Radio Opole » Wiadomości z regionu
2020-09-16, 19:30 Autor: Witold Wośtak

Zakończył się cykl warsztatów kulinarnych "Tak warzyły nasze ołmy" w Kolanowicach. Tematem ostatniego spotkania były przetwory

Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Warsztaty kulinarne “Ołma robi krauze do komory” [fot. Witold Wośtak]
Kiszona kapusta, pikle, kiszone ogórki oraz potrawy z dyni i śliwek, czyli "Ołma robi krauze do komory". Tak wyglądały dzisiejsze (16.09) warsztaty kulinarne w Kolanowicach.
To trzecia i ostatnia część projektu Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Niemców na Śląsku Opolskim. Wcześniejsze spotkania dotyczyły tradycyjnej kuchni śląskiej i słodkości. Jak mówi Izabela Jasicka-Misiak, mieszkanka Kolanowic i wykładowca Uniwersytetu Opolskiego, wartością dodaną jest poznanie tradycyjnych nazw wielu potraw.

- Są panie chcące przekazać wiedzę i one dzielą się swoimi przepisami. Przyprowadzają swoje przyjaciółki czy dalszych znajomych i pokazują, co potrafią. Wspólnie gotujemy, wspólnie bawimy się, wspólnie śmiejemy się i na koniec oczywiście wspólnie biesiadujemy. Zostajemy na koniec chociaż przez chwilę, bo wszyscy są zmęczeni. To naprawdę ciężka praca, aby w kilka godzin przygotować wiele różnych potraw.

Maria Stotko, skarbnik DFK Kolanowice, dodaje, że w tym roku nikomu nie powinno zabraknąć dyni.

- Będziemy te dynie obierać ze skórki i kroić w kosteczkę, a później parzymy je wodą oraz wkładamy do słoika. Następnie robimy zalewę z octu, cukru, wody, goździków i dodajemy cynamon w lasce. Można również do smaku dołożyć troszkę cukru waniliowego. Później zalewamy dynie i pasteryzujemy w garnku przez 10 minut.

Pani Barbara, inna mieszkanka Kolanowic zajmowała się kiszeniem kapusty. - To kilka łatwych kroków, a na każdy kilogram szatkowanej kapusty bierzmy 2 dekagramy soli - zaznacza.

- Dodajemy tyle marchewki, ile kochamy, a później zasalamy to na godzinę lub dwie w zależności, jaka konkretnie jest kapusta. Chodzi o to, aby było łatwiej włożyć to do garnka, czyli ubić. Według uznania dodajemy jeszcze kminek, ziarna kopru i liście laurowe. Na koniec potrzebne są mocne ręce męskie do ubicia kapusty.

Warsztaty były współfinansowane z pieniędzy Samorządu Województwa Opolskiego związanych z dziedzictwem kulinarnym.

Na początku listopada zostanie zorganizowane spotkanie podsumowujące.
Izabela Jasicka-Misiak
Maria Stotko
Barbara

Wiadomości z regionu

2024-03-29, godz. 15:15 Przed nami Wielkanoc. Jak się przygotowujemy i jakie tradycje kultywujemy? Przed nami Wielkanoc. Dla jednych ten przedświąteczny czas oznacza szał zakupowy i wiosenne porządki w domu, dla innych ważniejsze są przeżycia duchowe. » więcej 2024-03-29, godz. 14:35 Trzecia Droga chce promować lokalnych producentów żywności. W planach stworzenie aplikacji Stworzenie aplikacji mobilnej, która wskaże miejsca dystrybucji lokalnych, opolskich produktów - to pomysł kandydatów Trzeciej Drogi, którzy chcą w ten… » więcej 2024-03-29, godz. 14:00 Poszkodowani stracili 3 tys. złotych. Mężczyzna wyłudzał kody BLIK Kolejne oszustwo 'na BLIK-a' na Opolszczyźnie. Sprawca przejął konto w mediach społecznościowych mieszkanki powiatu nyskiego i wysyłał do jej znajomych… » więcej 2024-03-29, godz. 13:35 Tężnia solankowa uruchomiona po przerwie zimowej. Ruszył sezon "Malinki-Zdrój" Tężnia solankowa w opolskiej dzielnicy Malinka ruszyła. Tym samym rozpoczął się drugi sezon jej działania. » więcej 2024-03-29, godz. 11:45 Wspólne toalety, ogrzewanie z kopciuchów. Zaniedbane kamienice komunalne w Prudniku Zaniedbania remontowe budynków komunalnych w Prudniku sięgają dziesięcioleci. W wielu kamienicach lokatorzy wciąż mają toalety na korytarzach, a mieszkania… » więcej 2024-03-29, godz. 11:08 Wielki Piątek. Dzień ciszy i adoracji w kościołach Dziś (29.03) Wielki Piątek. W Kościele upamiętnia się mękę i śmierć Chrystusa. To jedyny dzień w roku, w którym nie odprawia się mszy świętej. W… » więcej 2024-03-29, godz. 10:25 Nie zatrzymał się do kontroli drogowej, zginął przy próbie ucieczki. Tragiczny wypadek w Opolu Nie żyje 18-letni obywatel Ukrainy, który próbował uciec przed kontrolą drogową. Opolska policja ustala okoliczności tragicznego zdarzenia. » więcej 2024-03-29, godz. 10:04 Ks. Paweł Michalewski: krzyż jest tylko drogą, która prowadzi do życia, do zmartwychwstania Na liturgiczne znaczenie Świąt Wielkanocnych wskazywał w Porannej Rozmowie Radia Opole wikariusz Parafii Matki Boskiej Nieustającej Pomocy w Opolu-Nowej Wsi… » więcej 2024-03-29, godz. 09:00 Dom Expo w Opolu zostaje. Jest zgoda właścicieli na wpis budynku do rejestru zabytków Budynek po byłej cementowani w Opolu, w którym obecnie mieści się Dom Expo nie zostanie wyburzony. Właściciele obiektu przy ul. Kępskiej wyrazili zgodę… » więcej 2024-03-29, godz. 09:00 Gdzie policyjny pies powinien spędzić emeryturę - w kojcu czy nowym domu? [INTERWENCJA] Niespełna 300 komentarzy pojawiło się pod postem umieszczonym kilka dni temu w mediach społecznościowych na profilu Komendy Powiatowej Policji w Strzelcach… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »