Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach!…
2020-08-08, 19:08 Autor: Katarzyna Zawadzka

Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach! Alicja Kałka o zdrowych kaloriach [FILM + PRZEPISY!]

Alicja Kałka i Katarzyna Zawadzka. "Chcę wyjechać na wieś" - Balcarzowice [fot. Marcin Boczek]
To było bardzo smaczne spotkanie w Balcerzowicach! O bogate w składniki odżywcze przekąski zadbała Alicja Kałka z Poradni Dietetycznej Zdrowa Kaloria w Strzelcach Opolskich. W plenerowym studiu pokazała, jak błyskawicznie można przygotować budyń z awokado i tortillę w trzech odsłonach! Nakarmiła przy tym ekipę Radia Opole, która bardzo poleca zamieszczone poniżej przepisy.


BUDYŃ Z AWOKADO :

Składniki :
- awokado – ½ szt – ok 70g
- banan – 1 sztuka – ok 115g
- kakao ciemne – 1 łyżeczka – ok 4g
- opcjonalnie : płatki migdałowe / wiórki kokosowe – 1 łyżeczka

Obrane awokado i banan blendujemy lub rozgniatamy widelcem na miazgę, dodajemy kakao i płatki lub wiórki kokosowe.
Gotowy budyń możemy udekorować świeżymi owocami sezonowymi np. malinami czy borówkami.

W porcji - 305kcal
Białko – 5,3g
Tłuszcze – 17,1g
Węglowodany – 35g
Potas – 95 mg
Błonnik – 4,5g
Żelazo – 1,6 mg

Poza tym sporo:
- wit. Z grupa C,E i A – pełniących rolę przeciwutleniaczy
- wit z gupy B – w tym tak ważny kwas foliowy
- kwas oleinowy – obniżający poziom cholesterolu
- i potas - regulujący ciśnienie krwi

TORTILLA W TRZECH ODSŁONACH:

Składniki stanowiące podstawę do każdej z nich są takie same, zmieniamy natomiast jeden podstawowy składnik do wyboru:
- kurczak ,
- łosoś ,
- ser feta

Składniki podstawowe :
- tortilla wrap pełnoziarnista – szt – ok. 60g
- dowolna sałata – dowolna ilość
- pomidor – 1 szt – ok 100g
- czerwona cebula – 30g
- papryka czerwona – 1/ 4 szt – ok 40g

Sos :
- Musztarda – 1 łyżeczka – ok 10g
- miód – 1 łyżeczka – ok 14g
- sok z cytryny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – ½ łyżeczka – ok 4g

Składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy – najlepiej za pomocą małego słoiczka.
Placek tortilli możemy przed nakładaniem składników podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku, ale nie jest to konieczne.

Przygotowanie :
Na placku układamy rozdrobnioną sałatę, pokrojone wg uznania pozostałe warzywa.
Dodajemy główny składnik :
- kurczak gotowany lub grillowany – 100g
- lub łosoś wędzony – pół opakowania – ok 60g
- ser feta – żółta – ok 50g

Całość polewamy sosem i zwijamy w rolkę lub kopertę, a następnie owijamy w papier lub folię spożywczą.

Wartość odżywcza Tortilli z kurczakiem :
- energia – 440kcal
- białko – 30,6g
- węglowodany – 52,5g,
- tłuszcze – 11,6g
- błonnik – 6,5g
- potas – 901,8 mg
- żelazo – 4,9g
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z łososiem :
- energia -489 kcal
- białko – 24,7g
- tłuszcze – 19,2 g
- węglowodany – 62,8g
- błonnik – 6,5g
- potas – 516,8mg
- żelazo – 4,5mg
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z serem feta :
- energia – 440 kcal
- białko – 15,6g
- tłuszcze – 16,3g
- węglowodany – 56,3g
- błonnik – 6,5g
- żelazo – 4,5g
- wit. C – 80,5 mg

Zobacz także

2022-11-21, godz. 13:55 Kobieca pewność siebie na rynku pracy. Rozmowa z Karoliną Kizińską O budowaniu swojej niezależności na rynku pracy rozmawialiśmy z Karolina Kizińską. Nasza rozmówczyni jest muzyczką, podczas pandemii odkryła potencjał… » więcej 2022-11-19, godz. 14:17 Trzy lata w podróży - jak ich zmieniły? Rozmowa z duetem "Dobrze Pojechane" O podróżach, które poszerzają myślowe horyzonty i odkrywaniu piękna świata opowiedział nam duet podróżniczy "Dobrze Pojechane" - Marta Gumowska i Mariusz… » więcej 2022-11-16, godz. 13:21 Jak skutecznie komunikować się? Rozmowa z dr Ewą Kosowską-Korniak Czy potrafimy komunikować swoje potrzeby? Jak to robić mądrze i dlaczego warto? Na ten temat rozmawialiśmy z mediatorką i ekspertką WSB w Opolu - dr Ewą… » więcej 2022-11-05, godz. 16:59 Czy śpiewanie leczy? Rozmowa z Ludmiłą Wocial-Zawadzką Skąd biorą się nasze blokady związane ze śpiewanie? Dlaczego warto i jak można je pokonać? Czy śpiew ma działanie terapeutyczne? Na ten temat rozmawiałyśmy… » więcej 2022-11-08, godz. 15:27 Wypalenie zawodowe - co warto wiedzieć? Rozmowa z Dawidem Bachryjem Wypalenie zawodowe było tym razem tematem audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy". Kiedy do niego dochodzi i jak rozpoznać jego symptomy? W jaki sposób można ochronić… » więcej 2022-11-03, godz. 14:19 Za dużo siedzimy - jak dbać o kręgosłup? Rozmowa z dr Agatą Mroczek Niby wszyscy wiemy, że nadmiar siedzenia nam szkodzi, ale co naprawdę dzieje się wówczas z naszymi kręgami, dyskami i mięśniami? Jak rozluźnić ciało… » więcej 2022-10-29, godz. 15:28 Świecki pogrzeb - jak wygląda? Rozmowa z mistrzem ceremonii Szymonem Widerą Jak wyglądają świeckie ceremonie pogrzebowe? Jakie kompetencje są potrzebne, aby godnie przewodzić takiemu wydarzeniu? Na ten temat rozmawialiśmy z Mistrzem… » więcej 2022-10-25, godz. 12:55 Dlaczego warto mniej oddychać? Rozmowa z Violettą Stasiak-Ogonowską Czy nadmiarowe oddychanie może doprowadzić do niedoborów tlenu w naszym organizmie? Jak prawidłowo oddychać, opowiedziała nam terapeutka metody Butejko… » więcej 2022-10-26, godz. 11:39 Jak sobie radzić ze stratą? Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz Przeżywanie straty jest doświadczeniem nieodłącznie wpisanym w nasze życie. Stracić można bliskich, zdrowie, pieniądze, pracę czy związane z nimi poczucie… » więcej 2022-10-20, godz. 14:53 Biegiem przez Berlin. Patryk Szymański o najsłynniejszych maratonach świata Nasze studio odwiedził Patryk Szymański, który postawił sobie za cel pokonanie sześciu najsłynniejszych na świecie maratonów. W zeszłym roku zmierzył… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »