Radio Opole » Poranna rozmowa Radia Opole » 'W cztery oczy' (rozmowy w latach 2010 - 2021) » Antoni Konopka o sieci Dziedzictwa Kulinarnego O…
2021-02-21, 08:30 Autor: Joanna Matlak

Antoni Konopka o sieci Dziedzictwa Kulinarnego Opolszczyzny

Antoni Konopka [fot.Maciej Wajler]
Antoni Konopka [fot.Maciej Wajler]
- Sieć dziedzictwa kulinarnego to realizacja pewnego pomysłu, który też przewija się w naszym kraju, kiedy mówimy o tym, że trzeba zbliżyć konsumenta do odbiorcy i skrócić łańcuch dostaw – powiedział w porannej rozmowie „W cztery oczy” Antoni Konopka, wicemarszałek województwa.
Uczestnictwo województwa opolskiego w sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie trwa od 2008 roku.

- Ten pomysł narodził się w krajach skandynawskich, w Szwecji, i chodzi o to, żeby poprzez tych którzy gotują, częstują, zapraszają gości do swoich lokali i gospodarstw stworzyć sieć w której wykorzystuje się lokalne produkty i promuje je.

Dodajmy, że członkami sieci są firmy, gospodarstwa, rolnicy, sprzedawcy czy firmy cateringowe. Po spełnieniu określonych kryteriów wymaganych dla produktów i potraw uznawanych za żywność lokalnego pochodzenia, mogą używać oznaczenie „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”.

- Taka sieć funkcjonuje w 13 krajach Europy, nie tylko w Unii Europejskiej i w 11 województwach naszego kraju. My mamy już 79 członków w tej sieci - dodaje Antoni Konopka.

Zobacz także

2021-12-26, godz. 08:30 Marcin Żukowski o przedświątecznej i świątecznej działalności wolontariuszy i harcerzy ZHR W Święta Bożego Narodzenia pamiętamy też o naszych rodakach żyjących za granicami Ojczyzny. To też czas, gdy wspieramy kombatantów, starsze osoby i polskie… » więcej 2021-12-25, godz. 08:30 Ks. Marek Dziony o lokalnych tradycjach i duchowym wymiarze Bożego Narodzenia Opolszczyzna jest wielokulturowym regionem. O lokalnych tradycjach i duchowym wymiarze Bożego Narodzenia rozmawialiśmy w sobotni, świąteczny poranek. Gościem… » więcej 2021-12-19, godz. 08:30 Dr Sabina Kubiciel-Lodzińska o postawie mieszkańców województwa opolskiego wobec cudzoziemców W związku z kryzysem na granicy polsko-białoruskiej problem migrantów jest jednym z tematów dnia medialnych przekazów. Wzbudza też spore emocje społeczne… » więcej 2021-12-18, godz. 08:30 Violetta Zalejska o tym, jak pandemia i obostrzenia odbiły się na instytucjach kulturalnych Do niedzieli potrwa Jarmark Bożonarodzeniowy w Strzelcach Opolskich. To jedna z ostatnich takich przedświątecznych imprez w regionie. Grudzień to też czas… » więcej 2021-12-12, godz. 12:11 Grzegorz Pukas o najnowszej publikacji dotyczącej ks. bp. Antoniego Adamiuka Gościem Radia Opole był Grzegorz Pukas Chorągwi Harcerzy Ziemi Opolskiej ZHR im. Witolda Pileckiego, który opowiedział o najnowszej publikacji dotyczącej… » więcej 2021-12-11, godz. 08:30 Sebastian Szczurek o najnowszym raporcie dotyczącym umów o dzieło ZUS opublikował raport dotyczący umów o dzieło. Choć budzi obawy przedsiębiorców, to pokazuje kilka ciekawych danych. O nich opowiadał w sobotni poranek… » więcej 2021-12-05, godz. 09:21 Monika Feret o opolskiej akcji „Zostań Świętym Mikołajem - Oddaj krew” Po raz 10 organizowana jest w Opolu akcja „Zostań Świętym Mikołajem - Oddaj krew”. Podczas tego wydarzenia w poprzednich latach zbierano blisko 40 litrów… » więcej 2021-12-03, godz. 13:51 Radosław Roszkowski o szczegółach przedsięwzięć na pograniczu opolsko-czeskim Wraz z nową perspektywą finansową Unii Europejskiej pojawia się możliwość poprawy infrastruktury drogowej i kolejowej na pograniczu opolsko-czeskim. O unijne… » więcej 2021-11-21, godz. 08:30 Marek Dziony ze Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Bialskiej o książce o historii Białej Po blisko stu latach przetłumaczono z niemieckiego i wydano wyjątkową książkę „Historia miasta Białej na Górnym Śląsku”. Tekst tej publikacji oparty… » więcej 2021-11-20, godz. 08:30 Stefan Wacław o o sukcesach i problemach dotyczących upraw i hodowli zwierząt w regionie Opolscy rolnicy należą do krajowej czołówki producentów tego sektora gospodarki. Wpływ na to ma też otoczenie tej branży m.in. instytucje udzielające… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »