 100g
- lub łosoś wędzony – pół opakowania – ok 60g
- ser feta – żółta – ok 50g

Całość polewamy sosem i zwijamy w rolkę lub kopertę, a następnie owijamy w papier lub folię spożywczą.

Wartość odżywcza Tortilli z kurczakiem :
- energia – 440kcal
- białko – 30,6g
- węglowodany – 52,5g,
- tłuszcze – 11,6g
- błonnik – 6,5g
- potas – 901,8 mg
- żelazo – 4,9g
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z łososiem :
- energia -489 kcal
- białko – 24,7g
- tłuszcze – 19,2 g
- węglowodany – 62,8g
- błonnik – 6,5g
- potas – 516,8mg
- żelazo – 4,5mg
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z serem feta :
- energia – 440 kcal
- białko – 15,6g
- tłuszcze – 16,3g
- węglowodany – 56,3g
- błonnik – 6,5g
- żelazo – 4,5g
- wit. C – 80,5 mg

Zobacz także

2021-10-30, godz. 15:36 Czy zioła i dieta zaoszczędzą nam stresu? Rozmowa z Dominiką Krajczy Jak zadbać o skołatane nerwy? Które zioła nas uspokoją? Jak zadbać o pożywienie, aby nie było ono kolejnym źródłem stresu dla organizmu? O tym wszystkim… » więcej 2021-10-25, godz. 12:27 Stres - jak sobie z nim radzić? Rozmowa z Aleksandrą Marcinkowską i Renatą Fijałkowską Krótkotrwały stres jest niezbędny w naszym życiu, ale co zrobić kiedy staje się jego stałym nieznośnym elementem? Co to jest dystres i jak można sobie… » więcej 2021-10-25, godz. 12:58 Profilaktyka raka piersi i szyjki macicy. Rozmowa z dr n. med Grzegorzem Głąbem Dr n. med. Grzegorz Głąb, specjalista ginekologii, mówił na naszej antenie o tym, jak ważne są regularne badania profilaktyczne w kierunku raka piersi. Ponadto… » więcej 2021-10-19, godz. 13:15 Olimpijka z Tokio o rekordzie świata we wspinaczce na czas! Rozmowa z Olą Mirosław 6 sekund i 84 setne sekundy - to rekord świata we wspinaczce na czas i to ona go ustanowiła, Olimpijka z Tokio i dwukrotna Mistrzyni Świata - Aleksandra Mirosław!… » więcej 2021-10-13, godz. 14:39 Otwierając "Zamknięte". Patryk Bułhak o podróży i fotografii Razem z fotografem Patrykiem Bułhakiem, gościem 11. Opolskiego Festiwalu Fotografii, zajrzeliśmy za "Zamknięte" drzwi świata kobiet w Iranie. Rozmawialiśmy… » więcej 2021-10-12, godz. 17:33 Droga do Dzikiej Kobiety. Rozmowa z Anną Bereźnicką Dzikość to moc, która może napełnić życiem różne elementy kobiecej jaźni. Jak do niej dotrzeć? I czym tak w ogóle owa "dzikość" jest? I dlaczego… » więcej 2021-10-02, godz. 19:37 O solidarności kobiet z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz Rozmawiałyśmy o kobiecej solidarności. Czy to ewolucja wpisała w nas potrzebę rywalizacji? A może dostosowujemy się do dominujących w kulturze wzorców… » więcej 2021-09-29, godz. 14:36 Ciałopozytywność. Rozmowa z dr Anną Czenrer Ciałopozytywność ma być alternatywą dla wysoko wyśrubowanego i dość wąsko rozumianego kanonu piękna w kulturze. Temu zjawisku przyglądaliśmy się z… » więcej 2021-09-15, godz. 11:16 Woda jest cenna - jak mądrze z niej korzystać? Rozmowa z Magdaleną Poprawką Jeśli obecne tendencje nie zostaną odwrócone, czeka nas 40-procentowy spadek dostępności do wody pitnej w 2030 roku - alarmuje ONZ. Czego o gospodarce wodnej… » więcej 2021-09-12, godz. 11:57 Jak słyszymy innych, a oni nas? Rozmowa z Ewą Kosowską-Korniak Dlaczego zdarza nam się usłyszeć coś innego niż rozmówca miał na myśli? Jak można naprawiać komunikacyjne niepowodzenia, aby nie zamieniły się w spór?… » więcej
89101112
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »