Radio Opole » Gospodarka
2014-05-24, 12:27 Autor: Radio Opole

Polska kurczakami stoi

"Mięso drobiowe - rola w żywieniu człowieka" - to hasło dzisiejszej (24.05)konferencji w nyskiej PWSZ z udziałem producentów drobiu i naukowców z całej Polski. - Polska jest europejskim potentatem w produkcji drobiu a ten rodzaj mięsa jest zdrowy, smaczny i dietetyczny - przekonują prelegenci.

Andrzej Sieradzki (z lewej) w towarzystwie dyrektora Instytutu Dietetyki nyskiej PWSZ

Przewodniczący Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj Andrzej Sieradzki podkreśla, że Polska jest unijnym potentatem zarówno w produkcji, jak i w eksporcie mięsa drobiowego. 60 % produkcji zostaje w kraju, 40 % trafia na zagraniczne rynki, głównie do Francji, Włoch czy Hiszpanii. Ciekawostką są dane z ostatnich dwóch lat dotyczące Beninu - niewielkiego kraju w Afryce nad Zatoką Gwinejską. Eksport polskiego mięsa drobiowego do tego państwa wzrósł 600- krotnie.

- Mięso drobiowe jest nie tylko tanie, ale i zdrowe - przekonuje prof. dr hab. Andrzej Słowiński ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jego zdaniem, jest to mięso bezpieczne, dietetyczne i zanim trafi do sklepów dokładnie przebadane.
Z kolei naukowcy ze Ślaskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach podkreślali na seminarium dużą rolę, jaką mięso drobiowe odgrywa w odżywianiu dzieci.

Spotkanie zakończy degustacja potraw przyrządzonych z drobiu.

Posłuchaj naszych rozmówców:



Dorota Kłonowska

Gospodarka

2024-11-30, godz. 11:30 Tymczasowy most w Krapkowicach będzie współfinansowany przez rząd Rząd przeznaczy ponad 4 miliony złotych na budowę tymczasowego mostu w Krapkowicach. Poinformował o tym pełnomocnik rządu do spraw odbudowy obszarów dotkniętych… » więcej 2024-11-29, godz. 20:00 Inwestor chciał postawić 38 turbin wiatrowych. Radni Głogówka byli przeciw Radni Głogówka nie zgodzili się na rozpoczęcie procedury pozwalającej na budowę farmy turbin wiatrowych. Za wnioskiem spółki KJ7 Grupy Elektrofarm, aby… » więcej 2024-11-29, godz. 14:47 "Cukry Nyskie to historia miasta". Firma podnosi się po powodzi Cukry Nyskie podnoszą się po wrześniowej powodzi. Zakład mocno zniszczony przez wielką wodę uczynił kolejny krok w powrocie do normalności. Uruchomił… » więcej 2024-11-29, godz. 12:34 Starostwo powiatowe w Głubczycach gotowe na zimowe utrzymanie dróg Dwie firmy będą w tym roku odpowiadać za zimowe utrzymanie dróg w powiecie głubczyckim. Starostwo chciałoby przeznaczyć na ten cel nie więcej niż 3 miliony… » więcej 2024-11-28, godz. 13:30 To już pewne. Opolanie zapłacą wyższy podatek od nieruchomości Od nowego roku mieszkańcy Opola zapłacą więcej za swoje nieruchomości. Podatek od zabudowań mieszkalnych, gospodarczych oraz gruntów wzrośnie od blisko… » więcej 2024-11-27, godz. 17:00 Ścieki popłyną do Namysłowa. Ma to poprawić jakość ich przetwarzania oraz umożliwić rozbudowę sieci kanaliza… Trwa reorganizacja systemu odbioru ścieków w powiecie namysłowskim. Zamiast przetwarzać nieczystości na miejscu, trafią one do oczyszczalni w stolicy po… » więcej 2024-11-27, godz. 13:50 Gmina Kietrz rozpoczyna projekt "Cyberbezpieczny Samorząd" Gmina Kietrz przeznaczy ponad 800 tys. złotych na poprawę cyfrowego bezpieczeństwa urzędu i jednostek podległych. Dofinansowanie na ten cel gmina otrzymała… » więcej 2024-11-26, godz. 15:00 Dino buduje centrum dystrybucyjne w Brzegu. Pracę ma znaleźć kilkaset osób Co najmniej 300 osób ma znaleźć pracę w powstającym centrum dystrybucyjnym sieci Dino w Brzegu. Prace przy budowie obiektu właśnie ruszają. » więcej 2024-11-26, godz. 10:20 Przedsiębiorcy i rolnicy z Wołczyna nie zapłacą w przyszłym roku więcej za podatki Nie będzie wzrostu stawek podatków dla przedsiębiorców z gminy Wołczyn. Radni miejscy przyjęli uchwałę o obniżeniu podatków. » więcej 2024-11-25, godz. 12:53 Emeryci i renciści mogą więcej dorobić Zwiększają się bezpieczne limity dorabiania dla pracujących rencistów i wcześniejszych emerytów. Progi zmieniają się cztery razy w roku. Aktualizacja… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »